Загальна тривалість Великого посту складає 48 днів. Розпочинає піст Чотиридесятниця (перші сорок днів), а закінчує Страсна седмиця (останній тиждень перед Великоднем). Великий піст починається за сім тижнів до Христового Воскресіння.
Читайте також: Великий піст 2020: календар харчування на кожен день
Ті люди, які хочуть дотримуватися Великого посту, повинні вивчити загальні рекомендації, зберегти список заборонених продуктів та страв, а також вияснити, що можна вживати кожного дня.
Великий піст потрібен кожному для того, щоб очиститися від гріхів і приготувати свою душу до світлого свята. Протягом усього посту людина повинна відмовитися від їжі в пам'ять про сорокаденний піст Ісуса. Упродовж сорока днів християни повинні відмовлятися від розваг і задоволень, присвячуючи час самопізнанню і молитвам.
Історія Великого посту
Церква встановила Великий піст в пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа, який протягом 40 днів, попри спокуси, відмовляв собі в їжі. Час Великого посту потрібен для роздумів. Під час нього християни згадують, що Господь був відданий своїм учням і був розіп'ятий на хресті. Після оплакання Богородицею Дівою, Ісуса Христа поклали в труну, але на третій день він воскрес із мертвих.
Перший день Великого посту називається Чистим понеділком, а увесь перший тиждень – Чистою седмицею. В давнину цього тижня їли гриби, квашення, солонощі і рибу. Другий тиждень посту називався Другою седмицею. Цього тижня дівчата починали вишивати перлами свій майбутній вінчальний одяг.
Третій і четвертий тиждень посту називається Хрестопоклонним. У четвер пекли з пісного тіста "хрести" з родзинками посередині. Через те, що на хресті прийняв смерть Ісус Христос заради порятунку людей, хрест став особливо шанованим. В давнину хрести прикрашали перлинами і носили на шовкових шнурках.
П'ятий тиждень посту називається Похвальною седмицею. Шостий тиждень – Вербна неділя, а субота у Вербну неділю Великого посту називається Лазаревою суботою. Назвали цей день на честь Лазаря – брата Марфи та Марії, якого воскресив з мертвих Ісус Христос.
Читайте також: Великдень у 2020 році: дата свята і традиції
Правила дотримання Великого посту
– Перед початком посту обов’язково треба посповідатися і причаститися.
– Протягом 48 днів посту дотримуйтеся повної відмови від їжі тваринного походження та м’яса.
– Під час посту треба допомагати людям.
– Не влаштовуйте гучні вечірки.
– Обмежте свої шкідливі звички. У Великий піст забудьте про вживання спиртних напоїв і відмовтеся від куріння.
– Кожну неділю йдіть до церкви на літургії та щодня присвячуйте час молитвам.
– Стримуйте себе у тілесних втіхах.
– Не конфліктуйте та не сваріться з колегами, друзями чи близькими.
– Не тримайте ні на кого злість та не думайте про погане.
– Позбудьтеся заздрощів та не брешіть. Будьте чесними з собою та оточуючими людьми.
Закінчується піст у cуботу, 18 квітня. У світле свято Христового Воскресіння можна вживати будь-які страви та продукти, однак до звичного раціону треба повертатися дуже ретельно.
Звичні продукти в меню рекомендується додавати поступово, невеликими порціями. Таким чином, ви вбережете організм від переїдання і зробите піст корисним для фізичного здоров'я та духовного розвитку.