Не тільки млинці: традиційні рецепти на Масницю
Зовсім скоро розпочнеться Масниця. Дата цього святкування змінюється щороку залежно від того, коли буде Великдень.
Зокрема у 2024 році для християн східного обряду вона почнеться 11 і триватиме до 17 березня. Відтак, 24 Канал спільно з партнером ТМ "Олейна" зібрав найкращі традиційні рецепти, щоб підготуватися до Масниці як слід.
За підтримки "Олейна"
Читайте також "Олейна" запускає нову лінійку олій з травами: які смаки запропонує бренд
Традиції Масниці в Україні: що необхідно знати про свято
Масниця (масний тиждень) – східнослов'янське свято, яке вшановує закінчення зими й початок пробудження природи. Це тижневе традиційне частування перед постом, яке, вважалося, має задобрити й закликати теплу весну.
До слова, свято прижилося не тільки в Україні. Масштабні та яскраві карнавали у весняний період проводять у різних частинах Європи, а також у США, Канаді та Австралії.
Українці ж плекають традиції, пов'язані з Масницею, упродовж багатьох століть. Щоб зберегти соціальну пам'ять, дотримуються сакральних звичаїв пращурів (як-от спалення солом'яного опудала зими), проводять обряди, готують відповідні страви тощо.
Зокрема у тиждень перед Великоднім постом вже не варто їсти м'ясні продукти. Тому страви з молока, яєць та олії домінували на столах українських сімей.
Окрім звичних нам млинців, також робили вареники з сиром, оладки, пампухи, деруни та сирники. Найкращі рецепти смаколиків, що вшанують традиції та забезпечать унікальну атмосферу Масниці – далі в матеріалі.
Щоб вийшли пухкі та рум'яні: як приготувати ідеальні сирники
Сирники – це частина культурної спадщини українського народу. Унікальні сімейні рецепти приготування цієї страви дбайливо передають із покоління в покоління упродовж століть.
Сучасні варіації сирників просто нереально перелічити. Однак усі вони базуються на традиційному рецепті, де важливо дотримуватись пропорцій та обирати лише якісні відбірні продукти.
Ніжні та рум'яні сирники / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
- 500 грамів кисломолочного сиру;
- 1 яйце;
- 3 столові ложки борошна;
- 1 столова ложка цукру;
- дрібка солі;
- рафінована соняшникова олія "Олейна Традиційна".
Приготування:
Головний секрет, що допоможе зробити сирники ніжними та повітряними, – гарна підготовка сиру. Перш за все, його потрібно перетерти через дрібне сито або акуратно збити в блендері. Краще брати не вологий сир середньої жирності.
Далі до готової сирної маси слід додати яйце, 1 столову ложку цукру і дрібку солі до смаку. Усе перемішати до однорідної консистенції.
Після цього можна додавати борошно і замішувати тісто. Якщо отримана суміш занадто рідка, потрібно дати трохи більше борошна. Отримане тісто має легко формуватися у кульки.
Підготувавши все належним чином, можна переходити до формування сирників. Для цього треба спершу сформувати кульку. Тоді обвалити її у борошні й приплюснути зверху склянкою чи рукою.
Чисту суху сковорідку варто попередньо розігріти. Тоді — додати соняшникову рафіновану олію. Смажити сирники потрібно недовго – 3-5 хвилин буде цілком достатньо. Як тільки вони отримають приємну золоту скоринку з обох сторін, можна сміливо знімати з вогню.
Страва – готова! Подають сирники традиційно зі сметаною або солодким варенням.
Готуються швидко і просто: як зробити пишні оладки на кефірі
Якщо звичайні млинці вже набридли – не біда! Завжди можна приготувати оладки. Вони відрізняються розміром і товщиною тіста, завдяки чому їх легко взяти у руку, а також зручно транспортувати та їсти.
Можна готувати оладки на молоці, проте найвідомішим є рецепт на кефірі, про який сьогодні й розповімо.
Повітряні оладки на кефірі / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
- пів літра кефіру;
- 3 столові ложки цукру;
- 2 склянки борошна;
- 1 чайна ложка солі;
- 1 чайна ложка соди;
- 2 столові ложки рафінованої соняшникової олії "Олейна Традиційна" для пишності тіста та ще трохи для смаження.
Приготування:
Кефір вилити у глибоку посудину, додати до нього чайну ложку солі, соди й 3 столові ложки цукру. Усе добре перемішати.
Тоді, не перестаючи помішувати, поступово додати борошно. Суміш має отримати консистенцію домашньої сметани.
В готове тісто слід також додати 2 столові ложки рафінованої олії (з нерафінованою буде пригорати). Завдяки цьому оладки вийдуть пухкими та пишними.
А якщо солодкі рецепти оладок вже приїлись, то можна зробити їх зі смаком трав та спецій. Для цього варто звернути увагу на олію "Олейна" з ТРАВАМИ.
У лінійці присутні одразу декілька смаків / Фото "Олейна"
Далі треба розігріти сковорідку з рафінованою соняшниковою олією. Варто зауважити, що температура має бути середньою, щоб страва не підгоріла.
Після цього можна формувати оладки. Для цього найкраще підійде ополоник, столова ложка чи кондитерський мішок.
Обсмажувати суміш потрібно всього декілька хвилин з обох сторін. Ключовим індикатором, що оладка готова, є поява рум'яної скоринки.
Подавати з фруктами, шоколадом, горішками, варенням чи зі сметаною. Оладки виходять ніжними та буквально тануть у роті. Смачного!
Традиційні українські пампушки з часником
Смачні та пухкі, пампушки готуються з доступних продуктів, які завжди можна знайти вдома. Вони ідеально поєднуються з першими стравами, зокрема, найчастіше їх подають із борщем.
Як приготувати пухкі пампухи з часником / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
Для тіста:
- 3 склянки борошна;
- 1 склянка води;
- 1 столова ложка цукру;
- 3 столові ложки рафінованої соняшникової олії "Олейна Традиційна";
- пакетик сухих дріжджів;
- дрібка солі.
Для заправки:
- 50 мілілітрів води;
- 1 чайна ложка солі;
- 3 зубчики часнику;
- 2 столові ложки рафінованої соняшникової олії "Олейна Традиційна";
- пів пучка кропу.
Приготування:
Спершу потрібно підготувати глибоку миску. Просіяти у неї борошно.
Далі додати туди цукор, сіль, дріжджі, влити воду та олію. Все добре вимісити – тісто має вийти еластичним і щільним.
Після цього слід дати тісту час піднятися: слід накрити його чистим кухонним рушником і відставити приблизно на півтори години. По готовності, воно має збільшитись вдвічі.
Коли це станеться, можна починати формувати кульки. Викласти їх у заздалегідь підготовану змащену олією форму та залишити ще на пів години.
За цей час треба приготувати заправку. Для цього достатньо взяти сіль, часник, олію та воду, помістити їх у блендер і розтерти до більш-менш однорідної маси. Тоді додати дрібно нарізаний кріп і все гарненько перемішати.
Пампушки змастити зверху олією для одержання золотої скоринки й випікати у розігрітій до 180 градусів духовці приблизно пів години.
Після того, як булочки приготуються, слід одразу змастити їх заправкою. Поки гарячі, вони вберуть у себе весь аромат і рідину. Відтак, пампушки вийдуть запашними, пухкими та напрочуд соковитими.
А щоб кожна страва була неперевершеною, слід надавати перевагу надійним виробникам, що піклуються про якість свого продукту. Виробництво ТМ "Олейна" відбувається під постійним контролем експертів міжнародної компанії Bunge й відповідно до вимог законодавства країни та міжнародних стандартів.
Це означає суворий контроль відбору усіх інгредієнтів та кожного етапу виробництва. Олейна, готуємо з любов'ю!