Сьогодні відомі ресторатори активно популяризують українські автентичні рецепти, готують традиційні страви за інноваційними технологіями та роблять акцент на локальних продуктах. Відтак кожен із нас може відкрити для себе ще більше унікальних смаків, зазначає 24 Канал. Та щоб дослідити локальну кухню ще ближче, радимо вирушити в гастротур Україною. Які страви спробувати у цій подорожі та що допоможе розкрити їхній смак по-новому, розповідаємо далі.

Читайте також Покращення апетиту восени: 5 популярних способів, як це зробити

Київщина: котлета по-київськи та столичний борщ

Почнемо подорож зі столиці України, де обов’язково необхідно скуштувати коронну страву міста – котлету по-київськи. Страва прижилася в Києві після 1957 року й досі залишається візиткою багатьох закладів харчування.

Ідеальна котлета по-київськи має бути приготована із цілої курячої грудки та першої фаланги крила. Якщо м’ясо соковите та ніжне, вершкова серединка витікає при розрізанні, а панірування залишається хрустким – це саме те, що потрібно.


Котлета по-київськи – коронна страва Київщини / Фото Shutterstock

Також в Києві варто скуштувати борщ із білими грибами та пампушками. Звісно, скільки регіонів – стільки й рецептів цієї страви, однак столична версія має свої особливості.

Зазвичай київський традиційний борщ вариться на основі яловичини, а також додають чорнослив. Тож перша страва потішить тих, хто любить пікантні поєднання.

Полтавщина: галушки та мандрики

Якщо шлях пролягатиме східніше, варто відвідати Полтаву. Місто з давнини славиться своїми стравами, деякі з них навіть стали загальноукраїнськими. Однак місцеві мешканці переконують, що найсмачніші варіації потрібно шукати саме в межах області. Відтак їхати сюди справді є за чим.


Якщо гастроподорож, то з улюбленим напоєм / Фото Pepsi

У будь-якому містечку області гостей пригощають галушками. Це страва з вареного тіста без начинки. Подаватися вона може не тільки в супі, але й окремо. Попри простоту приготування, галушки є дуже поживною стравою. А підливка із м'яса чи грибів здатна розкрити абсолютно новий смак гарніру.

Полтавщина здивує і ласунів. В регіоні особливо популярні мандрики – обрядове українське печиво з начинкою із кисломолочного сиру та маку. Сьогодні страва майже втратила сакральний сенс й готують її без особливого приводу. Та й сам рецепт смаколиків дещо осучаснився. Замість сиру до мандриків почали додавати варення чи джем. Проте тісто залишилося пісочним – саме таким, як його готували наші предки.

Харківщина: незвичний борщ і гречаники

На Слобожанщині завжди любили смачно поїсти. М’ясні страви були основою як святкового, так і буденного меню. Тож не дивно, що навіть борщ тут варять із фрикадельками, а на друге подають гречаники, приготування яких теж неможливе без фаршу.

Сало, котлети, страви з баранини та буженина – все це зустрічається на столах мешканців Харківщини і сьогодні. А, враховуючи гостинність місцевого населення, вийти з-за столу голодним точно не вдасться.

Різномаїття одеської кухні

Однією із найрізноманітніших є кухня Одещини. Південний регіон подарував такі страви як форшмак, мазе по-одеськи та канапки з тюлькою. Їхати сюди ідеально влітку, коли повноцінні прийоми їжі замінюють легкі перекуси й завжди можна підкріпитися чимось смачненьким не лише у сучасних ресторанах, але й на Привозі.


Одещина пропонує насолодитися піцою із морепродуктами / Фото Shutterstock

Утім, якщо поїздка припала на будь-яку іншу пору року – не страшно. Завжди можна зігрітися теплою ухою, приготовленою на відкритому вогнищі. А обід чудово доповнять плов з мідіями, бефстроганов і биточки з тюльки.

Вінницька область: сало та картопля по-уланівськи

Мандруючи в пошуках традиційних страв, не можна оминути Вінницю. Регіон славиться салом, що тане у роті, а також міцним хроном.

Та на цьому асортимент страв, якими частує Вінниця, не завершується. Однією із місцевих родзинок є подільська картопля по-уланівськи. Страва є настільки популярною, що на Вінниччині навіть проводили однойменний фестиваль. Його головна мета – популяризувати унікальні страви місцевої кухні.


Ідеально смакувати картоплю з газованим напоєм / Фото Pepsi

Секрет неймовірного смаку цієї страви – у технології приготування. Вже понад пів століття господині чистять, миють, просушують і обсмажують до рум’яної скоринки у великій кількості олії спеціально відібрану дрібну картоплю. Солять вже у готовому вигляді, подаючи з підливою з часнику та олії.

Івано-Франківщина: гуцульський банош та грибна юшка

Ворота в Карпати давно полюбилися туристам, зокрема, через неймовірну автентичну кухню. У місцевих закладах подаються деруни, вареники із різноманітними начинками та голубці… Та візитною карткою Івано-Франківщини є гуцульський банош. Бринза з полонини, домашня сметана та білі гриби створюють унікальний смак, який точно варто спробувати кожному.

В кожному куточку України можна скушувати вареники з різними начинками / Фото Shutterstock

Тим, хто любить страви із білих грибів, слід також спробувати юшку на їх основі. Особливо смачною ця страва буде восени, коли гриби свіжі.

Львівщина: галицькі флячки та десерти

Львівщина відома різномаїттям смаків та текстур. Тут готують традиційний пісний борщ з вушками, яворівський пиріг з картоплею пюре та гречкою, цвіклі та палюшки. Однак спробувати у Львові потрібно те, що важко знайти в інших регіонах. Галицькі флячки – одна із таких страв.

Флячки вважаються знаковою стравою галицької кухні. Родзинкою цього супу є дрібно нарізаний відварений або запечений яловичий шлунок, який апетитно тоне в юшечці з “підбитої сметанки”. Флячки обов’язково мають бути зварені на телячому бульйоні з селерою. А ще – присмачені засмажкою з моркви та цибулі. Подають страву в багатьох львівських закладах.

Окрім цього, Львівщина – регіон, де пропонують найсмачніші десерти. Серед них – андрути, сирник та, звісно, штрудель. А поїздка до самого Львова обов’язково має супроводжуватися смачною кавою та місцевим шоколадом.

Ужгород: бограч-гуляш

Поїздка на Закарпаття буде неповноцінно, якщо не спробуваним традиційний бограч. Ця смачна страва з бараниною, картоплею, капустою та різними спеціями точно здивує насиченістю і пікантністю.

Головною особливістю бограча є спосіб приготування. Варять його у чавунному казані, на відкритому вогні, щоб він добре пропах димом, а м'ясо стало ніжним.

Як зробити гастромандрівку ще смачнішою

Україна багата на різноманітні смаки. Навіть цей короткий путівник показує, що кожен регіон має свої традиції у приготуванні страв.

Та щоб кожна дегустація була ще смачнішою, варто поєднувати обрані страви з улюбленим напоєм. Саме він допоможе розкрити та підкреслити смак кожного продукту та доданих спецій.


Pepsi допоможе розкрити смаки традиційних українських страв / Фото Pepsi

Отож, головний секрет смаку розкритий. Тепер можна обирати будь-який регіон та кликати друзів у незабутню подорож, яка запам’ятається надовго.