Про це розповідає Тechcrunch.com.
В інтерв'ю з TechCrunch Даріо Флореан, директор лабораторії школи інтелектуальних систем, сказав, що рік тому випускник і співавтор Джун Шінтайк дав поштовх, ідею цієї розробки, і Флореан вирішив перевірити, чи зможуть вони об'єднати сферу робототехніки і біологічних систем і подивитися, що з цього вийде.
Дослідження наразі на ранньому етапі, а співробітники навчального закладу не у повному обсязі уявляють, чим може бути корисна ця технологія. Вона була породжена бажанням створити щось нове, а не бажанням вирішити якусь нагальну, конкретну проблему. Однак, директор лабораторії запропонував перелік потенційного застосування їстівних роботів, куди включив їжу, яка сама зможе переміщатися з теплого місця в холодне і навпаки, а також самостійно добиратися до людини або тварини, щоб її нагодувати. Крім того є можливість доставки автоматизованих ліків, про що йдеться в нещодавній статті Recode, яка допомогла привернути більш широку увагу до дослідження EPFL.
Желатин же був обраний, зазначив Крістофер Беттінгер, професор біомедичної інженерії та матеріалознавства університету Карнегі-Меллон, так як він вже безпечно використовується в якості зовнішнього шару в капсулах лікарських засобів.
Схоже дослідження у минулому році провів Массачусетський технологічний інститут, який розповів про створення робота-орігамі з сушених свинячих кишок, який поміщається в шлунок людини для видалення проковтнутих предметів.
Однак проект "їстівних роботів" відрізняється тим, що желатиновий механізм заповнений повітрям, рідиною або хімічними реакціями,що і викликає їх переміщення, а відсутність електроніки дозволяє повністю засвоїться організмом без необхідності виведення з системи травлення людини.
Що стосується смакових якостей таких роботів, то їх у існуючого желатинового прототипу майже немає. Для створення механізмів, які були б не тільки корисні, але й смачні, дослідники вирішили об'єднатися зі Школою готельного менеджменту Лозанни.
Читайте також: У Вашингтоні з'явилися нові учасники дорожнього руху