Вже сьогодні починають діяти обмеження: що заборонено їсти у Різдвяний піст 2025
- Заборонено вживати м'ясо, молочні продукти та алкоголь, за винятком червоного вина у вихідні.
- Дозволено вживати овочі, фрукти, бобові, зернові, гриби, горіхи та насіння.
Щороку з 15 листопада по 24 грудня християни дотримуються Різдвяного посту, який триває сорок днів. Цей час є підготовкою до великого свята Різдва Христового і передбачає низку обмежень у харчуванні, спрямованих на духовне та фізичне очищення.
Про те, що не можна їсти в Різдвяний піст – пише 24 Канал з посиланням на Українську Греко-Католицьку Церкву.
Дивіться також Яке церковне свято у суботу, 15 листопада: чому не можна їсти продукти тваринного походження
Що не можна їсти в Різдвяний піст 2025?
Насамперед з раціону повністю виключається будь-яке м'ясо та всі продукти його перероблення. Так, християнам не варто їсти ковбаси, сосиски, паштети та навіть м'ясні бульйони, зазначає священник УГКЦ Юліан Катрій у праці "Пізнай свій обряд".
Крім цього, під забороною опиняються усі продукти, пов'язані з молоком. Це означає, що вірянам слід відмовитися від споживання вершкового масла, сиру, сметани, кефіру та йогуртів.
Також протягом усього посту не рекомендується їсти яйця. Вірянам слід уникати готових страв, у складі яких може бути присутній цей продукт.
Що стосується риби та морепродуктів, то тут діють певні обмеження, а не повна заборона. Споживання цих продуктів дозволяється лише у вихідні, а також на великі церковні свята, які можуть припадати на час Різдвяного посту. У більшість днів риба залишається під забороною.
Навіть рослинна олія, хоча і є пісним продуктом, має свої обмеження у використанні. Її заборонено додавати до страв у понеділок, середу та п'ятницю, але дозволяється вживати у вівторок, четвер, суботу та неділю.
Що цікаво, християнам не можна пити алкоголь під час Різдвяного посту. Єдиний виняток – червоне вино, яке дозволено вживати у дуже невеликій кількості, і лише у суботу та неділю.
Що можна їсти в Різдвяний піст 2025?
- Основу раціону складають різноманітні овочі та фрукти, які можна вживати у свіжому, квашеному, маринованому чи консервованому вигляді.
- Християнам дозволені також бобові, зокрема квасоля, горох, сочевиця, та зернові з крупами, наприклад, гречана, вівсяна й рисова.
- Крім того, вірянам варто споживати гриби, горіхи та насіння.