Укр Рус
29 квітня, 13:08
2

Великдень вже не за горами: коли треба фарбувати яйця

Основні тези
  • Однією з головних традицій Великодня є фарбування яєць. Це неабияк згуртовує сім'ю та робить час веселішим.
  • Розфарбовувати яйця варто у Чистий четвер – саме у цей день відбувається найбільша підготовка до свята.
  • Для крашанок краще не брати свіжі яйця. Їх потрібно варити протягом 7-9 хвилин, а у посудину додати 1 літр води та 1 столову ложку солі. 
  • Як барвники можете використовувати цибулеве лушпиння, чай каркаде, шпинат, буряк та куркуму. 

Одна з головних традицій Великодня – це фарбування яєць, які потім кладуть у кошик та освячують. Така справа ще й неабияк згуртовує сім'ю та робить час веселішим. Мабуть, особливе задоволення у цей момент отримує дітвора.

Розфарбовують саме крашанки. Для цього, наприклад, використовують цибулеве лушпиння. А от писанки розписують воском або барвниками. Коли ж потрібно фарбувати яйця, розповість LifeStyle 24

Теж цікаво 3 цікавих факти про Великдень: як з'явилися традиція пекти паски та розфарбовувати яйця

Коли розфарбовують великодні яйця

Розфарбовувати яйця варто у Чистий четвер. У цей день у багатьох домах відбувається найбільша підготовка до Великодня. Господині, зокрема, ще й печуть паски. Потрібно встигнути все зробити, адже Страсна п'ятниця – це найскорботніший день тижня, коли працювати не заведено. У Велику суботу деякі люди вже йдуть святити кошики, тому не завжди мають час. 

Фарбування великодніх яєць / Фото Canva 

Як варити та фарбувати великодні яйця

Для крашанок краще брати яйця, яким більш як 5 днів. Річ у тім, що так буде легше чистити. Не варто варити яйця, які щойно взяли з холодильника, інакше потріскають. Залиште їх на деякий час у приміщенні кімнатної температури. 

Далі додайте у посудину 1 літр води та 1 столову ложку солі. Потім закиньте барвник та зачекайте поки все закипить. Після цього можна починати варити яйця. Рекомендований час: 7-9 хвилин

Для барвників, окрім цибулевого лушпиння, можна використовувати чай каркаде (синій колір), шпинат (зелений колір), буряк (рожевий колір) та куркуму (жовтий колір).