Тепер українці вшановуватимуть апостолів Петра і Павла 29 червня, тобто вже цього місяця. Більше інформації про це свято розповість LifeStyle 24.

Теж цікаво Коли в Україні буде свято Івана Купала цього року: чи змінилася дата свята

Свято Петра і Павла: історія цього дня

Петро і Павло були відомими апостолами, які поширювали християнство по всьому світові. Спершу вони називалися інакше – Саул та Симон, адже були язичниками, однак потім охрестилися.

Петро народився у Віфсаїді та був рибалкою. Мав брата Андрія, з яким разом мешкав у Капернаумі. Згодом став дуже близьким до Господа. Кажуть, що якось на Трійцю він переконав 8 тисяч людей прийняти християнську віру.

День Петра і Павла 2024Свято Петра і Павла / Фото Архікатедральний і Митрополичий собор УГКЦ

Павло був родом з Тарси й також розповідав людям про віру в Ісуса Христа. Він був відданий Сину Божому та багато працював, тому чоловіка дуже шанували. Цікаво, що Павло не був одним із дванадцяти апостолів та не входив до числа 70-ти апостолів. Його називають первоверховним.

Свято Петра і Павла: традиції наших предків

У давні часи напередодні свята люди прибирали у будинку, обвішували ікони та вікна зеленню та рушниками. Наші предки обов'язково збирали квіти, аби у свято прийти до церкви, щоб їх освятити. Господині, крім того, готували мандрики – коржики, які випікаються з пшеничного борошна, сиру та яєць.

Загалом у цей день люди веселилися. Вони танцювали та співали аж до самого ранку. Дівчата, до речі, йшли розважатися до води, оскільки вважалося, що туди на Петра і Павла припливають русалки, яких потрібно відлякати.