Італійські вчені прийшли до висновку: генетично модифікована кукурудза менш схильна до небезпеки зараження мікотоксинами – продуктами життєдіяльності цвілевих грибів. Використання ГМ-культур значно знижує ризик отруєнь забрудненим зерном. Крім того, технології генної інженерії допомагають підвищити врожаї кукурудзи на 5-25% в залежності від регіону. Робота опублікована в журналі Scientific Reports, йдеться в Naked-science.
Читайте також: Заборона ГМО може призвести до смертей
Кукурудза – друга з найбільш популярних у всьому світі ГМО-культур після сої. ЇЇ посіви займають 95,9 мільйона гектарів, що становить близько третини від усіх площ, зайнятих кукурудзою. Велика частина полів ГМО-кукурудзи розташована в США, Бразилії, Аргентині та Канаді.
Метааналіз включає дослідження, що проводилися впродовж 20 років – з 1996 по 2016 рік. У початковий список потрапили 6 006 робіт, з них вчені відібрали 79 статей, в яких порівнювалися врожайність, якість зерна та швидкість розкладання біомаси генетично модифікованої і звичайної кукурудзи, а також взаємодія культур з іншими організмами – наприклад комахами.
З'ясувалося, що застосування ГМО-кукурудзи дозволяє отримувати на 5-25% більше зерна з тієї ж площі. Також генетично модифікована кукурудза виявилася на 29-36% більш стійкою до різних мікотоксинів. За словами вчених, причина в тому, що ГМО-кукурудза стійка до впливу комах, які переносять цвілеві гриби і ушкоджують рослини, створюючи сприятливе середовище для розмноження грибів.
Мікотоксини викликають отруєння, порушують функції нирок і можуть посилювати ризик розвитку онкологічних захворювань, тому зерно проходить очистку. Автори аналізу дослідження вважають, що застосування ГМО-кукурудзи може спростити цей процес і знизити ризик отруєнь.