Президент Specialty Coffee Association of Ukraine, міжнародний суддя Cup of excellence Роман Пономарьов розповів у своєму блозі для ТСН, яким насправді має бути смак кави.
За його словами, є дві причини, які призводять до спотворення самку кави.
Перший – коли смак зіпсували ненавмисно. Так, кава могла залежатися на складі, висохти, також могли змішали різні врожаї, погано обсмажити тощо.
Другий, пов'язаний з тим, що наш мозок запам'ятовує смаки і дає нам визначення конкретного смаку в майбутньому. Тому важливо набирати "смаковий досвід".
Читайте також: 10 маловідомих фактів про каву
"У Європі ми звикли пити гірку каву. Справа в тому, що до 90-х років вирощування кави і способи її продажів були обмеженими. Єдиним способом приховати смакові дефекти було сильне, дуже темне обжарювання, яке не залишає нічого в смаку, крім гіркоти", – пояснив експерт.
За його словами, у смаку поганої кави ви знайдете дефекти сирого дерева, плісняві аромати, аромат сирих горіхів, смак трави, не високу солодкість, відсутність кислотності та відчуття, що подразнюють горло.
А от у справжньої смачної кави ви відчуєте шоколад, абрикос, чорнослив, лайм, карамель, манго, і солодкий післясмак, в якому буде баланс гіркого, солодкого і трохи кислуватого смаку.
Пономарьов наголосив, що усі ці смаки і аромати можна відчути, як в гарячому, так і в холодному стані кави.
Також він додав, що все більше світових і українських кавових компаній використовують нові види кави, нові способи обсмажування для того, щоб удосконалити смак.