Ще з давніх часів зберігся на Масляну звичай готувати млинці, які символізували сонце. За християнськими канонами, на Масляну ще дозволяється вживати молочні продукти і рибу, але ось м'яса вже їсти не можна.
Читайте також: Коли святкують Масляну в Україні: дата і традиції
Традиційно готували також різні борошняні вироби, смажили, варили, солили або коптили рибу і ставили на стіл рибне заливне. Наша редакція зібрала рецепти, що можна приготувати у це свято, окрім млинців.
Що приготувати на Масляну
Медові пряники
Середу Масляного тижня називали "Лакомка". Особливо в цей день готувалися тещі, оскільки тоді до них приходили на млинці зяті. Але крім них, тещі часто пригощали їх медовими пряниками.
Інгредієнти:
- борошно – 4 1/4 склянки;
- цукор – 1 стакан;
- масло – 140 грам;
- мед – 3 1/2 ст. ложки;
- вода – 1/2 стакана;
- сода – 1 чайна ложка;
- розпушувач – 1 чайна ложка;
- сіль – 1 чайна ложка;
- кориця – 1 1/2 чайних ложки;
- імбир мелений – 1/2 чайних ложки;
- гвоздика – 1/2 чайних ложки;
- яєчний білок – 1 штука;
- цукрова пудра - 1 1/2 склянки;
- лимонний сік – 1 ст. ложка.
Рецепт приготування:
У каструлі перемішайте цукор, мед і воду. Поставте на середній вогонь і, періодично помішуючи, дочекайтеся, поки цукор розчиниться. Потім додайте олію і спеції – корицю, імбир, гвоздику. Зніміть з вогню, коли масло розтане, а після змішайте борошно з содою і розпушувачем у великій мисці. Слідом влийте в борошно теплу суміш із спецій, цукру і масла.
Перемішайте і замісіть тісто, з якого потім сформуйте кульку, зав'яжіть харчовою плівкою і поставте на ніч у холодильник. На наступний день з готового тіста можна готувати пряники. Дістаньте тісто з холодильника і розігрійте духовку до 200 градусів. Розкачайте тісто після того, як воно стане кімнатної температури, і виріжте пряники – спеціальною формочкою або ножем. Вирізані пряники можна відправляти у духовку, спершу застеливши деко пергаментним папером. Випікаються вони досить швидко – вам вистачить 5-6 хвилин!
Збийте білок, цукрову пудру і лимонний сік до однорідної маси. Суміш викладіть у мішечок, на кінці якого обріжте кінчик. Розмалюйте пряники глазур'ю і почекайте поки вона застигне.
Читайте також: Млинці на молоці на Масляну: простий рецепт приготування
Медові пряники
Збитень
Це старовинний східнослов'янський напій з води, меду і прянощів, до яких нерідко входили лікувальні трав'яні збори. Він буває як алкогольним, так і безалкогольним, і має абсолютно різні варіації – збитень пряний, хмільний, зимовий, збитень з патоки тощо. Розповімо про один з них: зимовий збитень.
Інгредієнти:
- вода – 4 склянки;
- цукор – 0,5 склянки;
- мед – 5 ст. ложок;
- гвоздика – 1 шт;
- кориця – 1 шт;
- лавровий лист – 1 шт;
- кардамон – 2-3 шт.
Рецепт приготування:
У каструлю потрібно налити 4 склянки води, поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім додати в киплячу воду півсклянки цукру, 5 столових ложок меду і різні прянощі (гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон). Прокип'ятити 10-15 хвилин. Процідити. Подавати в глечику гарячим.
Збитень
Фігурки з тіста
Можна ще побалувати сім'ю різними фігурками, зроблених із здобного тіста: жайворонками, голубками і ластівками. Такі вироби було прийнято готувати особливо у четвер – "Розгуляй", як його ще називали.
Інгредієнти:
- борошно – 3 ст. л. для опари і 3 склянки для тіста;
- молоко – 250 мл;
- дріжджі сухі – 30 г;
- цукрова пудра – 1 ст.л. для опари і 100 г для здоби;
- яйця курячі – 2 шт;
- олія – 1 ст.л;
- сіль – щіпка;
- масло вершкове – 120 г.
Рецепт приготування:
Спершу приготуйте опару: в тепле молоко (35-40 °C) покладіть цукрову пудру, дріжджі, борошно і перемішайте до розчинення всіх продуктів. Залиште опару на півгодини. Через цей час вийде пишна "шапка", яка пізніше опаде, а на поверхні з'являться бульбашки – опара дозріла.
В окремій мисці змішайте здобу: м'яке вершкове масло, яйця, цукор. З'єднайте і перемішайте: опару, здобу і борошно, щоб тісто стало еластичним і гладким. Здобне дріжджове тісто сформуйте грудочкою, покладіть в каструлю, накрийте чистим рушником і залиште на 1-2 години. Потім розкачайте тісто і сформуйте з нього фігурки, і викладіть на деко змазане маслом. Випікайте здобу 40 хвилин при 180 градусах. При цьому через 20 хвилин виріб змастіть збитим яєчним жовтком.
Фігурки з тіста також можна прикрасити глазур’ю
Дрочена або драченка
Це страва готується з борошна, яєць і молока. В одних випадках дрочена дуже схожа на омлет, в інших вона більш тверда – на кшталт випечених коржів. У дрочени було і ритуальне значення: в дні поминання з нею ходили на кладовище.
Інгредієнти:
- борошно – 1,5 скл;
- жовтки – 10 шт;
- білки – 5 шт;
- жирні вершки – 1 скл;
- вершкове масло – 1 ст.л;
- сіль – 1 ч.л;
- цукрова пудра – 3 ст.л.
Рецепт приготування:
Розітріть жовтки з цукровою пудрою до білого кольору, поступово влийте в суміш вершки і перемішайте до утворення однорідної маси. Поступово всипте борошно і замісіть тісто. Посоліть і добре збийте. Окремо збийте білки з дрібкою солі до щільної піни. Акуратно додайте в тісто, перемішуючи зверху вниз.
Вилийте в змащену маслом форму або глибоку сковороду і поставте в гарячу духовку на 15-20 хвилин.
Дрочена
Курник
За звичаєм в суботу – "посиденьки зовиці", а точніше, в суботній вечір стіл був заставлений борошняними стравами: варениками з вишнями, курниками і різноманітними пирогами. До речі, тоді ж проходив і обряд спалювання опудала. Люди вірили, що вогонь мав магічну силу і очищав людину від усього поганого. Курник ще називають царським пирогом, королем пирогів і святковим. Хоча у християнстві у цей період не прийнято їсти м’яса, але якщо ви не дотримуєтесь цих правил, можете також спробувати його приготувати.
Інгредієнти:
- вершкове масло (бажано домашнє) – 100 г;
- сметана – 110 г;
- сода – 0,5 ч.л;
- сіль – щіпка;
- борошно – 2 склянки;
- м'ясо– 500 г;
- картопля – 2 шт;
- цибулина – 1 шт;
- яйця – 1 шт.
Рецепт приготування:
Масло розтопіть і остудіть. Додайте сметану, сіль, соду і вбийте яйце. Все перемішайте. Замісіть легке тісто. Для цього слід просіяти борошно, додати сметанно-масляну суміш. Тісто накрийте харчовою плівкою і залиште на годину. Тим часом приготуйте начинку. М'ясо, картоплю і цибулю дуже дрібно подрібніть гострим ножем, додайте сіль, перець. Перемішайте.
Тісто поділіть на дві частини в таких пропорціях: 2/3 і 1/3. Більшу частину розкачайте товщиною в 5 мм і викладіть на застелене пергаментом деко. Відступивши від країв 5 см, рівномірно розподіліть начинку. Розкачайте другу частину тіста і покладіть зверху. Прищепіть краї і ножем по центру зробіть надрізи, щоб виходив пар. Змастіть курник збитим яйцем і відправте в духовку на 40 хвилин при 180 градусах.
Пиріг з куркою
Пиріг з червоною рибою
Це неймовірно смачна страва. Її можна подавати як холодною, так і гарячою. За запропонованим рецептом, для приготування рибного пирога цілком підійде заморожене листкове тісто, тому його можна приготувати досить легко і швидко.
Інгредієнти:
- сьомга або форель слабосолоні – 300-400 м;
- тісто дріжджове листкове;
- яйця – 4 шт;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- рис – 1 стакан.
Рецепт приготування:
Для початку заздалегідь зваріть рис, щоб він встиг охолонути. Форму для пирога застеліть папером для запікання і натріть вершковим маслом. Потім розкачайте два листа тіста. Один лист викладіть на дно форми. Очистіть рибу від шкірки і кісточок та наріжте на невеликі шматочки. Опісля відваріть яйця вкруту і наріжте цибулю.
Тепер викладайте шарами начинку пирога на основу: шар рису, потім цибулю і яйця. Останній – шар риби. Накрийте зверху другою половинкою тіста. Защепіть тісто пирога по краях, намажте зверху пиріг маслом і посипте цукром. Щоб виходила пара, зробіть кілька дірочок ножем. У розігріту до 180 градусів духовку можна відправляти пиріг на 40 хвилин.
Пиріг з рибою
Каймак
Каймак рідко зустрічається на прилавках магазина. Це молочний продукт. Ніжна, солодка або солонувата маса являє собою щось середнє між сиром, сметаною і вершковим маслом.
Інгредієнти:
- вершки – 3 скл;
- цукор – 1 скл;
- ванільний цукор (натуральний) – ¼ пакетика;
- лимон – 1 шт.
Рецепт приготування:
Два стакани вершків з'єднайте з цукром і ванільним цукром і зваріть на слабкому вогні до готовності (крапля, опущена в холодну воду, повинна загуснути до консистенції сметани). При варінні каймака стежте, щоб він не пригорів.
Готовий каймак швидко охолодіть (поставте посудину в холодну воду), потім збийте лопаткою, додаючи по краплі сік з лимона. Коли каймак стане густим і білим, акуратно додайте до нього вершки. Масу добре вимішайте і поставте в холодильник. Каймак можна подавати як окремо, так і додавати як шар для вафель або торта.
Каймак
Варенець
Це кисломолочний напій, що готується з коров'ячого пряженого молока (ряжанка) з використанням сметани в якості закваски.
Інгредієнти:
- молоко – 1 л;
- вершки – 250 мл;
- сметана – ½ скл;
- жовток – 1 шт;
- цукор – 1 ст.л.
Рецепт приготування:
Молоко і вершки змішайте в каструлі і поставте в духовку. Як тільки на поверхні з'являться піки, опускайте їх ложкою на дно і збовтуйте. Одну піку відкладіть на тарілку. Продовжуйте запікати молоко, поки воно не зменшиться на одну третину. Запечене молоко вийміть із духовки і остудіть до 40 °С.
Додайте сметану, змішану з жовтком і цукром, збийте вінчиком, розлийте по чашках і покладіть зверху по шматочку пінки. Поставте в тепле місце (30-40 ° С) до того часу, поки варенець не скисне. Потім поставте у холодильник. Варенець подавайте з цукром, корицею і сухариками.
Сирники "Київські"
Масляну ще іноді називають Сирною седмицею. У це свято з домашнього сиру готували різні страви, зокрема, сирники.
Інгредієнти:
- домашній сир – 500 г;
- борошно – ¾ скл;
- яйця – 3 шт;
- цукор – 3-4 ст.л;
- варення – 2 -3 ст.л;
- родзинки – 2 ст.л;
- білі сухарі – 50 г;
- вершкове масло – 100 г;
- цукрова пудра – 1 ст.л;
- сметана 20% жирності – ½ скл;
- сіль за смаком.
Рецепт приготування:
Протріть сир через сито, змішайте з цукром, двома яйцями, сіллю і борошном і перемішайте до однорідності. Родзинки переберіть, промийте та висушіть. Проваріть родзинки з варенням до загустіння і остудіть. Сирну масу розділіть на шматочки, розкачайте в круглі коржі товщиною 5-7 мм, покладіть зварене варення і зробіть сирники овальної форми. Змочіть кожен сирник в розбовтаному яйці, запаніруйте в сухарях і обсмажте у великій кількості олії. Під час подачі посипте цукровою пудрою. Окремо подайте сметану.
Сирники
Смачного!