Вихідні на травневі свята в 2018 році особливо радують українців, адже буде можливість відпочити одразу чотири дні поспіль – 28 (субота), 29 (неділя), 30 квітня (понеділок) та 1 травня (вівторок). Якщо ви не плануєте подорож на ці вихідні, то наполегливо радимо влаштувати собі вихідний на свіжому повітрі, з вогнищем, і шашликом, який щедро приправлений соусом.
Читайте також: Рецепти салатів для пікніка на природі, які можна швидко приготувати
Наполегливо радимо готувати соуси самостійно. Вони не лише корисніші, якщо порівнювати із купленими, а ще й смачніші, бо ви готуєте їх зі свіжих овочів. До того ж, краще приготувати їх вдома, адже на природі це може бути незручно. Соуси ви можете викласти в герметичні контейнери та взяти з собою.
Будь-який з цих соусів пасуватиме не лише до шашлику, а й до інших страв з м'яса.
Кисло-солодкий соус до шашлику зі свинини
Інгредієнти:
× перець болгарський – 3-4 шт.;
× ананас консервований – 100-150 гр%
× цибулина;
× оцет фруктовий 9% – 2 ч.л.;
× оливкова олія – 6 ст.л.;
× цукор – 1/4 склянки;
× томатна паста – 2 ст.л.;
× соєвий соус – 3 ст.л.
Кисло-солодкий соус найкраще пасує до шашлику зі свинини
Рецепт приготування кисло-солодкого соусу до свинини:
1. Болгарський перець помийте, розріжте навпіл і видаліть середину з насінням. Нарізаємо перець смужками. Цибулю очистіть та наріжте напівкільцями.
2. З консервованого ананасу злийте сік, але не виливайте його – він ще знадобиться. Якщо ананаси великим шматками – поріжте їх.
3. На оливковій олію обсмажте перець 10 хвилин. Після цього перекладіть його в окрему миску. На сковороду викладіть цибулю та обсмажте 5 хвилин. Після цього додайте томатну пасту (попередньо розведену з водою), цукор та винний оцет. Доведіть суміш до кипіння. Якщо суміш загуста – додайте трохи соку з ананасу.
4. Викладіть у сковороду готовий перець та ананас. Протушкуйте ще 10 хвилин. Додайте соєвий соус. Скуштуйте та додайте спеції за своїм смаком.
5. Готовий соус можна перебити в блендері або ж залишити з цілими шматочками овочів та фруктів.
Читайте також: Який гарнір подати до шашлику: 5 смачних рецептів
Гірчичний соус до шашлику зі свинини
Інгредієнти:
× гірчиця – 2 ст.л.;
× бульйон м'ясний – 400 гр;
× масло вершкове – 2 ст.л.;
× борошно – 2 ст.л.;
× жовток одного яйця;
× сметана – 2 ст.л.;
× лимонний сік – 1 ст.л.;
× сіль, перець чорний за смаком.
Гірчичний соус дуже насичений та підкреслює смак свинини
Рецепт гірчичного соусу до свинини:
1. Розтопіть в сковороді вершкове масло, додайте борошно і обсмажте до золотистого кольору. Поступово влийте бульйон, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Доведіть до кипіння, додайте сіль і мелений чорний перець.
2. Жовток, гірчицю, лимонний сік та сметану змішуємо і добре перемішуємо до однорідності.
3. Додаємо гірчично-сметанну суміш в сковороду та доводимо до кипіння. Після цього соус знімаємо та даємо йому трохи охолонути. За бажанням до нього можна додати ще подріблену зелень.
Соус "Барбекю" до будь-якого шашлику
Інгредієнти:
× томатна паста – 500 гр;
× вода;
× цукор – 50 г;
× оцет яблучний – 50-65 г;
× мед рідкий – 2 ст.л.;
× гірчиця діжонська – 2 ст.л;
× 2 зубчики часнику;
× половина ріпчастої цибулі;
× один корінь селери;
× сіль та перець за смаком.
Соус "Барбекю" можна подавати до шашлику з будь-якого м'яса
Рецепт приготування соусу "Барбекю":
1. Часник подрібніть, а цибулю наріжте напівкільцями. Корінь селери добре промийте, зніміть шкірки та наріжте невеликими шматочками. Щоб корінь селери не потемнів, його можна збризнути лимонним соком або покласти в солону воду.
2. У каструлю з товстим дном викладіть томатну пасту і додайте воду, у вас має вийти консистенція кетчупу. Доведіть до кипіння.
3. Викладіть у блендер часник, цибулю, корінь селери і перебийте до однорідної маси. Викладіть її в каструлю до пасти з водою. Сюди ж додайте мед, яблучний оцет, діжонську гірчицю, перець, цукор і сіль. Варіть соус ще 15 хвилин. Зменшіть вогонь і протушкуйте ще 10 хвилин, поки соус не загусне.
Читайте також: Рецепти маринадів для шашлику, які зроблять м'ясо неймовірно ніжним
М'ятний соус до шашлику з баранини
Інгредієнти:
× м'ята – 10 г;
× цукор – 1 ч. л.;
× оцет винний – 3-4 ст. л.;
× вода – 2 ст. л.;
× сіль та перець за смаком.
М'ятний соус подають до шашлику з баранини
Рецепт приготування м'ятного соусу до баранини:
1. Закип’ятіть воду. Листочки м'яти відірвіть від стебел та промийте їх, дрібно наріжте та посипте цукром.
2. Викладіть м'яту з цукром у ступку та добре розітріть до кашоподібного стану.
3. Викладіть м'яту в глибоку миску, залийте перекип'яченою водою (але кімнатної температури). Потім додайте оцет, сіль, перець та ретельно перемішуємо. Подавайте холодним.
Читайте також: Рецепти шашлику із свинини, баранини та курки, які можна приготувати на природі
Соус з йогуртом до курячого шашлика
Інгредієнти:
× 500 г. йогурту без добавок;
× 1 свіжий огірок;
× 3 зубчики часнику;
× 1 перець чилі;
× кріп;
× чорний мелений перець;
× бальзамічний оцет.
Соус на йогуртовій основі найкраще смакує до курячого шашлику
Рецепт приготування соусу з йогуртом до курячого шашлику:
1. Огірок очистіть від шкіри і натріть на тертці. Часник пропустіть через прес, кріп дрібно наріжте .
2. .З перцю чилі видаліть насіння і дрібно наріжте.
3. Всі інгредієнти з’єднайте з йогуртом і ретельно перемішайте. Поперчіть і додайте бальзамічний оцет за смаком.
Соус з гранатового соку до будь-якого шашлику
Інгредієнти:
× 200 мл. гранатового соку;
× 300 мл. солодкого червоного вина;
× 3 зубчики часнику;
× 1 ч. л. цукру;
× 1 ч. л. солі;
× 0,5 ч. л. крохмалю;
× базилік;
× чорний і червоний мелений перець.
Соус на основі гранатового соку пасує до шашлику з будь-якого м'яса
Читайте також: Меню на пікнік: 14 рецептів страв, які можна приготувати на природі
Рецепт приготування соусу з гранатового соку:
1. Змішайте гранатовий сік і 200 мл. вина. Часник пропустіть через прес, базилік дрібно наріжте. Змішайте ці інгредієнти в каструлі і поставте на малий вогонь. Варіть 20 хвилин після закипання.
2. Додайте крохмаль та остудіть соус.
Смачного відпочинку!