Дієтолог Галина Незговорова розповіла, чому потрібно вживати вітамін А та у яких продуктах його найбільше, пише 1+1.

Ознаки дефіциту вітаміну А:

1. Сухість шкіри та слизових оболонок.

2. Поява дерматитів.

3. Ламкість волосся та нігтів.

4. Порушення адаптації до темряви, яку ще називають "курячою сліпотою".

5. Часті інфекційні захворювання.

Читайте також: ТОП-7 корисних властивостей томатного соку

Цей вітамін міститься у продуктах рослинного та тваринного походження у вигляді бета-кератину.

За словами експерта, добова норма вітаміну А для дорослої людини – 1 мг/добу, безпечна – 3 мг/добу.

Основні джерела вітаміну А тваринного походження:

1. М’ясо.

2. Морська риба.

3. Яєчні жовтки.

4. Печінка тріски.

5. Яловича печінка.

6. Твердий сир.

7. Вершкове масло.

Рослинного походження:

1. Болгарський перець.

2. Капуста.

3. Морква.

4. Картопля.

5. Абрикоси та сливи.

У моркві багато вітаміну А

Добову норму цього вітаміну можуть поновити:

1. 100 г моркви (зі сметаною або рослинною олією).

2. Бутерброд із печінкою тріски (20 г).

3. 200 г салату із зеленню, яйцями, сиром та солодким перцем.

4. 3-4 шматочки тушкованої яловичої печінки.