Коли відзначатимемо Яблучний Спас: цікава історія й традиції цього дня
Загалом у християнстві існує три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. 19 серпня ми будемо відзначати саме Яблучний Спас. Що ми повинні знати про це свято?
Яблучний Спас ще має назву – Преображення Господнє. Його святкують після Медового (14 серпня) та перед Горіховим (29 серпня). Це свято присвячується Ісусу Христу як Спасителю світу. Воно є дуже важливим для християн та супроводжується цікавою історією й традиціями. Про що йдеться – знає 24 Канал.
Варто знати Новий календар не вплинув: які релігійні свята не переносяться цього року
Історія Яблучного Спаса
У Святому Письмі йдеться, що у цей день на горі Фавор в Ізраїлі відбулося дещо особливе. Ісус Христос відправився зі своїми учнями – Петром, Яковом та Іоанном на гору, щоб помолитися. Апостоли від втоми заснули, а Син Божий в цей момент перевтілився – обличчя почало яскраво світитися, а одежа набула біло-білого кольору.
Учні прокинулися від цього дива та були вражені. Водночас на Фавор прийшли давні пророки – Мойсей та Ілля. Вони розмовляли з Ісусом про те, що він робитиме в Єрусалимі. Раптово з неба стало чутно послання:"Це є Син Мій вибраний, Його слухайте!". Як розповідається, Ісус наказав своїм апостолам позбирати яблука, щоб їх освятив Господь.
Преображення Господнє / Фото Радіо "Марія"
- У давнину на Яблучний Спас люди відзначали кінець літнього сезону. Адже в цей момент вони закінчували збирати урожай та починали готувати компоти, варення на холодні пори. Приготування заготовлень супроводжувалось молитвами.
Традиції Яблучного Спаса
Найпопулярніша традиція на Спаса – йти до храму на службу та освячувати там яблука, груші, виноград і сливи. Лише після освячення можна було ласувати спілими літніми фруктами та готувати з них страви. До святкової літургії це робити не можна було.
- Яблучний Спас або Преображення відбувається під час Успенського посту, коли діють певні обмеження у їжі. Але цього дня є виняток: можна вживати рибні страви та пити невелику кількість вина.
Після відвідування храму християни поспішають на могили, аби вшанувати померлих. Потім йдуть додому та готують страви з яблук, якими частують свою родину. Незаміжні дівчата їли яблука з медом та про щось мріяли.
- Під час святкування Яблучно Спаса нерідко відбувалися гуляння з піснями й танцями. Також у цей день господині пекли пироги та робили варення на основі яблук.