Як приготувати добриво з черствого хліба: простий спосіб за лічені хвилини

15 травня 2023, 13:32
Читать новость на русском

Черствий хліб вже неможливо їсти, але шкода викидати. Його можна використати для виготовлення добрива в домашніх умовах. Як саме це зробити – читайте далі.

Викидати черствий хліб буває дуже шкода, тож його можна перетворити на корисне органічне добриво для рослин. Для цього треба знати рецепт. 24 Канал підкаже, як черствий хліб використовують для виготовлення добрива.

Дивіться також Є важливий нюанс: як пересаджувати кактуси, щоб не вколотися

Приготування добрива з черствого хліба

Ось кроки, які можна виконати для виготовлення добрива з черствого хліба.

  • Беремо черствий хліб та подрібнюємо його на маленькі шматочки. Якщо хліб стане твердим, можна використовувати блендер або харчовий процесор.
  • Подрібнений хліб заливаємо водою. Можна додати кілька ложок цукру, щоб бродіння відбувалось швидше та поставити у тепле місце.


Замочений хліб / Фото Vseznayko

  • Характерно, що шматки хліба починають спливати на поверхню. Тому, щоб вони не покрились пліснявою, місткість треба закрити кришкою так, щоб хліб повністю був у воді. Можна поставити на кришку щось важке.


Закриваємо розчин кришкою / Фото Vseznayko

  • Приготовлений розчин залишаємо для бродіння на 5-7 днів. Приблизно через тиждень настій буде готовим. До отриманої суміші додаємо ще кілька літрів води.

Добриво на основі хліба та йоду

Беремо 1 буханець чи батон хліба, розрізаємо на невеличкі скибки або та заливаємо все 10 літрами теплої води. Закриваємо посудину кришкою та залишаємо на кілька днів. Отриманий розчин проціджуємо та застосовуємо до рослин.

До суміші додаємо кілька крапель настоянки йоду. Настій добре перемішують і після цього робимо позакореневе підживлення, обприскуючи листя з розпилювача. Щоб підживити корені, треба вилити 0,5-1 літра розчину під кожну рослину.

Йод – досить корисна та необхідна рослинам речовина. Він добре впливає на ріст та розвиток рослини, а також запобігає різним хворобам рослин.