Різдвяний піст в Україні: дата і традиції
28 листопада в Україні розпочинається Різдвяний піст, який також називається Пилипівським, адже розпочинається він у день пам’яті святого апостола Пилипа. Піст триватиме 40 днів і завершиться 7 січня 2021 року на Різдво Христове.
Різдвяний піст встановлений для того, щоб духовно об’єднати християн з Богом. Впродовж 40 днів віряни повинні молитися, очищуватися від гріхів, стримувати себе від веселощів та дотримуватися спеціального раціону в їжі. Про це повідомляє 24 канал.
Дивіться також Коли день святого Миколая: найцікавіші традиції в Україні та світі
У Різдвяний піст заборонено їсти продукти тваринного походження. Забороняється вживати м’ясо та молочні продукти. Понеділок, середа і п’ятниця – найстрогіші дні тижня. У ці дні не можна вживати навіть їжу заправлену олією.
Рибу можна їсти в суботу та неділю, а також на великі свята, які припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозволяється додати до свого раціону тільки вино та олію.
У період посту церква не проводить жодних обрядів вінчання. Впродовж усього посту варто уникати розважальних заходів. Ваші думки мають бути чистими: не дозволяйте собі думати про когось погано, заздрити, обговорювати чи лихословити. Це останній піст у році, який готує душу та тіло вірян до зустрічі Різдва Христового.
У період посту християни мають очистити свої думки
Тим, хто хоче дотримуватися посту, варто піти за порадою до досвідченого священника, розповісти йому про свій духовний стан і фізичне самопочуття, а також попросити благословення.
Головне призначення посту – очиститися від гріхів серцем, душею та тілом. Через покаяння, молитву і стриманість у їжі кожен християнин зможе з чистою душею та помислами зустріти Сина Божого, що з’явиться на світ.
Що можна їсти у Різдвяний піст
Різдвяний піст не є таким суворим, як Великий піст. Однак з раціону також виключаються всі молочні продукти, яйця т м’ясо.
У період посту варто відмовитися від м'яса та молочних продуктів
В окремі дні можна вживати вино та рибу. Різдвяний період ділиться на 2 періоди:
• 28 листопада – 19 грудня
У понеділок, середу та п'ятницю – сухоїдіння. У вівторок та четвер – гаряча страва з рослинною олією. У вихідні дні (субота, неділя) дозволяється вживати рибу та вино. Також це стосується і таких великих свят, як Введення в Храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня).
• 20 грудня – 5 січня
Передсвяткові різдвяні дні, в які не можна вживати рибу та вино.
• 6 січня – один з найстрогіших днів у пості – Святвечір. Впродовж дня віряни не дозволяють собі навіть крихти їжі. Після сходу першої зірки християни можуть сідати за стіл та їсти 12 традиційних страв, які готуються на Святий вечір.