Якою має бути справжня кава та як відрізнити хорошу кав'ярню від поганої – читайте в матеріалі.

Читайте також: Як дізнатись, що ви п'єте забагато кави

Зерна свіжого обсмаження

Поцікавтеся у бариста датою обсмаження зерна. Насичений смак і неперевершений аромат зберігаються протягом місяця після обсмажування, після чого стають плоскими і тьмяним.

Бариста повинен знати сорт зерна

Бариста повинен знати, яке зерно він варить, з якої країни ягоди, як вони оброблялися, суміш це або моносорт, нарешті хто обсмажував зерно. Так можна підібрати відповідний рецепт і зварити смачний напій.

Чисте робоче місце

Зверніть увагу на робоче місце і обладнання бариста. Кавомашина повинна бути чистою, ріжок вставлений в групу кавомашини, а не лежить на піддоні з залишками кави всередині. Кожен раз бариста повинен насухо його протирати, перш ніж змолоти каву.

Якщо робоче місце брудне, а бариста неохайний, не чекайте добре приготованої кави.

Кава повинна молотися перед приготуванням

Якщо свіжообсмажену кава втрачає смак і аромат протягом декількох тижнів, то свіжозмелена – за секунди. Каву потрібно молоти безпосередньо перед приготуванням, а не насипати з кавомолки ранкові залишки.

Красива пінка і латте-арт

Є певні сучасні вимоги до того, як повинен виглядати молочний напій. Пінка повинна бути глянсовою і еластичною, а не лежати гіркою, ніби піна для гоління. Бажано, щоб на поверхні був латте-арт. Він не гарантує, що кава смачна, але говорить про уважність бариста при приготуванні.

Головне, щоб латте-арт контрастував з кавою. Це означає, що еспресо і молоко добре розміщені, а напій має вершкову текстуру і однорідний нерізкий смак.

Кава не повинна бути дуже гарячою

Кава не повинна бути гарячою настільки, що її не можна пити. Особливо це важливо при приготуванні еспресо і молочних напоїв. У випадку з еспресо занадто висока температура води в кавомашині може перепалити каву і виварити зайву гіркоту. Якщо перегріти молоко в процесі збивання, лактоза почне активно руйнуватися і зникне природна солодкість молока.

Тонкощі приготування еспрессо

Зверніть увагу, чи виливає бариста воду з кавомашини перед тим, як вставити туди ріжок і почати варити каву. Знаючий бариста повинен робити це на автоматі, щоб злити надлишки застояної і дуже гарячої води, а також для промивання кавомашини від залишків кави після попереднього приготування.

Правильний обсяг еспресо

Обсяг еспресо може бути різним, він залежить від кількості кави і води, яку використовують для приготування. Обсяг подвійного еспрессо варіюється в межах 60-70 мл. Якщо ви замовили подвійний еспресо і вам принесли напій об'ємом 150 мл, пити його не варто. Нічого, крім гірких масел, ви в ньому не знайдете.

Вода в американо наливається не з крана кавомашини

Американо – це еспресо, розведений гарячою водою. Часто можна побачити, як бариста наливає в чашку для американо воду з крана кавомашини. Так ось, практично у всіх кавоварках цей кран технічний, тобто воду звідти пити не можна, так як вона подається безпосередньо з бойлера, де кипить багаторазово протягом усього дня.

Будьте уважні і пийте смачну каву!