Святковий стіл – це страви, які ми готуємо з любов'ю та турботою про близьких. Щоразу хочеться вразити неповторними кулінарними шедеврами. Знамениті жінки розповіли секрети приготування улюблених страв, якими може скористатися кожна господиня. Журналісти LifeStyle 24 пропонують ознайомитися з добіркою зіркових рецептів та додати їх до великоднього меню.
Читайте також: Як Бабкін, Анатоліч, Лавренюк і Батуї святкуватимуть Великдень на карантині: ексклюзив від зірок
Рецепт паски з апельсиновою цедрою та шоколадом від Катерини Бужинської
Для приготування паски від Катерини Бужинської знадобляться такі продукти:
- молоко (150 мл)
- цукор (100 г)
- свіжі дріжджі (20 г)
- яйця (3 шт)
- вершкове масло (80 г)
- апельсин (2 шт)
- шоколад (чорний і білий)
- борошно (350 – 400 г)
- ванілін
Така кількість інгредієнтів розрахована на 2 пасочки діаметром 13 сантиметрів.
Процес приготування паски Катерина прокоментувала так:
- До свіжих дріжджів додаємо цукор, трішки теплого молока та перемішуємо. Потім додаємо 2 столові ложки борошна і ретельно перемішуємо. Накриваємо і ставимо в тепле місце на 20-25 хвилин.
- Забираємо з апельсина цедру та з половини вичавлюємо сік. Для тіста необхідно 50 мл соку.
- Беремо 2 яйця, додаємо цукор, ванілін та масло вершкове (кімнатної температури). Перемішуємо це. Додаємо цедру, молоко, апельсиновий сік та розмішуємо.
- Додаємо дріжджі та борошно. Вимішуємо 2 хвилини лопаткою, накриваємо і ставимо в тепле місце на годину.
- Чорний шоколад ріжемо на маленькі шматочки. Потім додаємо його в тісто та змішуємо.
- Змащуємо руки олією, розділяємо тісто на дві частини та формуємо його в округлу форму. У попередньо змазану олією форму викладаємо тісто, накриваємо і залишаємо на 30-40 хвилин.
- У заздалегідь розігріту на 170 градусів духову шафу відправляємо наші пасочки на 40-45 хвилин, перевіряємо на готовність дерев'яною шпажкою.
- Прикрашаємо готові пасочки, розтопленим на водяній парі, білим шоколадом, цукатами та горішками різних видів.
Смачного!
Рецепт сирного пирога від Лілії Ребрик
Інгредієнти для начинки:
- сир 5% або 9% жирності (до 400 г)
- яйця (3 шт)
- сметана 20% або 15% жирності (200 г)
- цукор (125 г)
- ванілін (10 г)
- картопляний крохмаль (1 ст. ложка)
Всі продукти необхідно збити блендером та відкласти, щоб начинка трішки постояла.
Інгредієнти для тіста:
- борошно (250-300 г)
- вершкове масло (125 г)
- цукор (100 г)
- розпушувач для тіста (1 ч. ложка)
- какао (50 г)
Всі інгредієнти розтираємо руками до утворення дрібної мокрої крихти. Після цього у форму для випікання стелимо пергаментний папір (нічим не змащуємо). Викладаємо туди більше половини тіста, заливаємо начинкою і зверху викладаємо тісто, яке залишилося. Розігріваємо духову шафу на 180 градусів і ставимо туди пиріг на 40 хвилин.
Смачного!
Рецепт паски від Марини Порошенко
Інгредієнти:
- молоко (1л)
- дріжджі (100 г)
- олія (100 мл)
- борошно (2-3 кг)
- родзинки (200-300 г)
- маргарин (250 г)
- вершкове масло (250 г)
- яйця (8 шт)
- цукор (400 г)
- ванільний цукор (1 пакетик)
- цукор для глазурі.
Спосіб приготування:
- Для опари: 100 грам дріжджів розчиняємо у пів склянки теплого молока. На малому вогні розтоплюємо 250 грам маргарину і 250 грам вершкового масла. Додаємо до опари масло із маргарином та 8 яєць. Додаємо олію, 2-2,5 склянки борошна та 50 грам цукру. Перемішуємо і залишаємо на 30 хвилин підніматися.
- Через пів години починаємо замішувати тісто. У опару додаємо 1 пакетик ванілі, родзинки та 400 грам цукру. Замішуємо все це 2-3 кілограмами просіяного борошна. Тісто має "відставати" від миски.
- Залишаємо підніматися у теплому місці. ⠀
- Готове тісто розкладаємо у форми на ⅔ і даємо 10-15 хвилин піднятися.
- Розігріваємо духову шафу на 180 градусів та випікаємо 45-50 хвилин.
- Для білої глазурі збиваємо білок з цукром до утворення густої піни. Чекаємо, поки паски охолонуть та прикрашаємо їх.
Смачного!
Рецепт сирної паски від Ольги Сумської
Інгредієнти:
- жирний домашній сир (800 г)
- цукор (3-4 ст. ложки)
- домашні яйця (6-8 шт)
- родзинки (50 г)
- ванільний цукор (1 пакетик)
Процес приготування:
- Перемішуємо яйця та сир.
- До утвореної суміші додаємо цукор та ванільний цукор. Знову ретельно перемішуємо.
- Засипаємо в отриману масу родзинки і змішуємо до однорідності з тістом.
- Скляну форму (це важливо) змащуємо вершковим маслом. Обережно висипаємо в неї сирну масу і накриваємо кришкою.
- Розігріваємо духову шафу до 150 градусів та випікаємо 20-40 хвилин.
Важливо! За 5-10 хвилин до закінчення випікання необхідно зняти кришку. Готову паску можна змастити жирними вершками і посипати цукром, тоді утворюється ароматна золотава скоринка. Після того, як паска спечеться вийняти її з духової шафи і знову накрити кришкою. Залишити остигати.
Смачного!
Рецепт бісквіту від Ірини Федишин
Інгредієнти:
- яйця (4 шт.)
- цукор ( 4 ст. ложки)
- оцет (1 ст. ложка)
- олія ( 1 ст. ложка)
- порошок для печива
Процес приготування Ірина прокоментувала так:
- Відділяємо жовтки від білків.
- Після цього збиваємо білки. Додаємо цукор і продовжуємо поступово плавно збивати.
- До отриманої суміші додаємо жовтки і все разом перемішуємо.
- Тепер додаємо порошок для печива та муку. Все акуратно перемішуємо ложкою. За смаком можна додати ягоди або фрукти.
- Виливаємо усю суміш у форму для запікання і відправляємо її в розігріту на 180 градусів духову шафу.
Смачного!
Рецепт паски від Віри Кекелії
Для приготування паски від Віри знадобляться такі продукти:
- дріжджі (0,5 пачки)
- тепле молоко (1 стакан)
- цукор
- яйця (3 шт)
- вершкове масло (200 г)
- ванільний цукор (10 г)
- борошно
Процес приготування:
- Змішуємо дріжджі, молоко та дві чайні ложки цукру. Залишаємо на 15-20 хвилин.
- З'єднуємо яйця, стакан цукру, вершкове масло та ванільний цукор.
- Перемішуємо обидві частини та додаємо борошно. Має утворитися консистенція тіста, як на дуже-дуже щільні оладки. Воно виходять тягучим, але не рідким. Накриваємо плівкою та даємо постояти 20 хвилин.
- Викладаємо тісто в форму діаметром 26 сантиметрів.
- Розігріваємо духову шафу на 200 градусів та ставимо туди форму на 20 хвилин.
- Дістаємо і зверху змащуємо вершковим маслом.
- Знову ставимо форму в духову шафу, але тепер розігріту на 180 градусів. Час випікання – 20 хвилин. Перевіряємо готовність паски дерев'яною шпажкою або зубочисткою.
- Дістаємо, даємо охолонути і покриваємо білковою глазур'ю. За бажанням можна прикрасити сухофруктами.
Смачного!
Рецепт риби дорадо від Ірини Федишин
Необхідні продукти:
- риба дорадо
- приправа до риби
- перець
- лимон
- петрушка
- кріп
Спосіб приготування:
- Маринуємо рибу. Для цього використовуємо приправу до риби, перець та лимон.
- Соком лимона поливаємо рибу зверху, а тим, що залишилося, – начиняємо її всередині.
- Додаємо до маринаду петрушку та кріп.
- Відправляємо рибу на гриль до готовності.
Смачного!
Рецепт паски на молоці від учасниці шоу "Холостяк" Аліни
Інгредієнти:
- тепле молоко (1 літр)
- яйця (10 шт)
- жовтки (10 шт)
- цукор (3,5 склянки)
- вершкове масло
- олія
- дріжджі (200 г)
- сіль
Така кількість продуктів розрахована на 14 пасок.
Процес приготування:
- Збиваємо всі інгредієнти.
- Додаємо одну склянку розтопленого масла, пів склянки олії, 200 грам дріжджів та щіпку солі.
- Перемішуємо все та залишаємо на дві години в теплому місці.
- Висипаємо туди борошно. Для того, щоб тісто вийшло не густим та краще вимішувалося, слід додати 2 ложки соняшникової олії. За бажанням в тісто можна додати горіхи, родзинки, лимонну цедру, корицю і ваніль.
- Після збільшення тіста – формуємо паски.
- Формочки для випікання змащуємо маслом. Наповнюємо третину форму і залишаємо, щоб тісто підійшло (збільшилося) до країв.
- Верх паски змащуємо яйцем.
- Розігріваємо духову шафу до 180 градусів і випікаємо 30 хвилин.
Смачного!
Рецепт паски від Тімура Мірошниченка
Інгредієнти:
- борошно (1 кг)
- жовтки (10 шт)
- дріжджі (100 г)
- вершкове масло (200 г)
- цукор (200 г)
- родзинки (200 г)
- сіль (½ ч. ложки)
- цедра половини лимона
- молоко
- коньячний спирт або коньяк
- білок (1 шт)
- сік лимона (1 ч. ложка)
- цукрова пудра (100 г)
Спосіб приготування:
- Дріжджі розводимо в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру та 3 столовими ложками борошна. Коли дріжджі забродять (з'явиться смак пива), виливаємо їх у велику каструлю з борошном.
- Додаємо перетерті з цукром жовтки, солимо і перемішуємо до появи пухирців.
- До утвореної суміші додаємо розтоплене вершкове масло і знову вимішуємо до однорідної маси.
- Заливаємо родзинки коньячним спиртом або коньяком та залишаємо на 15 хвилин.
- Додаємо родзинки та цедру половини лимона. Все перемішуємо та даємо час, щоб тісто дійшло, накривши його рушником.
- Форми для випікання змащуємо маслом. Коли тісто збільшиться вдвічі, розкладаємо його по формах. Після того, як помістили в них тісто, даємо йому час піднятися ще в тричі.
- Змащуємо верхівки пасочок яйцем.
- Розігріваємо духову шафу до 185 градусів і випікаємо паски 25-30 хвилин. На 20 хвилині варто перевірити готовність дерев’яною паличкою. Якщо паска всередині ще не пропеклася, а верхівка вже рум’яна, можна накрити її пергаментом.
- Поки готові пасочки охолоджуються, готуємо глазур. Для цього збиваємо міксером 1 білок яйця зі 100 грамами цукрової пудри. Додаємо 1 чайну ложку соку лимона та дрібку солі.
- Змащуємо верхівки глазур'ю та прикарашаємо.
Рецепт шоколадної паски від Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- борошно (300 г)
- цукор (150 г)
- дріжджі (30 г)
- яйця (3 шт)
- вода (150 мл)
- вершкове масло (100 г)
- какао (4 ст. ложки)
- цукати (70−100 г)
- лимонний сік (2−3 ст. ложки)
- цукрова пудра (100 г)
Спосіб приготування:
- Готуємо опару. Викладаємо в миску дріжджі, додаємо воду і перемішуємо до повного розчинення дріжджів.
- Додаємо 2 столові ложки цукру, воду і 4 столові ложки борошна. Перемішуємо до однорідного стану, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 20-30 хвилин.
- У велику миску просіюємо борошно, що залишилося. Додаємо цукор, какао і добре перемішуємо.
- Додаємо яйця, м'яке вершкове мало і опару. Замішуємо тісто до однорідного стану. Якщо тісто дуже рідке, додаємо трохи борошна. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці на 1 годину, нехай підходить.
- Тісто, яке підійшло, перемішуємо руками, попередньо змазаними олією. Додаємо цукати і легко перемішуємо.
- Змащуємо форму для випікання вершковим маслом. Формуємо з тіста кулю і поміщаємо його у форму. Воно має займати її третину. Після цього знову накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 30-40 хвилин.
- Розігріваємо духову шафу до 180 градусів. Випікаємо 25-35 хвилин. Якщо паска покриється скоринкою, можна накрити її фольгою, щоб не підгоріла.
- Дістаємо паску з духової шафи і даємо охолонути прямо в формі.
- Готуємо лимонно-шоколадну глазур. Для цього змішуємо цукрову пудру з какао і додаємо 2 столові ложки лимонного соку. Все це перемішуємо. Якщо глазур виходить дуже густою, додаємо ще трохи лимонного соку.
- Покриваємо паску глазур'ю і прикрашаємо цукатами.
Смачного!
Рецепт шоколадної паски від Євгена Клопотенка: дивіться відео онлайн
Рецепт панеттоне від судді "Мастер Шефа" Володимира Ярославського
Інгредієнти:
- ледь тепла вода (200 мл)200 мл ледь теплої води
- сухі дріжджі (8 г)
- цукор (190 г)
- борошно (610-640 г)
- яйця (2 шт)
- жовтки (3 шт)
- родзинки (125 г)
- бренді (30 г)
- цедра лимона (2 шт)
- цедра апельсина (1 шт)
- мед (40 г)
- цукати (125 г)
- олія
Спосіб приготування:
- У воду поміщаємо 20 грам цукру і сузі дріжджі. Даємо їм активуватися 10-15 хвилин.
- Додаємо 100 грам борошна і даємо підійти в піну.
- Накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце на 40 хвилин. Найкраще для цього підійде не включена мікрохвильова піч зі склянкою окропу.
- Окремо збиваємо 50 грам м'якого вершкового масла з двома яйцями і 50 грамами цукру в однорідну масу. Додаємо до цієї суміші 150 грам борошна.
- Після того, як дріжджі збільшаться в 2-3 рази, додаємо до них масляну суміш і добре перемішуємо.
- Накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на ніч на 8 годин. Для прискорення процесу можна залишити тісто в теплому місці на 3 години.
- На ніч замочуємо родзинки в бренді.
- Змішуємо 100 грам вершкового масла зі 120 грамами цукру, трьома жовтками, цедрою двох лимонів та апельсина, 40 грам меду. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
- Отриману суміш змішуємо з тістом (після того, як воно 8 годин було в холодильнику).
- Додаємо 360 грам борошна 9 тісто може взяти трохи більше – до 380-390 грам). Найкраще це зробити міксером, насадкою для тіста. Перемішуємо 7-8 хвилин. Після цього даємо йому 10 хвилин постояти. І знову замішуємо насадкою 7-8 хвилин. Таке коло повторюємо ще один раз. За допомогою цього робимо тісто пружним та еластичним.
- Додаємо в тісто цукати і замочені родзинки. Добре перемішуємо.
- Накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в тепле місце на 2 години, щоб ще раз підійшло. Після цього воно збільшиться в об'ємі в 2,5-3 рази.
- Вимішуємо тісто руками за допомогою олії.
- Ділимо його на 4 частини і кладемо в паперові форми діаметром 11 сантиметрів (попередньо змащуємо їх олією). Даємо добре настоятися.
- Робимо надріз хрестом зверху і кладемо невеликий шматочок вершкового масла.
- Розігріваємо духову піч до 170 градусів. Випікаємо 30-35 хвилин. При необхідності вкінці приготування збільшуємо температуру, якщо верз паски не рум'яний.
- Готову паску проколюємо знизу двома дерев'яними шпажками і залишаємо охолоджуватися, перевернувши вниз. Для цього можна використати дві дошки і помістити паску посередині.
- Коли паска охолоне, прикрашаємо її білим шоколадом.
Смачного!
Рецепт паски від судді "Мастер Шефа" Єлизавети Глинської
Інгредієнти:
- борошно (650 г)
- молоко (170 мл)
- пресовані дріжджі (25 г)
- цукор (480 г)
- сіль (10 г)
- мед (40 г)
- яйця (6 шт)
- вершкове масло (250 г)
- родзинки (150 г)
- вода (100 мл)
- ром (30 мл)
- білок (5 шт)
Процес приготування:
- Промиваємо родзинки і заливаємо їх сиропом. Для цього в миску наливаємо 100 мл окропу, додаємо 100 грам цукру і все перемішуємо. Коли цукор розчиниться у воді, додаємо ром. Даємо сиропу охолонути протягом 15 хвилин. Після цього додаємо до нього родзинки. Накриваємо миску з родзинками харчовою плівкою і ставимо в холодильник на ніч.
- Беремо 170 мл теплого молока. Додаємо 1 грам пресованих дріжджів. Перемішуємо це і додаємо 150 грамів борошна. Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на 3-4 години.
- Після цього перекладаємо опару в чашу міксера. Додаємо 6 яєць з холодильника, 3 столові ложки цукру і мед. Збиваємо масу до однорідного стану.
- Паралельно у велику миску просіваємо борошно. Додаємо 25 грам пресованих дріжджів та дрібку солі. Перемішуємо сухі інгредієнти.
- Всипаємо в чашу міксера борошно з дріжджами і все вимішуємо 5-7 хвилин.
- Додаємо в тісто охолоджене вершкове масло. Все перемішуємо і накриваємо харчовою плівкою. Ставимо миску в тепле місце на 2 години.
- Через 2 години обминаємо тісто, накриваємо миску харчовою плівкою та ставимо в холодильник на 10-12 годин.
- Через 12 годин додаємо в тісто родзинки. Знову все вимішуємо.
- Викладаємо тісто в форми для випікання, заповнюючи третину форми. Залишаємо так на 2 години.
- Розігріваємо духову шафу до 170 градусів. Випікаємо паски від 30 до 40 хвилин в залежності від розмірів форми.
- Голові паски залишаємо остигнути.
- Потім змащуємо їх меренгою. Для цього збираємо 5 білків та 300 грам цукру.
Смачного!
Рецепт паски від Єлизавети Глинської: дивіться відео онлайн
Рецепт паски від Олі Полякової
Інгредієнти:
- молоко (300 мл)
- борошно (1,5 кг)
- цукор (0,5 кг)
- вершкове масло (0,5 кг)
- родзинки (300 г)
- коньяк (50 г)
- сухі дріжджі
- ваніль
- желатин
- цукрова пудра
Спосіб приготування:
- Підігріваємо молоко. Додаємо в нього півтора пакетика сухих дріжджів та борошно. Має утворитися суміш, за консистенцією, як густа сметана.
- Тісто поміщаємо в форми для випікання.
- Розігріваємо духову шафу до 50 градусів. Ставимо туди форми.
- Збиваємо цукор окремо з білками та жовтками до утворення густої піни.
- Родзинки попередньо замочуємо в коньяку.
- Прикрашаємо паски.
Детальнішу інструкцію з приготування дивіться у відео нижче.
Рецепт паски від Олі Полякової: дивіться відео онлайн
Рецепт сирної паски від судді шоу "Мастер Шеф" Володимира Ярославського
Інгредієнти:
- зерновий кисломолочний сир 9% (300 г)
- жовтки (3 шт)
- вершки 20% або сметана (100 мл)
- цукор (30 г)
- вершкове масло (50 г)
- білий шоколад (50 г)
- родзинки або цукати (50 г)
- кокосова стружка (1 ст. ложка)
- мигдаль (1 ст. ложка)
- ваніль (за бажанням)
Спосіб приготування:
- Кисломолочний сир віджимаємо, щоб позбутися зайвої вологи.
- Сир, жовтки, вершкове масло, цукор і вершки добре збиваємо блендером в кремову масу. Якщо немає блендера, сир попередньо можна протерти через сито.
- Ставимо посудину на плиту, інтенсивно помішуючи, доводимо суміш до появи перших бульбашок, але не кип’ятимо, а відразу знімаємо з вогню. Не бійтеся, що суміш стала рідкою – це нормально.
- Додаємо білий шоколад в гарячу суміш і розмішуємо лопаткою до розчинення.
- Додаємо попередньо бланшовані родзинки, кокосову стружку, мигдаль і за бажанням ваніль. Кокосова стружка дає пасці аромат і текстуру.
- У форму для сирної паски кладемо подвійний шар марлі і висипаємо теплу суміш, трохи утрамбовуючи ложкою. Складаємо краї марлі наверх і ставимо невеликий прес. Наприклад, 300 грам крупи. Форму ставимо на тарілку, щоб зайва рідина стікала, і відправляємо в холодильник на добу або з вечора до ранку.
- Вранці прикрашаємо сирну паску білим шоколадом, цукатами і горіхами.
- Зберігаємо в холодильнику 3−4 дні, накривши харчовою плівкою.
Смачного!
Рецепт паски-краффіна від Руслана Сенічкіна
Інгредієнти:
- яйце (1 шт)
- жовтки (2 шт)
- борошно (350 г)
- цукор (3 ст. ложки)
- журавлина (100 г)
- родзинки (100 г)
- куркума (0,5 ч. ложки)
- мигдаль (150 г)
- вершкове масло (130 г)
- апельсиновий сік (30 мл)
- молоко (80 мл)
- дріжджі (6 г)
Спосіб приготування:
- Готуємо опару. В окремому посуді змішуємо тепле молоко, 1 чайну ложку цукру і дріжджі. Ретельно перемішуємо, щоб все добре розчинилося. Залишаємо в теплому місці на 25 хвилин.
- Беремо окремий посуд, змішуємо одне яйце і два жовтки, додаємо 2,5 столові ложки цукру. Добре збиваємо.
Пам'ятайте, щоб яйця добре збивалися їх треба заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури. - Просіваємо борошно тричі, щоб максимально наситити киснем. У борошно додаємо опару, збиті яйця, розтоплене вершкове масло і апельсиновий сік. Перемішуємо руками.
- Тісто добре вимішуємо. Спочатку все буде приставати до рук, але вже через 10 хвилин ви помітите, як тісто перетвориться на еластичне і м'яке. Перекладаємо тісто в миску і ставимо в тепле місце на 1 годину.
- Розкачуємо тісто як на штрудель, щоб воно було тоненьким. Змащуємо його розтопленим вершковим маслом. Посипаємо сухофруктами, потім горіхами, ванільним цукром і додаємо трохи куркуми. Загортаємо в рулет, а потім розрізаємо його навпіл, але не дорізаємо до кінця. Скручуємо у вигляді равлика. Перекладаємо в формочку на 20 хвилин, щоб тісто постояло і піднялося.
- Розігріваємо духову шафу до 200 градусів і випікаємо 15 хвилин. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів і печемо ще 25 хвилин.
Смачного!
Приготування паски-краффіна за рецептом Руслана Сенічкіна: дивіться відео онлайн
Рецепт запеченої курки з гарбузом і цибулею від Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- Курка (1 шт)
- Гарбуз (400 г)
- Цибуля червона (300 г)
- Вершкове масло (30 г)
- Сіль та перець (за смаком)
Спосіб приготування:
- Гарбуз і цибулю очищаємо і ріжемо великими шматочками. Викладаємо в керамічну ємність для запікання, додаємо трохи солі і перцю.
- Зверху викладаємо курку, натираємо її сіллю і перцем, а потім змащуємо розм'якшеним вершковим маслом. Робимо курці невеликий масаж, щоб масло добре вбралося.
- Розігріваємо духову шафу до 180 градусів. Відправляємо туди курку на 60 хвилин. Подаємо з гарніром з відвареної картоплі і запечених цибулі і гарбуза.
Смачного!