Обрізка допомагає збільшити врожай урожаю, а також – покращити його якість й смак. Адже велика кількість пагонів – не означає потужне плодоношення. Тому його треба проріджувати. А коли і як саме – підкаже 24 Канал.
Вау Як розмножити троянди з гілочки: знайдено найлегший спосіб
Як правильно обрізати виноград: корисні поради
Займаються обрізкою винограду вже з червня й до вересня. У період плодоношення процедуру теж проводять. Адже таким чином, до ягід буде краще потрапляти світло та повітря.
- Суху лозу радять обережно прибрати вручну. Якщо не виходить – можна ножем чи секатором. Проріджувати виноград треба принаймні 1 раз у 2 тижні.
Має значення у цій ситуації такий процес, як карбівка. Під час нього обрізають верхні частини пагонів. Це роблять десь на висоті 2,2 – 2,3 метра, залежно від того, як високо розташована рослина. Процедуру роблять секатором або гострим ножем до місця, де помітний перший листок.
Обрізка винограду / Фото Gradina Max
- До речі, різниця між карбівкою та прищипуванням у тому, що після першої пагін зверху стає коротшим на 40-50 сантиметрів.
У догляді за виноградом треба пам'ятати про пасинкування – це означає обрізку пагонів винограду. Це молоді бічні паростки, які зростають з пазушних бруньок. Переважно їх видаляють до 2 нижніх листків. Тож потрібно час від часу позбуватися молодих паростків.
Пасинкування винограду / Фото "Край Кам'янецький"
- Місця зрізів традиційно обробляємо садовим варом. Це важливо, щоб в рослину не потрапила інфекція та швидше гоїлися рани.
Фахівці рекомендують одну неплодючу лозу залишати на 2-3 плодючих. А щодо тих паростків, котрі досягли 2 та більше метрів, то їх краще вирізати, якщо ви утримуєте рослину заради плодів. Якщо виноград слугує вам декоративним саджанцем, то хай собі росте.