Експерименти з овочами та фруктами науковці сумського навчального закладу розпочали після поїздки до Данії на конкурс екологічних проектів.
Читайте також: Усе про чай: види, корисні властивості та рецепти, які вас здивують
Приїхавши додому, технологи й самі почали створювати нові смаки. Розповіли, що до моркви пасує апельсин та абрикос, а до буряка – вишня, полуниця та малина.
Спочатку порізані овочі варто засипати в спеціальну вакуумну сушарку. Прилад економний та максимально зберігає корисні речовини завдяки нижчій температурі сушіння.
Сушіння речовини відбувається при температурі 40 градусів. Для порівняння, конвективна сушарка сушить овочі два дні, а ця – 8 годин,
– пояснив Сергій Сабодаж, доцент кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету.
Готові сухофрукти можна перетирати та додавати у випічку.
Все це можна зробити й в домашніх умовах, а вакуумну сушарку замінити на звичайну. Єдина відмінність – вакуумна зберігає майже всі корисні речовини, а звичайна – лише 60-70 %.
Технологи розуміють, що такий альтернативний перекус не зможе повністю витіснити сухарики та чипси з раціону українців, та хоча б дасть змогу обирати, що вживати.
Дивіться відео: як сумські технологи готують корисні снеки