Варення з шишок: рецепт смачного десерту з лісовим ароматом
Варення з шишок – дуже цікавий десерт на зиму, який має незрівнянний хвойний аромат, смолянисту структуру та чарівний смак. Таке варення не лише смачне, а ще й дуже корисне, адже допомагає при простудних захворюваннях. Як приготувати варення з шишок та секрети цього десерту – далі в матеріалі.
Для варення з шишок потрібно збирати зелені й молоді шишки, подалі від промислових зон і автодоріг. Період збору травень-червень. Для варення підходять шишечки, до 3-4 сантиметрів в довжину. Але найбільш смачні та ніжні шишки розміром 1,5-2 сантиметри. Пропонуємо вам рецепт варення з шишок, який сподобається кожному!
Читайте також: Варення з пелюсток троянд: рецепти приготування – традиційний, з цитрусовими та медом
Рецепт варення з шишок
Рецепт варення з шишок: покроково з фото
Інгредієнти:
- соснові шишки 400 грам;
- цукор 400 грам;
- вода 400 грам.
Рецепт приготування варення з шишок:
1. Зібрані зелені шишечки пересипте в зручну ємність. Не забудьте видалити голки і сміття. Майте на увазі, що ємності, в яких побували зібрані шишки, буде нелегко відмити, бо вони будуть в смолі. Тому, каструлю для варення потрібно вибрати таку, яку не шкода.
Для варення обирайте молоді й зелені шишки
При зборі соснових шишок, часто залишаються шматочки гілочок на кінці шишечок, їх потрібно видалити, зрізавши ножем. Всі зіпсовані шкідниками шишки, відразу викидайте із загальної купи.
Читайте також: Варення з полуниці: рецепти ароматного десерту – традиційний, з перцем чилі та м'ятою
2. Залити шишки для варення водою і залиште на пару годин. За цей час шишки стануть більш соковитими, а шкідники, якщо такі є всередині шишок, спливуть назовні.
Чим довше шишки замочувати – тим соковитішими вони будуть
3. У глибокій каструлі змішайте цукор і воду. Доведіть до кипіння. В отриманий сироп додайте шишки.
4. Доведіть варення до кипіння, збираючи піну. Вогонь зменшіть до мінімуму, варіть шишки в цукровому сиропі 2 години, помішуючи та збираючи піну. За цей час, шишки зменшать в обсязі, змінять колір на бурштиновий.
5. В кінці варіння, відкиньте шишки на сито, щоб рідина стекла в каструлю. Доведіть до кипіння сироп – він повинен мати гарний червонуватий відтінок.
6. У підготовлені баночки залийте сироп. Поверх викладіть по кілька шишок. Переверніть банки, укутайте в рушник до повного охолодження. Зберігайте баночки в темному прохолодному місці або в підвалі.
Варення з шишок – смачний десерт взимку!
Корисні поради при приготуванні варення з шишок:
- чим довше шишки замочувати, тим соковитішими вони будуть;
- занадто густе варення можна розбавити водою і прокип'ятити;
Читайте також: Малинове варення: рецепт легкого приготування
- варення з шишок не рекомендується вживати людям з гострим гепатитом, вагітним жінкам. Маленьким дітям, схильним до діатезу і алергії давайте пробувати варення маленькими дозами;
- розламуючи зварену шишку ви побачите смолу рожевого кольору, яка дуже приємна на смак. Ці ласощі можна давати дітям з поганим апетитом, бронхітом або сильним кашлем. Сироп вживають по чайній ложці з зеленим чаєм.
Нехай смакує!