У духовці завжди залишатимуться жирні залишки від приготованих страв та нагар, які треба регулярно зчищати. Проте мийні засоби, які продаються в магазині, доволі важко вимити зі стінок духовки – а токсичні часточки, які залишатися в печі, можуть випаруватися та потрапити на страви.

Читайте також Як легко почистити мікрохвильовку: 5 методів

Щоб мінімізувати шанс отруєння хімією, можна користуватися народними методами очищення духової пічки. Вони не є такими токсичними та ефективно справляються із залишками нагару та жиру в духовці.

Сода та оцет

Ці дві універсальні складові застосовуються не тільки для приготування страв, але і для очищення будь-яких поверхонь. Щоб відмити духовку за допомогою соди та оцту, потрібно:

  • Вмочити губку в столовий оцет та протерти духовку;
  • Нанести на губку трохи соди та ретельно натерти нею стінки духовки.
  • Обприскати стінки печі водою з пульверизатора та залишити на 1 годину;
  • Після цього треба ретельно вимити духовку водою та витерти насухо.

Сода та оцет

Як очистити духовку / Фото iStock

Перекис водню та сода

Із содою також добре працює в тандемі звичайний перекис водню. За допомогою цих складових можна очистити духовку від нагару.

  • Змішайте перекис водню та чверть склянки соди до стану кашки.
  • Нанесіть суміш на стінки духовки та залиште на кілька годин.
  • Після цього треба протерти піч вологою ганчіркою.

Лимонна кислота

Від свіжих забруднень, які ще не встигли в'їстися, підійде лимон або лимонна кислота.

Впоратися з нагаром та жиром можна двома способами:

  1. Змішайте сік лимона та воду у пропорціях 1 до 1. Змочіть губку в розчині та обробіть стінки духовки. Після цього залиште духовку приблизно на 1 годину, а потім витріть бруд вологою губкою чи ганчіркою.
  2. Підготуйте лист або деко для духовки та налийте туди води. Додайте лимонну кислоту в гранулах. На половину літра води знадобиться 1 пакетик лимонної кислоти. Поставте посудину в духовку, нагрійте піч до 200 градусів за Цельсієм та тримайте так 30 – 40 хвилин. Після цього зачекайте, як духова піч остигне, вийміть лист чи деко та протріть стінки вологою ганчіркою.

Лимонна кислота

Як очистити духовку / Фото Unsplash

Сіль

Цей метод підійде для свіжих забруднень, коли страву тільки-но приготували.

Щоб очистити духовку за допомогою солі, треба:

  • Насипати сіль на дно та лист чи деко в духовці, яка ще не остигла;
  • Якщо духова піч вже встигла охолонути, її треба прогріти до 100 градусів за Цельсієм та вимкнути;
  • Закрити дверцята печі та зачекайте 30 хвилин;
  • Остиглу духовку протерти ганчіркою з мильним розчином;
  • Після того витерти все насухо паперовими рушниками.

Сіль

Як очистити духовку / Фото Unsplash