Пасинкування забезпечує кращу циркуляцію повітря й світла, полегшує обробку та збір плодів. У результаті, рослина стає більш компактною, сильнішою та дає вищу якість плодів. 24 Канал розкаже, як правильно пасинкувати помідори.

Дивіться також Помилка, яку допускають всі: що не варто робити із засохлим листям на грядці

Як правильно пасинкувати помідори

Досвідчені городники часто обирають низькорослі сорти помідорів для вирощування у відкритому ґрунті, бо їх легше підв'язувати. Ось кроки, які допоможуть вам виконати пасинкування правильно:

  • Почніть з розпізнавання пасинків: вони виростають у пазусі листя та головного стебла рослини. Мають вигляд тонких зелених гілок.

  • Визначте, які пасинки варто видалити. Вони можуть з'являтися в пазусі кожного листка, але не всі треба видаляти. Переважно обрізати треба ті, що ростуть знизу, нижче першого суцвіття. Це допомагає рослині спрямувати більше енергії на розвиток плодів.

Пасинкування помідорів
Пасинкування помідорів / Фото Аграрії разом

  • Видалення пасинків. Рекомендується використовувати чистий й гострий садовий ніж або можна пальцями.

  • Якщо використовуєте ніж, обрізайте пасинку на відстані 0,5-1 сантиметра від стебла. Спробуйте не пошкодити головне стебло та інші листя.

  • Під час видалення пальцями, закріпіть пасинку біля її основи, а потім повільно тягніть її угору. Переконайтесь, що вирвали пасинку повністю, зі всіма її частинами.

  • Регулярно перевіряйте помідори та видаляйте нові пасинки, що з'являються. Переважно – це раз в 10 днів, залежно від погоди й швидкості росту кущів. Помідори формують в 1-3 стовбури та залишають 2 пасинки, окрім головного пагону. Їх можна помітити трохи вище першої квіткової кисті. Решту пагонів треба виривати.