У 12 випуску 10 сезону "Мастер Шеф" кулінари-аматори будуть ставити ставки на конкурентів, боротимуться із темною кімнатою та вболіватимуть за конкурентів. Наприкінці 12 випуску ми дізнаємося, хто потрапив у 10-ку найталановитіших кулінарів-аматорів 10 сезону "Мастер Шеф".
Читайте також Мастер Шеф 10 сезон 13 випуск: повернення професіоналів на шоу й сформована 10-ка кращих кухарів
Випробування темрявою
12 випуск 10 сезону "Мастер Шеф" розпочався без Марини Шмалько, судді кулінарного шоу зазначили, що вона занедужала.
Сьогодні на кухарів-аматорів чекає класичний та завжди актуальний конкурс "Мастер Шеф" – темна кімната. Учасники по черзі будуть заходити до абсолютно темного приміщення, в якому їм потрібно обрати наосліп 5 інгредієнтів. Кухарі зобов'язані використати всі 5 інгредієнтів, адже комора буде зачинена впродовж всього випробування.
У темній кімнаті кожен учасник 10 сезону "Мастер Шеф" проведе 3 хвилини, після сигналу кулінар-аматор виходить та дивиться, що ж він обрав. Саме з цих продуктів кулінари-аматори будуть готувати страву, котра вирішить їхню подальшу долю на проєкті. Якщо кухар обрав забагато продуктів – судді забирають зайве, якщо замало – додають продукти навмання.
Читайте також Хто увійшов у 20-ку Мастер Шеф 10 сезону: біографія учасників
Першим пішов до темної кімнати Дмитро Балита, кулінар-аматор досить спокійно обирав продукти для випробування, але їх була забагато. З семи інгредієнтів – нут, пармезан, свинина, креветки, морква, моцарела, ананас, Ектор Хіменес-Браво забрав ананас та креветки.
Другою пішла Мірра Борисова, котра надзвичайно боїться темноти. У дівчини навіть була невелика істерика перед конкурсом, а в самій темній кімнаті Мірра Борисова змогла частково перебороти свої страхи та набрати потрібні інгредієнти. Юлії Венедиктовій так не пощастило, вона обрала легені, котрі надзвичайно важко готувати.
Найспокійніше у темній кімнаті поводились Марина Кобчук та Олександр Горчаков, що й сказалося на їхньому продуктовому кошику.
Марія Кривенко обрала наосліп жирову плівку, та чи зможе вона її правильно приготувати та подати суддям 10 сезону "Мастер Шеф" – ось це питання.
За півтори години кожному кулінару-аматору потрібно приготувати одну страву ресторанного рівня з тих продуктів, які вони самостійно обрали в темній кімнаті на осліп.
Читайте також Мастер Шеф 10 сезон 11 випуск: битва ресторанів і запеклий екзамен мікрокухнею
На останніх хвилинах великі труднощі зі стравами виникли у Марії Кривенко та Ірини Маленко. Що на їхні страви скажуть судді 10 сезону "Мастер Шеф" – дізнаємося прямо зараз!
Пюре з додаванням артишоку у страві Олександра Горчакова розкритикував головний суддя проєкту 10 сезону "Мастер Шеф" – Ектор Хіменес-Браво. Страва Ірини Маленко таки була провальною через неправильно приготований соус, а Аліни Матвійчук – через непоєднувані продукти.
А от страви Ірини Раковчен, Марини Кобчук та Марії Кривенко приємно здивували суддів 10 сезону "Мастер Шеф". Також вони відзначили чудову страву Мірри Борисової, окрім подачі паштету, котрий виглядав, як екскременти тваринки.
За результатами першого випробування 12 випуску 10 сезону "Мастер Шеф" чорний фартух одягнули Аліна Матвійчук, Ірина Маленко та Олександр Горчаков.
Ставки на конкурента, або як не програти всі гроші на азарті
У другому випробуванні 12 випуску 10 сезону "Мастер Шеф" на кухарів-аматорів чекає нове випробування, яке ще не було у попередніх сезонах кулінарного шоу. Дошка з рейтингом кухарів зіграє особливу роль в долі кожного з аматорів, а ці ж рейтинги конкуренти розставлятимуть вони самі. Судді 10 сезону "Мастер Шеф" запропонували учасникам уважно подивитись один на одного та розподілити між собою одинадцять значків пронумерованих від 1 до 11.
Розставити учасників за їхньою кулінарною силою було не так вже й просто, адже кожен кухар відстоював свій кулінарний хист, котрий позначався на його рейтингу на дошці. Таким чином, кухарі-аматори 10 сезону "Мастер Шеф" підбили проміжний підсумок, щоб визначити рейтинг кухарів, адже фінал вже близько.
За відведені на роздуми 5 хвилин, кухарі розставили колег у такому рейтингу:
1 місце – Яна Балог, 2 – Мірра Борисова, 3 – Іра Раковчен, 4 – Марина Шмалько, 5 – Аліна Матвійчук, 6 – Дмитро Балита, 7 – Іра Маленко, 8 – Марія Кривенко, 9 – Юля Венедиктова, 10 – Марина Кобчук, 11 – Олександр Горчаков.
Читайте також Мастер Шеф 10 сезон 10 випуск: хто покинув шоу за крок до мрії
Судді записали ці результати на дошку та розповіли учасникам про подальші їхні дії та ще деякі умови випробування. Кожному кухарю потрібно поставити ставки у трьох етапах конкурсу, на це буде відведений бюджет, який по закінченні конкурсу потрібно примножити, щоб отримати перемогу. Оцінювати й підтверджувати успішність чи поразку ставок будуть судді за стравами, котрі будуть готувати кухарі-аматори.
Загалом можна поставити три ставки, на кого саме з колег їх робити – вибір індивідуальний. Але слід пам'ятати про коефіцієнти, адже учасник з найбільшим – найслабший, а найсильніший кухар у рейтингу не примножить бюджет.
Після трьох турів, троє учасників 10 сезону "Мастер Шеф" з найменшою сумою грошей одягнуть чорні фартухи, а переможець може зняти свого чорного фартуха, якщо він у нього є.
Курка в кисло-солодкому соусі дісталась для Марини Шмалько, севіче з сібаса – у Юлії Венедиктової, млинці креп-сюзет – Ірині Раковчен, жульєн – Марині Кобчук, полпетті в неаполітанському соусі – Аліні Матвійчук, а Дмитру Балиті – лосось, Яні Балог – крок мадам.
Коли настав час ставити ставки, на першому етапі найбільше їх зібрали – Марина Шмалько, Марина Кобчук та Юля Венедиктова, на другому етапі найбільше ставили на – Юлю Венедиктову, Марію Кривенко, а у третьому –Аліна Матвійчук, Марія Кривенко.
Ідеально приготували свої страви на першому етапі тільки Марія Кривенко, Марина Кобчук, на другому – Марія Кривенко, Яна Балог, Дмитро Балита та Аліна Матвійчук, а на третьому – Марина Кобчук, Юля Венедиктова.
Не виправдали сподівання колег страви Юлії Венедиктової та Марини Шмалько, на них збанкрутувало багато учасників у цьому випробуванні.
Щоб зірвати ставки своїх колег та довести їх до можливого банкрутства Олександр Горчаков та Марина Шмалько вирішили спеціально зіпсувати свої страви, щоб підставити учасників.
У другому та третьому раундах правила випробування ті ж самі. Отож, за підсумками другого випробування найбільше грошей заробив на ставках Олександр Горчаков – 520 гривень, він знімає чорного фартуха. Поразку зазнали: Марія Кривенко, Марина Шмалько та Яна Балог. Дівчата одягнули чорні фартухи та боротимуться за місце у проєкті.
Дівоча битва чорних фартухів
На битві чорних фартухів у 12 випуску 10 сезону "Мастер Шеф" кулінарам-аматорам потрібно приготувати лише одну страву – філе сібаса з овочами стір-фрай, з акцентом на правильну нарізку овочів жульєном та ідеальній філеровці риби.
Все, що потрібно для перемоги у випробуванні – це за 1 годину, що більш ніж достатньо для ідеального виконання страви приготувати точну копію презентації, нарізки, смаку та просмажки. Але у 10 сезоні "Мастер Шеф" завжди є своє "але" від суддів – готувати страву потрібно не на звичних зручних поверхнях, а на повітряній кульці.
Ектор Хіменес-Браво зазначив, що якщо працювати обережно – все можливо. До речі, якщо під час нарізки кулька лусне, судді дадуть запасні, але їх буде всього 10 штук на кожного.
У кожній кульці судді 10 сезону "Мастер Шеф" заховали багато конфеті, тому якщо кулька лусне, страву не можна продовжувати готувати доки кулінар не прибере їх з неї.
Перша кулька луснула у Яни Балог, далі в Іри Маленко. Дівчатам вкрай важко було зібратись з думками та обрати правильну стратегію нарізки на повітряній кульці.
За результатами битви чорних фартухів кулінарний проєкт у 12 випуску 10 сезону "Мастер Шеф" не покидає ніхто.
Дивіться відео 12 випуску 10 сезону "Мастер Шеф" онлайн: