Під час зміни посадки треба враховувати приналежність рослин до одного виду культур. Не рекомендується садити рослини з одного сімейства. Які правила ще потрібно знати, розповість 24 Канал.
Це цікаво Що не можна садити біля огірків: кілька овочів та рослин, які знищать увесь врожай
Що можна садити після помідорів
Сівозміна має одне важливе правило – кожного року треба чергувати рослини, які витягують корисні речовини з різних шарів ґрунту.
Тому після помідор дозволено садити такі культури:
- Зелень – петрушка, кріп, цибуля, часник, салат.
- Овочі – кабачки, капуста, бобові, огірки й патисони.
- Коренеплоди – морква, буряк, редис, коренева селера.
- Сидерати – фацелія, гірчиця, жито, озима пшениця, овес, вика.
У теплиці
Найкраще після помідор садити редиску, кабачок і зелень будь-яких видів.
Сидерати та зелень допомагають відновлювати родючість ґрунту.
Можна садити огірки й капусту, оскільки вони є сприйнятливими до фітофтори й браку азоту.
Дозволено саджати й гарбузові культури, але перед цим варто внести в землю органічні речовини.
У відкритому ґрунті
Після помідорів дозволяється висаджувати зелень, адже вона поповнює землю азотом, який забрали помідори.
Що садити після помідорів / Фото Pexels
Також невибагливими до складу ґрунту є бобові. Цей вид культур збагачує ґрунт азотом, надаючи йому корисні речовини.
Коренеплоди також можуть рости після помідорів, оскільки витягують корисні речовини з глибших шарів ґрунту.
Після хворих помідор
Для відновлення родючості ґрунту після хвороби треба 3-4 роки. Втім, цей процес можна пришвидшити деякими рослинами.
Зокрема, злаками. Озиму пшеницю і жито садять восени після збирання врожаю томатів. Навесні землю перекопують.
Хорошим варіантом буде гірчиця, яку висівають восени в теплицю. Хоча можна і навесні. Гірчиця покращує стан землі й перешкоджає фітофторозу і парші.
Бобові чудово борються з хворобами й профілактикою шкідників, оскільки мають фітонцидні властивості. Боби садять восени.
Сюди підійдуть і хрестоцвіті. Редьку, ріпу і редис можна садити навесні або восени, а також - скошувати чи перекопувати.