Науковці стверджують, що через 30 років люди споживатимуть м'ясо на 73% більше, ніж зараз. Відтак вони створили механізм, як виготовляти цей продукт без вбивства тварини. Business Views оприлюднив топ-8 фактів про революційне харчування, які приголомшують.
Читайте також: Назвали продукти, через які ми товстіємо та худнемо
Способи виготовлення штучного м'яса
Виготовлення штучного м'яса
Штучне м'ясо можна отримати шляхом синтезу клітин тварини. Так, компанія Mosa Meat може створити 20 тисяч тонн продукту тільки з однієї клітини.
Інший метод – вегетаріанський, бо для створення м'яса використовуються рослини. Зокрема, вчені визначили, що з рослинних протеїнів можна вивести штучний замінник м'яса, який смакуватиме як справжній продукт завдяки імітаторам смаку. Для технології використовують пшеницю, печену картоплю, кокосове масло і комплексні сполуки, які входять до складу гемоглобінів.
Читайте також: Вчені назвали топ-3 міфи про каву, яких варто позбутися
Вартість нового продукту
Штучне м'ясо буде не набагато дорожчим від звичайного. Так, наразі кілограм продукту з лабораторії коштує 80 доларів. За 4 роки ціна вже зменшилась в 4 рази, тому згодом штучне м'ясо може зрівнятись в ціні з натуральним. Вчені підозрюють, що на це знадобиться 5 – 10 років.
Смак штучного м'яса не відрізнятиметься від справжнього
Перші зразки штучного м'яса, представлені у 2013 році, суттєво відрізнялись від сучасних. Тоді всі люди, які брали участь в експерименті, зуміли вказати на продукт з пробірки. Однак зараз технологія все більше вдосконалюється, відтак споживачі, які не є експертами в цьому питанні, не здатні визначити на смак чи вигляд штучне м'ясо.
Водночас 79% американців впевнені, що таке революційне харчування не принесе користі людство, а смакові властивості продукту втратяться.
Ресурси на виробництво
За словами науковців, 18% від всіх атмосферних викидів припадає на тваринництво. Такі показники є більшими, аніж у транспортній сфері. Загалом тваринництво генерує майже 40% відходів сільського господарства. Окрім цього, галузь займає 30% земельних ділянок та третину прісної води. Відтак науковці стверджують, що для виробництва штучного м'яса потрібно менше ресурсів.
Читайте також: Варто знати: найпоширеніші міфи про каву
Раціональність та екологічність
Виробництво штучного продукту допоможе скоротити викиди парникових газів в атмосферу на 90%, а використання землі – на 99%. Такі дані наводять виробники штучного м'яса. Отже, лабораторне створення продукту є більш екологічним. Водночас при виробництві штучного м'яса буде витрачатись на 45% електроенергії менше, аніж при традиційному.
Ефективність
Виготовлення штучного м'яса є більш ефективним. При цьому виробництво також включає випас, вигодівлю та забій тварин. Відтак звичайним фермерам буде складно конкурувати з науковцями. Через це вже тепер Американська асоціація скотарів почала бити на сполох, вимагаючи вписати в документи, що м'ясо – це продукт, отриманий виключно шляхом традиційного вирощування.
Ринок збуту продукту
Науковці вже прогнозують, що через 25 років 20% м'яса на ринку буде штучним. Цей показник щороку буде рости. Вперше продукт потрапить на світові прилавки в 2021 році. Наразі у розвиток цієї ідеї інвестують 71 бізнесмен, а сумарний капітал складає 1,9 трильйона доларів.
В Україну не поставлятимуть штучного м'яса
Україна не має умов для збуту штучного м'яса, переконані експерти. Так, в державі є достатня кількість доступного та якісного м'яса. Відтак штучний продукт буде занадто дорогим для людей, що зробить його нерентабельним на ринку.