Зазвичай Петрів піст починається через 7 днів після Трійці. Завершиться період утримання від скромної їжі у переддень свята церковних апостолів Петра і Павла.
Читайте також: Вихідні дні-2019: календар свят в Україні
Історія свята
Петрів піст розпочався ще у найдавніші часи православної церкви. Утвердився він тоді, коли у Римі та Константинополі були відкриті храми на честь апостолів Петра і Павла.
Спочатку апостол Петро був простим рибалкою, а в Господа повірив після того, як Ісус прочитав проповідь в його човні. Сіть рибалки стала рватися від кількості риби, хоча до цього Петро не міг виловити і рибини. Після цього віра його в Бога стала незламною. Він єдиний, хто не побоявся йти за Ісусом по воді.
Апостол Павло не сприймав християнство. Він навіть відправився в Дамаск на боротьбу з ним. Проте в дорозі світло осяяло його і він почув слова Господа. Сліпим він прибув в Дамаск і прийняв хрещення, після чого прозрів. З того часу Петро і Павло є найбільш ревними послідовниками Христа.
Календар харчування на Петрів піст
Календар харчування по днях
24 червня: Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
25 червня: Страви з риби або морепродуктів.
26 червня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
27 червня: Страви з риби або морепродуктів.
28 червня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
29 червня: Страви з риби або морепродуктів.
30 червня: Страви з риби або морепродуктів.
1 липня: Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
2 липня: Дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.
3 липня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
4 липня: Страви з риби або морепродуктів.
5 липня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
6 липня: Страви з риби або морепродуктів.
7 липня: Різдво Іоанна Предтечі. Рекомендується вживати страви з риби або морепродуктів.
8 липня: Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
9 липня: Страви з риби або морепродуктів.
10 липня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
11 липня: Страви з риби або морепродуктів.
Петрів піст 2019
Що можна їсти?
Під час Петрового посту при приготуванні їжі можна запікати, тушкувати, відварювати або просто вживати у сирому вигляді. Під час Петрового посту не можна вживати страви, де є м’ясо, молоко або олія.
В понеділок рекомендуєься їсти гарячу їжу без олії: пісні каші (гречану, рисову, перлову, ячну, вівсяну).
Вівторок, четвер і субота – найважливіші дні посту. В цей час дозволяється будь-яка пісна їжа і риба.
Середа і п’ятниця – дні, коли їжу вживають у найменших кількостях. Заборонена їжа тваринного походження, риба і олія. Деякі християни в цей день харчуються лише водою та хлібом.
Неділя – наймилостивий день посту. Дозволяється додати вино. Однак пити його можна лише в невеликих кількостях, не зловживаючи і не допускаючи сп'яніння. Червоне вино, особливо кагор, має особливе значення для віруючих, а тому і дозвіл на його помірне вживання виглядає цілком доречним.