Сьогодні дедалі легше знайти різноманітні продукти, а соуси стають все більш вишуканими. Це означає, що приготувати хот дог, шаурму чи спрінг-роли, як у найкращих закладах всього світу, можна навіть у себе вдома, пише 24 Канал. Та, що важливо, насолодитися класикою стріт фуду вдасться без довгих черг та метушні. Просто приготуй вдома – і поїж нормально!

Дивіться також Пізнаємо світову культуру через їжу: які страви приготувати на вихідних

З чого ж розпочати? Для тих, хто не профі в кулінарії, але любить смачно та ситно поїсти, ми зібрали список корисних лайфгаків. Бонус – рецепти, з якими впораються навіть кулінари-початківці.

Головні секрети приготування стріт фуду

Перший та головний лайфгак полягає в балансі. Продукти повинні метчитися так, аби їхні смаки доповнювали один одного.

Тож, готуючи улюблений стріт фуд вперше, варто брати за основу вже наявні варіації поєднання інгредієнтів та пропорції. Річ у тім, що під час першого самостійного приготування незвичних продуктів важко спрогнозувати, як поводитиметься інгредієнт при термообробці. Тому радимо не вигадувати велосипед, а підгледіти, як це роблять профі.

Проте, якщо складно втримати власну жагу до експериментів, радимо добирати правильний соус.

Для отримання максимального задоволення від процесу приготування, рекомендуємо скористатися готовими рішеннями – булочками для хот догів та лавашами.

А щоб приготування було не лише простим, але й раціональним, слід добирати сезонні овочі та зелень. Навесні та влітку асортимент інгредієнтів дуже великий, адже до стріт фуду можна і варто додавати свіжі овочі та листя салату.


Весна – ідеальний час, щоб готувати з овочів те зелені / Фото Shutterstock

Незалежно від сезону варто добрати свіже, високоякісне м’ясо. Для цього при покупці достатньо звернути увагу на його текстуру, запах та колір. Свіже м’ясо пружне, має м’ясний аромат з легким молочним відтінком та не має блиску чи тьмяності. Це надважливо врахувати при приготуванні бургера чи шаурми.

Ще одне завдання – вибрати той самий сир. Це незамінний інгредієнт стріт фуду, який додасть ніжного вершкового смаку. Для бургера підійде чедер, а ось у шаурмі можна зустріти навіть фету. Звісно, існують винятки. Але на перших етапах найкраще освоїти базу.

І насамкінець – навіть готуючи швидко, варто виділити достатньо часу, щоб сісти та нормально поїсти. Слід відкласти гаджети, вимкнути серіал, забути про роботу. Адже лише так вдасться насолодитися смаком страви, насититися та отримати позитивні емоції від їжі.

А що приготувати, щоб випробувати ці лайфгаки на практиці, розповідаємо далі.

Домашній бургер з Діжонською гірчицею та соусом Барбекю

Як приготувати смачний соковитий бургер удома / Фото ТМ Руна

Приготування:

  1. Підсмажуємо половинки булочки на сухій сковороді або на грилю.
  2. Тим часом засмажуємо котлетку, нарізаємо огірок, листя салату рвемо руками.
  3. За 1 хв до готовності котлети викладаємо на неї скибочки сиру, щоб він розплавився.
  4. Збираємо бургер – нижню булочку змащуємо соусом Барбекю, поетапно викладаємо салат, котлету з сиром, огірок, верхню булочку, змащену гірчицею.

Результат:

Під час приготування ми довго розмірковували про те, що головне в бургері: булочка чи котлета. Проте відкусивши перший шматок, дійшли до висновку, що найбільше значення має соус. Обравши соус ТМ Руна, нам вдалося досягти бажаного балансу. Усі інгредієнти ідеально доповнили один одного, немає зайвих присмаків чи занадто різкого післясмаку.

Варто відзначити й те, що зовнішній вигляд не поступається бургерам, які можна замовити в популярних закладах. Тож можна сміливо зберегти цей рецепт та повертатися до нього, коли потрібно приготувати щось естетичне, смачне та швидке.

Хот дог із соусом Карі та гірчицею


Як приготувати смачні хот доги / Фото ТМ Руна

Приготування:

  1. Нарізаємо синю цибулю півкільцями та маринуємо її (для цього з’єднуємо в мисці 100 мл кип’яченої води, 1 столову ложку оцту та 1 чайну ложку цукру).
  2. Булочки підігріваємо в духовці або на грилі, огірки нарізаємо кільцями.
  3. Збираємо хот дог: теплі булочки змащуємо соусом Кетча, кладемо сосиску, мариновану цибулю та огірки. Зверху – соус Карі та гірчицю Міцну до смаку.

Результат:

Кожен легендарний заклад, де подають хот доги, має свій рецепт, чітко сформований набір для топінгу та секретний інгредієнт в соусі. І здається, ми знайшли свій. Ніжний Кетча, пряний аромат гвоздики та імбиру в соусі Карі в поєднанні з Міцною гірчицею, що додає яскравості, – саме те що потрібно, аби приготувати першокласний хот дог.

Спрінг-роли з соусом Солодкий чилі


Неймовірно апетитні спрінг-роли з куркою та овочами / Фото ТМ Руна

Приготування:

  1. Нарізаємо соломкою овочі, підсмажуємо їх на олії.
  2. Окремо змішуємо соєвий соус, кунжут, воду, крохмаль та соус Солодкий чилі ТМ Руна. Додаємо до овочів та тушкуємо 5 хв.
  3. Рисовий папір змочуємо в теплій воді декілька секунд, кладемо в центр овочеву суміш, загортаємо в рулетик.
  4. Підсмажуємо роли на олії до золотистої скоринки, посипаємо кунжутом і подаємо з соусом Солодкий чилі ТМ Руна.

Результат:

Складно було наважитися готувати спрінг-роли через побоювання, що таку страву може відтворити лише профі. Але насправді рецепт виявився простим. Єдине, що варто врахувати: з рисовим папером потрібно швидко працювати, щоб він не затвердів.

Щодо інгредієнтів – вони ідеально поєдналися. Але без соусу Солодкий чилі, який приготований з перців гострих сортів, спрінг-роли не мали б пряного смаку, а тому могли б бути "нудними".

Шаурма з Часниковим соусом


Соковита та ситна шаурма / Фото ТМ Руна

Приготування:

  1. Куряче філе нарізаємо на шматки та обсмажуємо на пательні з олією.
  2. Нарізаємо капусту, помідори та огірок. Обсмажуємо м’ясо.
  3. М’ясо та овочі викладаємо на лаваш, додаємо гірчицю Французьку, Діжонську та соус Часниковий від ТМ Руна до смаку.
  4. Скручуємо шаурму та обсмажуємо на сковорідці чи грилі з усіх боків 7 – 10 хв.

Результат:

Шаурма – це приклад того, як за лічені хвилини приготувати страву, яка містить усе необхідне для організму: від білків до клітковини. Та ще й можна упакувати всі корисні продукти в зручну форму. Бездоганність смаку страви досягається поєднанням Часникового соусу, гірчиць Французької та Діжонської від ТМ Руна. Поїж нормально!

Кесадилья з куркою та соусом Мехіко


Готувати кесадилью дуже легко / Фото ТМ Руна

Приготування:

  1. Курку нарізаємо на шматочки, підсмажуємо до готовності на олії. Солимо і перчимо.
  2. Нарізаємо на смужки перець та авокадо, сир – на слайси.
  3. Тако змащуємо соусом Мехіко, викладаємо курку, овочі, сир, складаємо навпіл та підсмажуємо на сковороді або в грилі.

Результат:

Страва дуже проста у приготуванні, а її смак перевершить усі ваші очікування. Поєднання ніжних овочів та м'яса із хрумкою скоринкою тако створить вау-ефект: після першого ж шматка захочеться скуштувати ще.

Досягнути мексиканського смаку нам вдалось завдяки соусу Мехіко, що має в основі ферментований перець Хабанеро. Саме він додав гостроти та автентичності усій страві.

Сподіваємося, наші поради надихнуть на приготування цих простих та швидких страв, а також допоможуть прокачати кулінарні навички. І вже згодом змотивують не лише поїсти нормально, а й розшарити список улюблених рецептів популярного стріт фуду з соусами від ТМ Руна.