Великдень – найважливіше християнське свято. Його з нетерпінням чекає та святкує кожна сім'я. Особливо на приготування великоднього кошичка чекає малеча, яка дуже любить фарбувати та розмальовувати писанки. А от у наших матусь чи бабусь місія складніша – приготувати смачну паску для усієї родини. LifeStyle 24 зібрав для вас найпопулярніші рецепти пасок на Західній Україні.

Читайте також Великдень у 2020 році: дата свята і традиції

Рецепти пасок із Західної України:

Паска звичайна

паска
Рецепт звичайної паски

Інгредієнти:
– 7 склянок борошна;
– 1/2 склянки молока;
– 100 грамів дріжджів;
– 20 жовтків;
– 1 склянка цукру;
– 2 склянки розпушеного масла;
– сіль.

Рецепт приготування паски звичайної:

1. Муку змішати з 1/2 склянки молока, залити дріжджами, розведеними в невеликій кількості молока, розмішати і поставити в тепле місце.

2. Коли опара підніметься, додати 20 розтертих яєчних жовтків зі склянкою цукру і двома склянками молока.

3. Додайте трохи солі і борошна до належної густоти тіста, після чого замісіть і дайте піднятися.

4. Вибийте тісто, покладіть у форму, заповнивши її до половини, дайте тісту піднятися в формі, після чого випікайте.

Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хвилин, середні масою 1 кг – 45 хвилин, великі масою 1,5 кг – 1 годину, величезні масою 2 кг – 1,5 години.

Читайте також: Щоб великодня паска вдалась: 8 оригінальних рецептів приготування з фото

Паска домашня

Рецепт паски домашньої
Рецепт паски домашньої

Інгредієнти:
– 1 кг борошна;
– 50 грамів дріжджів;
– 1,5 склянки молока;
– 10 жовтків;
– 3 білка;
– 250 грамів цукру;
– 200 грамів вершкового масла;
– 100 грамів родзинок;
– 3 ч.ложки ванільного цукру;
– 1 грам солі.

Рецепт приготування паски домашньої:

1. В 1/2 склянки киплячого молока заварити 100 грамів борошна, швидко розмішуючи до отримання еластичної маси.

2. Дріжджі розвести в 1/2 склянки теплого молока і змішати зі 100 грамами борошна, залишивши на 10 хвилин.

3. З'єднати перші дві суміші, накрити і залишити на 1 годину.

4. Жовтки, цукор і сіль стерти в однорідну масу, збити до білого.

5. У дріжджову суміш додати цю однорідну масу, 750 грамів борошна, вимісити тісто і поставити на 2 години для підйому, попередньо вливши невеликими порціями тепле рідке вершкове масло. Після цього дати тісту підійти вдруге.

6. Після вторинного підйому тіста осадити його, додати 2/3 склянки родзинок, попередньо обвалявши їх в борошні, і дати тісту втретє підійти. Випікати у формах 45 хвилин.

Паска з цукровою глазур'ю

Рецепт паски з цукровою глазур'ю
Рецепт паски з цукровою глазур'ю

Інгредієнти:
– 2 яйця;
– 3 жовтка ;
– 350 грамів цукру;
– 1/2 склянки цукру;
– 90 грамів масла вершкового;
– 1/2 склянки рослинної олії;
– 50 грамів сметани;
– 2 склянки молока;
– 100 грамів свіжих дріжджів або 30 грамів сухих;
– 700 грамів борошна;
– 100 грамів родзинок;
– 50 грамів цукатів;
– 50 грамів горіхів;
– 2 пакетики ванільного цукру;
– сіль за смаком;
Глазур:
– 2 яйця (білок);
– 140 грамів цукрової пудри;
– лимонний сік і харчові барвники.

Рецепт приготування паски з цукровою глазур'ю:

1. Яйця і жовтки збити з цукром, додати сметану, розтоплене вершкове масло, олію, сіль, ванільний цукор.

2. Молоко тепле розтерти з дріжджами сирими (якщо дріжджі сухі, їх треба змішати з борошном) влити молоко в яйця, всипати борошно. Місити тісто до тих пір, поки воно не відставатиме від рук. Після чого поставити в тепле місце.

3. Форму змастити маслом, викласти тісто, щоб воно заповнило 1/3 об’єму форми і поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься, поставте в розігріту до температури 170-180 градусів духовку. Випікайте 40 хвилин.

4. Приготувати глазур, пофарбувавши в різні кольори. Змастити верх паски білою глазур’ю і посипати конфітюром харчовим. Можна написати в центрі ХВ і зробити будь-який малюнок. Також можна залити паску шоколадною глазур’ю.

Читайте також Великий піст 2020: календар харчування на кожен день

Паска з цукатами

Рецепт паски з цукатами
Рецепт паски з цукатами

Інгредієнти:
– 4 склянки пшеничного борошна;
– 70 грамів свіжих дріжджів;
– 1 стакан молока;
– 200 грамів вершкового масла;
– 6 яєць;
– 0,5 склянки цукру;
– 0,5 склянки апельсинових цукатів;
– 0,5 склянки дрібного ізюму;
– 0,5 порошку ванільного цукру;
– 1 ч.л. солі.

Рецепт приготування паски з цукатами:

1. Приготуйте тісто опарним способом: розведіть дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднайте з теплим молоком, додайте дріжджі.

2. Коли тісто підніметься, покладіть в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор і сіль. Все ретельно вимісіть.

3. Дайте тісту піднятися 2-3 рази. Готове тісто викладіть (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставте на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми.

4. Після цього поставте форму в нагріту духовку, випікайте при температурі 200-210 градусів. Готову паску покрийте глазур’ю.

Читайте також: Рецепт пухкої паски на Великдень

Паска з родзинками

Як приготувати паску з родзинками
Як приготувати паску з родзинками

Інгредієнти:
– 1 кілограм пшеничного борошна ;
– 50 грамів дріжджів;
– 100 грамів цукрового піску;
– 3 яйця;
– 125 грамів вершкового масла;
– 100 грамів родзинок;
– 50 грамів цукатів;
– товчений кардамон;
– кориця;
– 3 ст. ложки молока.

Рецепт приготуваня паски з родзинками:

1. Замісіть звечора тісто: борошно, 1,5 склянки теплої води, дріжджі, 2 яйця, вершкове масло, цукровий пісок. Додайте промиті родзинки, дрібно нарізані кубиками цукати, товчений кардамон та корицю.

2. Все ретельно вимісіть, накрийте рушником і залишіть до ранку підніматися.

3. Потім викладіть тісто на стіл і розділіть на дві частини.

4. Поставте в змащені маслом невисокі форми та дайте піднятися.

5. Коли паски піднімуться, розітріть одне яйце, змішайте з молоком, змастіть паски і поставте в духовку, випікаючи близько 40 хвилин.