Що таке бортний (дикий) мед та чим від відрізняється від звичайного, у свято Медового Спаса розповідає 24 канал.

До теми: Маковий, Яблучний і Горіховий: як святкують в Україні три серпневі Спаси

В Україні останні роки налічується від 400 до 500 тисяч бджолярів. Загалом 97,7-98,2% меду – це продукція приватних господарств, лише 2,3-1,8% – сільськогосподарських підприємств. У одного пасічника в середньому налічується 50-100 бджолосімей. Щоправда, останні роки спостерігається позитивна тенденція: молоді пасічники збільшують свої господарства до понад 300 бджолосімей. Є на теренах нашої країни й такі бджолярі, які займають видобутком дикого меду. Понад сто родин у селах Рівненської та Житомирської областей та два сімейства на Київщині займаються бортництвом – видобутком дикого меду. Цій традиції понад 1500 років.

Що таке бортництво?

Ця назва походить від слова "борть". Так називається видовбана в стовбурі живого дерева камера, схожа на природне дупло, де селиться бджолиний рій.

Дикі медоносні бджоли збереглися до наших часів лише завдяки зусиллям бортників. У наш час великі дуплисті дерева, придатні для заселення ними, у поліських лісах майже відсутні. Бортьові бджоли є необхідним елементом лісових екосистем, вони відіграють велику роль у її житті, запилюючи рослини, тож ми докладаємо зусиль заради їхнього збереження,
– каже куратор Національного проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі", що реалізується за підтримки Українського культурного фонду Влада Литовченко.


Смачний бортний мед / Фото Вишгородського історико-культурного заповідника

Відмінності бортного меду від пасічного:

  • Такий мед терпкіший, духмяніший і насиченіший, ніж з вулика, адже настояний на дикорослих квітах лісів і лугів. Борті чіпляють у гущі лісу на висоті від 4 до 15 метрів. Завдяки чому бджоли збирають мед від перших цвітінь до пізніх квітів.
  • Цей вид меду дорогий і дефіцитний, оскільки його мало виробляється. Якщо з вулика пасічник може взяти до 35 кілограмів меду за сезон, то з борті – лише 5-7, зрідка до 10.
  • Смакові якості дикого меду суттєво відрізняється від того, що дають бджоли з присадибних пасік. Адже, сучасні технології дозволяють використовувати для вулика штучну вощину, яка містить парафін – певна частина якого потрапляє в продукт. В бортному меді зберігаються властивості майже всіх продуктів бджільництва.

Цікаво: Медовий Спас 2020: що можна і не можна робити на свято Маковія

  • У бортного меду складніший та цікавіший смак, який розкривається не одразу. Це завдяки тому, що в бортях самі бджоли вибудовують стільники, завдяки чому в дикий мед потрапляє велика кількість корисних побічних продуктів бджільництва: маточне молочко, речовини, притаманні рослинам, з яких збирався пилок, корисні елементи з воску та прополісу, нектар.
  • Бортний мед складно придбати. Його добувають у невеликій кількості, переважно для власного вжитку, або на подарунок. Літр такого меду коштує від 250 гривень, тоді як соняшниковий можна придбати й за 75 гривень.

З бортного меду наші пращури варили міцні меди до свят і медовий квас, ситу (водний розчин меду) для повсякденного вжитку. Продукти бортництва широко використовувалися у народній медицині і мають великі перспективи у сучасній фармакології,
– зазначає провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАНУ, Галина Бондаренко.

2018 року бортництво як традиційний промисел було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.