Варення... не варіть
Хай це звучить дивно, але варити варення 15-20 хвилин зовсім не потрібно. Коли варення "булькає", то всі фрукти чи ягоди втратять свою форму і перетворять на кашу, до того ж – втратять свій природний колір.
Читайте також: Рецепт ароматного варення з груш, яке зігріє вас взимку
По-друге, це займає багато часу, з ягід випаровуються вітаміни і корисні речовини. Щоб приготувати варення, його достатньо довести до кипіння та залишити на ніч. Після того можна ще раз довести до кипіння і вже можна закривати в банки.
Варення потрібно не варити, а лише довести до кипіння
Використовуй свіжий лимон
Щоб надати варенню кислинки, використовуйте свіжий лимон, а не лимонну кислоту. Для прикладу, на 5 кілограмів полуниці достатньо одного лимона.
Не кладіть багато цукру
Багато цукру перетворять ваше варення у нудотну кашу. До того ж, говорити про калорійність варення, де цукру більше, аніж ягід – навіть зайве.
Зберігайте пропорції цукру та фруктів й ягід
На один кілограм ягід цілком достатньо 700-800 грамів цукру. Виняток – журавлина, тут кількість цукру можна збільшувати.
Не додавайте воду
У більшості рецептів при варінні до варення потрібно влити воду, але це – зайве. Фрукти та ягоди пускають свій натуральний сік, саме в ньому й потрібно готувати варення.
Не додавайте в варення воду при варінні