Різдвяний піст церква встановила для того, щоб духовно об'єднати християн з Богом. Упродовж 40 днів віряни щиро моляться, очищують душу від гріхів, обмежують веселощі і дотримуються пісного раціону їжі. Християни повинні в період посту прощати людям, не сваритися та не кричати один на одного, покидати погані думки, утримуватися від спокус і обмежувати веселощі у своєму житті.
Читайте також: Різдвяний піст в Україні 2019-2020: дата і традиції
Що не можна робити у Різдвяний піст:
1. Сваритися з рідними, друзями чи колегами.
2. Варто позбутися гріховних помислів та пристрастей.
3. Зменшити до мінімуму розваги: співи, танці, веселощі.
5. Не вживайте спиртні напої.
7. Не зліться на когось, не лихословте і не засуджуйте.
8. Не святкуйте весіль та гучних днів народжень.
Читайте також: Різдвяний піст 2019-2020: календар харчування на кожен день
Щодо їжі, то у Різдвяний піст дозволяється їсти овочі, фрукти, хліб. Не можна вживати м'ясо, птицю, молочні продукти і яйця. Забороняються всі продукти тваринного походження і міцний алкоголь. Втім під час великих свят, які випадуть у період Різдвяного посту, випити трішки червоного вина не буде гріхом.
У середу та п'ятницю їжа повинна бути термічно не обробленою. Рекомендується їсти горіхи, сирі або квашені овочі, сухофрукти, мед.