Дієтолог Галина Незговорова розповіла, чому потрібно вживати вітамін А та у яких продуктах його найбільше, пише 1+1.
Ознаки дефіциту вітаміну А:
1. Сухість шкіри та слизових оболонок.
2. Поява дерматитів.
3. Ламкість волосся та нігтів.
4. Порушення адаптації до темряви, яку ще називають "курячою сліпотою".
5. Часті інфекційні захворювання.
Читайте також: ТОП-7 корисних властивостей томатного соку
Цей вітамін міститься у продуктах рослинного та тваринного походження у вигляді бета-кератину.
За словами експерта, добова норма вітаміну А для дорослої людини – 1 мг/добу, безпечна – 3 мг/добу.
Основні джерела вітаміну А тваринного походження:
1. М’ясо.
2. Морська риба.
3. Яєчні жовтки.
4. Печінка тріски.
5. Яловича печінка.
6. Твердий сир.
7. Вершкове масло.
Рослинного походження:
1. Болгарський перець.
2. Капуста.
3. Морква.
4. Картопля.
5. Абрикоси та сливи.
У моркві багато вітаміну А
Добову норму цього вітаміну можуть поновити:
1. 100 г моркви (зі сметаною або рослинною олією).
2. Бутерброд із печінкою тріски (20 г).
3. 200 г салату із зеленню, яйцями, сиром та солодким перцем.
4. 3-4 шматочки тушкованої яловичої печінки.