Як і де зберігати моркву на зиму: 7 найкращих способів

23 вересня 2023, 20:52
Читать новость на русском

Городники знають, наскільки приємно зібрати свій урожай і насолоджуватися ним всю зиму. Втім, тривале зберігання моркви – справа не з простих. Цей коренеплід нерідко запріває, також його вражають різні грибкові та бактеріальні хвороби.

Аби не допустити цього, моркву потрібно вчасно зібрати, правильно підготувати й закласти, а потім ще стежити за її станом. Як і де саме зберігати цей овоч, пише 24 Канал.

До речі Де і як зберігати буряк, щоб простояв всю зиму

Способи зберігання моркви

  1. На грядці

Не обов'язково викопувати всю моркву одразу. Частину врожаю можна залишити в ґрунті до весни. Перед зимівлею листя видаляють. Далі гряди з морквою посипають піском і накривають плівкою. Зверху – листям, торфом або перепрілим гноєм. Далі знову плівкою. 

  1. У погребі, підвалі

Перезимувати морква може і в погребі або підвалі. Там має бути температура у межах -2...+2 градуси, а вологість повітря 90 – 95%.

Окрім того, у підвалі необхідна достатня, але не дуже інтенсивна вентиляція. За великої кількості повітря морква почне проростати. Перед зберіганням тару для моркви та саме приміщення варто очистити та продезінфікувати.

Зверніть увагу Не робіть цього, бо врожаю не буде: де не можна садити озимий часник

  1. У квартирі

Декілька місяців морква може лежати на балконі або лоджії. При температурі вище нуля вона буде відмінно зберігається в ящику з тирсою або мохом. Однак, якщо очікуються заморозки, важливо накрито товстою тканиною. У сильний мороз – занести.

  1. У піску 

Пісок не дає моркві зів'янути. Він затримує розвиток гнилі та підтримує постійну температуру у сховищі. 

Для того, щоб закласти моркву на зберігання, слід взяти пісок, воду і ящики. Перед цим пісок необхідно зволожити в пропорції 1 літр води на відро піску. Далі мокрий висипати в ящики шаром в 3 – 5 сантиметрів, а зверху розкласти моркву. Повторити до заповнення всього ящика.

Як зберігати моркву / Pixabay

  1. У тирсі

Тирса чудово підійде для довготривалого зберігання моркви. Вона також уповільнює розвиток грибків і бактерій, а ще не дає коренеплодам прорости. Тут робимо все, як і з піском. 

  1. У поліетиленових пакетах

Можна використати щільні пакети або поліетиленові мішки для ваги 5 – 30 кілограмів. Наповніть їх щільно морквою і залиште незакритими в прохолодному місці. 

Важливо Зіпсуєте врожай: де не можна садити цибулю

  1. У холодильнику

Також можна зберігати моркву у відділенні холодильника для овочів. Для цього коренеплоди варто загорнути в міцний пакувальний папір або кілька шарів газети. Таке упакування дозволяє їм дихати та не дає з'явитися волозі. Однак, цей спосіб для неочищеної моркви.

Очищену – краще зберігати у харчовій плівці. Кожен вимитий овоч загортають, внаслідок чого до плодів не надходить повітря і не з'явиться конденсат.

Якщо ж морква пошкоджена чи дрібна, то краще її заморозити. Для цього наріжте плоди чи натріть їх. Далі перекладіть до пластикових контейнерів чи пакетів та заморозьте.