Сьогодні 24 Канал розповість, як з допомогою різноманітних соусів, які розкривають смак звичних продуктів по-новому, переміститися з Азії в США і з Америки у Європу. План подорожі простий: експериментуємо, відчуваємо смак та насолоджуємося популярними стравами світу, не виходячи зі свого дому!

Спробуйте також Коул слоу: рецепт класичного американського салату з капусти

Щоб довести, що це можливо, наша редакція вирішила поєднати звичні продукти з пікантним Сірача, соусом Мехіко, оригінальними Барбекю та Журавлинним. Що з цього вийшло, розповідаємо у матеріалі.

Азійський боул з соусом Sriracha

Доповніть азійський боул соусом Sriracha ТМ Руна / Фото Shutterstock

Розпочнемо мандрівку з Азії. Для цього потрібно зробити невелику ревізію у холодильнику. Знадобляться креветки, овочі, трохи сезонних коренеплодів і зелені. За основу ми взяли рис. Однак його можна замінити на іншу крупу чи навіть локшину.

Доповнювати набір інгредієнтів будемо соусом Сірача або Шрірача (Sriracha), рецепт якого походить з В'єтнаму. У складі соусу від ТМ Руна – ферментований сік гострих перців та сушені овочі, тож смак будь-якої страви буде наближеним до автентичної Азії. Ось і перевіримо!

Що по інгредієнтах?

Приготування:

  1. Передусім слід додати у каструлю промитий рис, залити його 250 мл кип'яченої води та готувати його на середньому вогні протягом 15 – 20 хвилин.

  2. Поки він готується, варто нарізати тонкими кільцями редиску та залити її оцтом. Після чого відставити на 15 хвилин, щоб редиска промаринувалася.

  3. Моркву чистимо та нарізаємо на тонкі слайси, а помідори – скибками.

  4. Очищуємо авокадо та видаляємо кісточку. Сам плід нарізаємо скибочками.

  5. З імбиру знімаємо шкірку і дрібно натираємо. З'єднуємо з соком половини лайма, столовою ложкою рослинної олії та соєвим соусом.

  6. Нагріваємо сковороду з половиною столової ложки рослинної олії. З двох сторін обсмажуємо креветки.

  7. Страва майже готова! У глибоку тарілку насипаємо рис, з одного боку викладаємо креветки, з іншого – редиску, помідори, моркву, авокадо та скибку лайма. Поливаємо страву заправкою з імбиру та соусом Sriracha ТМ Руна. Саме цей соус українського виробника зробить смак страви насиченим та автентичним.

  8. Перед подаванням боул прикрашаємо кунжутом та порізаною зеленою цибулею.

Результат

Боул – це швидко і дуже смачно / Фото Shutterstock

Приготування боулу зайняло 40 хвилин. Найбільше часу знадобилося на те, щоб відварити рис. Скласти такий боул може будь-хто та будь з чого. Це легко, швидко та неймовірно смачно.

Без гостро-солодкого смаку соусу було б не так автентично. Тому це – must have для тих, хто полюбляє азійські страви.

Швидко та смачно: рецепт мексиканського гуакамоле

Гуакамоле – це традиційна страва мексиканської кухні, яку легко приготувати вдома / Фото Shutterstock

Готувати вдома приємно хоча б тому, що один продуктовий кошик здатний перемістити як в Азію, так і на південь Америки. Зокрема, авокадо можна використати не лише для боулу, але й для приготування легкого перекусу.

Приготування:

  1. Стигле авокадо розрізаємо навпіл і дістаємо кісточку. М'яку частину плоду розминаємо виделкою, проте не варто робити пюре, оскільки ідеальне гуакамоле має неоднорідну текстуру.

  2. Далі нарізаємо дрібними кубиками помідор та цибулю.

  3. В окремій посудині замочуємо цибулю в оцті та посипаємо дрібкою цукру. Залишаємо її маринуватись на 5 хвилин.

  4. Подрібнюємо кінзу.

  5. Всі інгредієнти перемішуємо для отримання густої, текстурної маси.

  6. А щоб страва мала по-справжньому мексиканський смак, додаємо соус Мехіко ТМ Руна.

Результат

Спробувати мексиканську страву ще ніколи не було так просто. Комбінація стиглого авокадо та ферментованого перцю хабанеро, що є основою соусу Мехіко ТМ Руна, дозволяє максимально наблизитися до оригінального смаку гуакамоле.

Готується страва дуже швидко. Та варто бути готовим, що і розлітається вона за лічені хвилини. Для великої компанії краще відразу орієнтуватися на 2 – 3 порції.

Спробуйте і ви мексиканське гуакамоле / Фото Shutterstock

Традиційно гуакамоле подають з чипсами начос. Проте ми спробували поєднання з хрусткою брускетою, в'яленими помідорами та сиром фетою. І це теж вийшло смачно.

Від оригінальних американських не відрізниш: готуємо соковиті крильця Баффало

Наступна зупинка – США, а точніше місто Баффало у штаті Нью-Йорк, звідки походить однойменна страва з курячих крилець, просочених у гострому каєнському соусі.

Крильця Баффало – американська традиційна закуска / Фото Shutterstock

Крильця Баффало – ідеальна страва для тих, хто любить готувати. Тут і різні процеси, і величезне різноманіття інгредієнтів, до кожного з яких потрібен особливий підхід. Та навіть з нашим початковим рівнем куховарства все вдалося. Це все завдяки соусам.

Приготування:

  1. Розрізаємо крильця по суглобах, солимо й просочуємо їх у соєвому соусі.

  2. Далі подрібнюємо часник і додаємо до курочки.

  3. Після цього даємо крильцям промаринуватися в холодильнику 30 – 45 хвилин.

  4. Замариноване м'ясо викладаємо на заздалегідь підготовані паперові рушники, аби вони ввібрали зайву рідину.

  5. Олію розігріваємо у сотейнику. Коли вона закипить (з'являться дрібні бульки), поміщаємо у сотейник крильця і смажимо до готовності.

  6. Щоб додати страві по-справжньому незабутнього смаку, використовуємо соуси ТМ Руна. Для цього змішуємо у мисці Original BBQ та Sriracha, а також додаємо до них ароматну Французьку гірчицю. Усе перемішуємо – й вуаля: соус готовий!

  7. Дістаємо м'ясо на паперові рушники, щоб забрати лишню олію. Кладемо у миску із соусами. Посипаємо страву кунжутом та нарізаною зеленню. При подачі доповнюємо нарізаними томатами.

Результат

Скоринка крилець вийшла пікантною та солодкавою, а у самому м'ясі відчувався аромат диму. Такі крильця "розлітатимуться" на домашніх вечірках з друзями. А щоб ще більше зануритися в атмосферу США, можна приготувати пунш.

Французька кухня – це просто: як запекти сир брі у духовці

Сир брі смакує краще із соусом Журавлинний ТМ Руна / Фото Shutterstock

Франція часто асоціюється з вишуканими м'ясними делікатесами, як-от фуа-гра, запашними круасанами чи ніжним крем-брюле. А втім, якщо добре пошукати, можна знайти максимально прості у приготуванні страви. І запечений сир брі – одна з таких.

Ця страва повинна бути в арсеналі всіх, хто любить легкі перекуси, які підходять як для соло-вечері, так і спонтанних зустрічей з друзями. Для приготування потрібно мінімум інгредієнтів та часу, а смак – завжди перевершує очікування.

Приготування:

  1. Беремо ніж та робимо не глибокі надрізи на верхівці сиру – спершу вздовж, а потім навскіс, щоб "вималювались" ромбики. При цьому намагаємось не надрізати краї.

  2. У невелику жаротривку форму викладаємо сир брі. Поливаємо його оливковою олією та кладемо зверху гілочку розмарину.

  3. Запікаємо брі у духовці упродовж 10 – 15 хвилин при 180 градусах. Після приготування сир матиме скоринку, а всередині буде рідким.

  4. Скибочки багета кладемо на деко і збризкуємо оливковою олією. Запікаємо їх до 10 хвилин при 180 градусах.

  5. Подаємо сир брі з соусом Журавлинним від ТМ Руна і хрумкими скибками багета.

Результат

Достатньо 5 хвилин підготовки, 20 хвилин приготування – і страва на столі! Здавалося б, що це просто запечений сир, проте не варто поспішати з висновками. Оливкова олія при правильній температурі запікання забезпечує ідеальну золотисту скоринку, а розмарин відповідає за пряність.

Та головний секрет успіху страви полягає у соусі ТМ Руна. У його складі – пюре журавлини та чорної смородини, брусничний сік, ароматна кориця, чорний перець та фенхель, що підкреслюють ніжний смак брі та роблять страву аля французькою.

Сподіваємося, наші кулінарні експерименти надихнули кожного приготувати щось нове та незвичне. І нехай гастромандрівки не обмежуються лише цими стравами. Завжди варто відкривати для себе кухню нових країн. Адже це не лише про смак, але й про враження.

Руна. Поїж нормально!