Успенський піст в Україні: яку їжу можна і не можна вживати у цей час
Піст отримав свою назву на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці, адже присвячений саме цій події. Його мета – підготувати своє серце та дух до зустрічі великого християнського свята. Триває піст із 14 по 27 серпня.
Успенський піст існує ще з давніх часів християнства. Є певні правила та традиції, яких рекомендує дотримуватися церква. Успенський піст – це не лише про обмеження в певній їжі, а й у поведінці. Важливо в цей час перебувати у молитві, роздумах та читати духовну літературу. За статусом та суворістю піст схожий до Великого посту, але триває значно коротше, пише 24 канал.
Читайте також Успенський піст 2022: коли розпочинається та основні правила дотримання
Успенський піст: меню за днями
- Понеділок, середа й п'ятниця – найсуворіші дні. Можна вживати лише хліб, сирі овочі, сіль, фрукти, горіхи, сухофрукти та воду.
- У вівторок і четвер можна додати у своє меню – гарячі страви без масла.
- У суботу й неділю можна їсти гарячу їжу, але дозволено вже з маслом. Також можна випити трохи вина.
Загалом дозволено їсти в період посту рослинну їжу: гриби, картоплю, овочі, горіхи, ягоди й фрукти, крупи. Це має бути досить помірне вживання пісних страв та напоїв. Також існує виняток – у свято Преображення Господнього можна посмакувати рибою з вином.
Обережно ставитися до посту треба людям похилого віку та дітям з врахуванням стану свого здоров'я.
Успенський піст в Україні / Фото Crosswalk.com
Важливо Успенський піст в Україні: що не можна робити у цей період
Користь Успенського посту
Піст – це засіб для досягнення успіху християнина в духовній сфері.
- Він послаблює силу тілесних потягів і зміцнює людський дух.
- Показує людині, що для її життя потрібно зовсім небагато, а здоров'я залежить не від вишуканості кожної страви.
- Піст виявляє найпотаємніші вади та пристрасті як у фізичному, так і духовному аспекті.
- Він допомагає виховати в собі силу волі, бажання більше молитися та роздумувати про Бога.