Пікнік з друзями: як влаштувати зустріч швидко та без особливих зусиль

21 червня 2024, 17:10
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

За вікном сонячна погода, тож нудитися вдома зовсім немає сенсу. Найближчий парк, пляж чи ліс стануть чудовою локацією для зустрічі з друзями та замінять улюблені кав’ярні та ресторани.

Редакція 24 Каналу підготувала чекліст, який полегшить підготовку до пікніка. Зберігайте!

Читайте також Готуємо улюблений стріт фуд: які лайфгаки допоможуть навіть початківцям

Як підготуватися до пікніка

  1. Визначаємо формат

Кожен похід на природу – це можливість проявити свій креатив. Завдячуючи TikTok, компанії друзів підхоплюють новий тренд – пікнік за кольорами. Цього літа він отримав кілька версій. У традиційній – друзі погоджують між собою список кольорів і відповідно до нього скуповують різноманітні продукти – від фастфуду до десертів. А фінальна демонстрація придбаного стає неабияким сюрпризом.

Водночас Instagram приніс у наше життя особливу естетику пікніків – зі стильними кошиками, де зібрані нарізки сирів, круасани та вино, гірлянди та букети. Друзі одягаються у красиві сукні та костюми з натуральних тканин, беруть з собою плівковий фотоапарат і навіть портативний вініловий програвач з платівками.


 Instagram приніс у наше життя особливу естетику пікніків / Фото Shutterstock

Разом з тим зберігається традиція поїздок до друзів на дачу, де є мангал, на якому можна посмажити апетитний кусень м’яса чи зробити овочі гриль, зібрані на домашній грядці. Пісні під гітару, жарти та можливість затриматися до пізнього вечора – це саме про такий формат відпочинку.

Загалом є тисячі способів весело провести час на природі. Та найголовніше – знайти той, що відповідає вашому способу й стилю життя. Адже відпочинок – це перш за все про комфорт і можливість бути собою. Тож подумайте, що відгукується вам та вашим друзям найбільше.

  1. Формуємо меню

Після визначення концепції переходимо до формування меню. Воно може включати мінімум інгредієнтів або ж навпаки – відрізнятися різноманітністю страв.

Ми обрали варіант "максі". За основу візьмемо соуси, адже саме від них залежить смак страв. У нашому списку – 6 найбільш універсальних смаків, проте закликаємо не обмежувати свій вибір виключно на них.

Меню з французьким вайбом

Один із найпопулярніших майонезних соусів у світі – Тартар, був народжений у Франції. Тому не дивно, що гастро-комбінації з ним асоціюються з узбережжям Провансу. До того ж він має ніжну текстуру та пікантний смак з кислинкою, а тому ідеально підійде до широчезного спектра продуктів.

Насамперед соус Тартар незамінний дип, якщо йдеться про традиційні закуски, котрі зручно брати з собою на пікнік: чипси, начос та овочеві палички з морквою, огірками, перцем і селерою. Також це чудова намазка на бутерброди. Щоб зробити їх небанальними, окрім соусу Тартар, можна додати також рієт з індички, руколу та помідор. Ще цікавішою буде подача улюблених інгредієнтів у міні бургерах. А якщо хочеться зробити виражений акцент на начинці, спробуйте тарталетки з тартаром, курячим філе, яблуком і селерою.

Не будемо забувати і про традиційну комбінацію, як-от соус Тартар з рибою на мангалі. Соус ідеально розкриє як смакові властивості не лише дорадо чи форелі, а й скумбрії, коропа або іншої риби за бажанням.


Чим більше соусів – тим смачніший пікнік / Фото ТМ Руна

Ще один соус, родом з Франції, – Часниковий. Це також класичний соус на майонезній основі, в міру насичений смаком часнику, орегано, базиліку та кропу. Він смакуватиме з багатьма пікніковими стравами. Найчастіше Часниковий соус обирають до печеної картоплі, проте не варто зациклюватися на цьому поєднанні.

Часниковий соус доповнить міні пироги з м’ясом та сиром, а також стане чудовим акцентом для кішів і овочевих запіканок.

Меню для гурманів

Солодкавий соус Журавлинний з пряним та вишуканим смаком – найкращий вибір для гурманів, які не уявляють пікніка без дошки з м’якими, твердими та блакитними видами сирів. Це завжди безпрограшно, красиво і легко у приготуванні.

Щоб витримати цю атмосферу до кінця, можна взяти також печінковий паштет та запечену індичку. Аби врівноважити смак м’яса чимось легким, радимо приготувати салат із руколи, хамону та помідорів чері. Заправити таку страву теж можна соусом Журавлинним.

М’ясне та ситне меню з особливою пікантністю

Пікантний смак соусу Солодкий чилі найкраще розкриває смак м’ясних страв, заради яких більшість із нас вирушає на пікніки. Солодкий чилі збалансує найрізноманітніші ковбаски, зокрема сиров'ялені, додасть соковитості до запеченого м'яса, наприклад, буженини, та зробить довершеними домашні курячі нагетси.

Крім цього, це секретний інгредієнт, який допоможе приготувати пікантні м’ясні роли з лаваша. А якщо додати 2 столові ложки у маринад для курячого філе, готова запечена страва матиме неймовірний аромат та неповторний смак.

Та не м’ясом єдиним. Солодкий чилі стане в пригоді й тим, хто віддає перевагу овочам гриль. Кабачок, перець, гриби – лише частина того, з чим можна поєднати обраний соус.


Соус Солодкий чилі – чудовий вибір до м'яса / Фото ТМ Руна

Ще одна класика серед соусів, без якої неможливо уявити цілий спектр м’ясних страв, що асоціюються з Грузією, насамперед шашлик – соус Сацебелі. Це і незамінний інгредієнт для маринадів, і неймовірний дип для готового м’яса.

Водночас соус добре смакуватиме зі смаженим на вогнищі беконом та ковбасками-гриль. А щоб додати колориту, варто замінити звичайний хліб на пухкий грузинський лаваш.

Меню на пікнік з барбекю

Пікнік – це завжди гарна ідея, пікнік з барбекю – ще краща. На спеціальній решітці можна приготувати ребра свинячі, ковбаски гриль, курячі гомілки або крила та навіть стейк для бургера. А щоб м’ясо набуло пікантну та солодкаву карамельну скоринку при запіканні, можна попередньо замаринувати його у соусі BBQ від ТМ Руна. Він має густу консистенцію, завдяки чому не проникає у волокна м’яса, а залишається на поверхні, забезпечуючи найкращий результат.

Якщо ж м’ясо запеклося без особливого маринаду – не страшно. Адже соус можна подавати й до готових страв.

Сценаріїв, які допоможуть поекспериментувати з соусами – безліч. Обирайте той, що найбільше сподобався, насолоджуйтеся відпочинком та поїжте нормально!

  1. Готуємо посуд та інші необхідні речі

Якщо ми говоримо про одноразові тарілки та склянки, найкраще обирати екологічно чистий папір. Для перевезення продуктів ідеально підійде багаторазовий скляний чи пластиковий посуд. На цьому ж етапі варто подбати про решітку для гриля, шампури, ножі та тверду дошку для нарізки.


Пікнік – це фан та класні смаки / Фото Shutterstock

Обов’язково додаємо до набору серветки (сухі та вологі) та сміттєві пакети, з якими буде легше вивезти все сміття, що залишилося після відпочинку.

  1. Речі, що творять настрій

Пікнік – це про смаки та емоції. І якщо з першим ми вже розібралися, то посилити наступну складову допоможуть дрібнички, які створять загальний вайб. Це може бути портативна колонка, музичні інструменти, настільні ігри, набір для бадмінтону чи гірлянди на батарейках.

  1. Обираємо сумку та складаємо все необхідне

Найпростіше збирати все необхідне у легкий та місткий рюкзак. Та якщо пікнік передбачає закуски та мінімум напоїв, підійдуть і плетені кошики.

Наступний пункт – плед. Він повинен бути достатньо великим, щоб на ньому помістилася як уся компанія, так і їжа. При цьому радимо обирати легкі та компактні варіанти.

Також поставте у сумку спрей від комах та сонцезахисний крем. Повірте, ці засоби точно згодяться як вам, так і вашим друзям.

Літо лише починається і попереду так багато вихідних та відпусток! Тож радимо не гаяти час. Пишіть своїм друзям, готуйте смачну їжу та мерщій до пригод!