• Шоу-бізнес
  • Стиль і мода
  • Кіно
  • Музика
  • Традиції
  • Культура
  • Більше
  • укр
  • рус
  • Новини
  • Економіка
  • Showbiz
  • Здоров'я
  • Спорт
  • Техно
  • Освіта
  • Travel
  • Фінанси
  • Life
  • Смачно
    • Здоров'я
    • Спорт
    • Техно
    • Освіта
    • Travel
    • Фінанси
    • Life
    • Смачно
    • Київ
    • Львів
    • Дім
    • Ідеї
    • Агро
    • Інновації
    • Men
    • Нерухомість
    • Збірна
    • Актив
    • Корисно
    • Розваги
    • Games
    • Інвестиції
    • Дизайн
    • Покер
    • Auto
    • Сім'я
    • Likar
    • Новини здоров'я
    • Радіо
    • Краса
    • Кіно
    • Fashion
    • Традиції
    • Pets
    • Бізнес
  • Шоу-бізнес
  • Стиль і мода
  • Краса
  • Кіно
  • Музика
  • Подорожі
  • Традиції
  • Food and Drinks
  • Культура
  • Секрети краси
  • Гороскоп
  • Афіша

Кутя на мінералці з виноградним соком: як Святу вечерю готують у різних регіонах України

4 січня 2019 , 14:03 - Читать новость на русском
Кутя на Різдво Христове 2020 – рецепти куті всіх регіонів України
Яку кутю готують у різних регіонах України / ua.depositphotos.com

Незабаром настане найочікуваніше свято для багатьох вірян в усьому світі – Різдво Христове. Майже всі українці відзначають різдвяні свята, а от головним їхнім атрибутом споконвіку була і є кутя.

Кутя за класичним рецептом має бути приготована із зерен пшениці, маку, меду і горіхів. Втім, зустрічаються господині та господарі, які нерідко готують страву з перловки, рису, пшона і навіть кульок з тіста або ж маленьких булочок, які називають бобальками.

Читайте також: 12 страв на Різдво 2020: рецепти – що готують на Святвечір

У різних регіонах України приготування куті відрізняється, але практично кожна родина вважає, що їхня кутя, якщо не найправильніша, то вже точно найсмачніша.

Київська кутя

Господині столиці ще звечора замочують кутю, а вже на ранок відварюють її на невеликому вогні. Також додають по 100 грамів тертого маку і промитих родзинок. Проте вони зрідка прикрашають страву медом та горіхами. Натомість за київським рецептом кутю слід розмішувати саме мінеральною водою.

Кутя по-київськи на мінеральній воді
Кутя по-київськи на мінеральній воді

Раніше у цьому регіоні готували голий борщ, основою для якого служили білі гриби, розведені капустяною закваскою. Ще однією унікальною стравою на Поліссі є бурда – її готують із розтертого та потім дещо обсмаженого конопляного насіння, згодом туди додають чорницю і груші-дички, які вважаються символом садовини.

Рівненська кутя

У Рівненській області готують рідку кутю, а її приготуванням займаються виключно чоловіки. У великій посудині до відвареної пшеничної каші додають мед, цукор та мак, усе це заливають теплим узваром.

Рівненську кутю заливають узваром
Рівненську кутю заливають узваром

На Волині на Святвечір не колядують і не ходять в гості, лише діти несуть вечерю своїм хрещеним. А вже наступного дня влаштовують вертеп та зустрічаються з друзями. За традицією першим вечеряти починає господар, а за ним усі інші члени родини. А у деяких сім'ях існує така традиція: перед тим як розпочати святкову трапезу, хазяїн дує на стілець, аби здути душі померлих.

Читайте також: Вертеп: що це за дійство і чому його так чекають в українських сім'ях на Різдво

Полтавська та черкаська кутя

Тут пшеницю (або пшеничну крупу) заливають на ніч холодною водою в пропорції один до двох, а після цього варять на повільному вогні. Зварена каша заливається узваром до консистенції густого супу.

Узвар повинен бути концентрованим і солодким – з яблук, груш і чорносливу. Ніяких інших компонентів у страву зазвичай не додають. Раніше на стіл ставили два горщики: один з узваром, а другий з незаправленою кутею, сьогодні ж два компоненти змішують одразу. 

Полтавська кутя готується лише з додаванням маку та узвару
У полтавську кутю додають лише мак та узвар

На території сучасних Полтавщини та Черкащини вертепи та інші атрибути Різдва зазнали неабиякого винищення у часи СРСР. Проте споконвічні українські традиції у цьому регіоні поступово відроджуються.

Житомирська кутя

"П'яну" житомирську кутю – як її не рідко називають через секретний інгредієнт – готують з пшениці або перловки, яку заливають лише на півгодини холодною водою. Згодом у готову кашу додають розтертий мак, запарені на півгодини родзинки, дрібно мелені горіхи й курагу.

Особливим у приготуванні є те, що кутю заливають виноградним соком, а також додають ложку солодкого червоного вина. А може й не одну.

Житомирська кутя
Кутю по-житомирськи заливають виноградним соком та вином

На Житомирщині, як і на Київщині, вірять, що голівка часнику, залишена на краях столу відлякує злих духів. А для померлих родичів мешканці цього регіону залишають на столі кутю з ложками, які прикривають буханкою хліба.

Карпатська кутя

Ця кутя суттєво відрізняється від попередніх, адже вона готується з бобальок. Для цього розкочують прісне дріжджове тісто і вирізають з нього маленькі кульки. Коли бобальки підійдуть, їх потрібно відправити на змащеному маслом деко у духовку.

За словами художниці з Ужгорода Мирослави Росул, пекти бобальки слід за день до Різдва, щоб вони встигли настоятися. Після того їх замочують водою з тертим маком, горіхами та медом. А вже потім такі маленькі булочки додають до куті.

До карпатської куті додають маленькі булочки
До карпатської куті додають маленькі булочки

Особливою традицією є плетіння солом’яних павуків, бо за легендою саме вони приховали вхід до печери, де народився Ісус. Зазвичай його вішають біля входу або над іконами. Дідуха тут спалюють аж на третій день після Різдва, а колядують та водять вертепи цілими групами.

На Галичині подають вареники з картоплею, капустою чи грибами, варену капусту з квасолею, рибу, пампушки, узвар, печиво тощо. Святвечірні страви мають зображати дари землі, води, повітря, за які ми дякуємо Богові.

Запорізька кутя

Така кутя готується переважно з рисової каші, яку господиня прикрашає цукатами. Замість цукру чи меду її заправляють вишневим варенням або ж додають халву. Нерідко страву оформлюють за допомогою свіжих фруктів.

Запорізька кутя готується з рисової каші
Запорізька кутя готується з рисової каші

Традиції цієї частини України сягають ще часів Козаччини. У ніч з 6 на 7 січня після служіння у церкві обирали нового отамана та писаря. За святковий стіл сідали 7 січня, у наш час – 6. На столі обов’язково має стояти кутя, що зварена з рису, а також вареники. 

Читайте також: Що символізують 12 страв на Святвечір

Як ми бачимо, кутя може бути абсолютно різною за складом чи способом приготування, але не за своїм змістом. Ця страва є незмінною традицією українського святкування Різдва. Найголовніше – готувати Святу вечерю у гарному настрої та зі світлими думками.

Автор: Альона Захарова
google news logo

Читайте 24 канал в Google News

Публікації Новини України Статті LifeStyle Традиції Food and Drinks Релігія Різдво

показати всі приховати

Поділитися новиною

    Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
    Головні новини
    • Книги Сенцова і нобелівської лауреатки: переможці конкурсу "Книжка року 2020"
      24 лютого , 17:40

      Книги Сенцова і нобелівської лауреатки: переможці конкурсу "Книжка року 2020"

    • Книжку Сергія Жадана номінували на американську премію Pen America Literary Awards
      15 лютого , 13:36

      Книжку Сергія Жадана номінували на американську премію Pen America Literary Awards

    • Що подарувати хлопцю на День святого Валентина: поради від Володимира Остапчука
      13 лютого , 10:14

      Що подарувати хлопцю на День святого Валентина: поради від Володимира Остапчука

    Останні Новини
    • Які красиві і модні відтінки помад варто спробувати цієї весни
      Які красиві і модні відтінки помад варто спробувати цієї весни
      18:58
    • Закликали не губити себе: TVORCHI презентували сингл "Віч-на-віч"
      Закликали не губити себе: TVORCHI презентували сингл "Віч-на-віч"
      18:56
    • Торт "Поліно" з домашнього листкового тіста за рецептом Лізи Глінської
      Торт "Поліно" з домашнього листкового тіста за рецептом Лізи Глінської
      18:54
    Більше новин
    Публікації
    Що подарувати хлопцю на День святого Валентина: ідеї на 14 лютого, які сподобаються коханому
    12 лютого , 15:59 Що подарувати хлопцю на День святого Валентина: ідеї на 14 лютого, які сподобаються коханому
    Олена Булан
    Що подарувати дівчині на День святого Валентина: ідеї для подарунку, який вразить кохану
    11 лютого , 19:30 Що подарувати дівчині на День святого Валентина: ідеї для подарунку, який вразить кохану
    Андріана Будиш
    E-mail редакції news24@24tv.com.ua
    • instagram
    • facebook
    • twitter
    • rss
    • telegram
    • Новини
    • Економіка
    • Showbiz
    • Здоров'я
    • Спорт
    • Техно
    • Освіта
    • Travel
    • Фінанси
    • Life
    • Смачно
    • Київ
    • Львів
    • Дім
    • Ідеї
    • Агро
    • Інновації
    • Men
    • Нерухомість
    • Збірна
    • Актив
    • Корисно
    • Розваги
    • Games
    • Інвестиції
    • Дизайн
    • Покер
    • Auto
    • Сім'я
    • Likar
    • Новини здоров'я
    • Радіо
    • Краса
    • Кіно
    • Fashion
    • Традиції
    • Pets
    • Бізнес
    news24@24tv.com.ua
    • Редакція сайту
    • Про нас
    • Редакційна політика
    • Про телеканал
    • Телеведучі
    • Відеоблогери 24
    • Технічна інформація
    • Архів
    • Правила користування сайтом
    • Політика конфіденційності
    • Рекламодавцям
    • Вакансії
    • Контакти
    • Структура власності
    Ми керуємося нормами Закону України “Про рекламу” та власною комерційною політикою. Всі комерційні рекламні матеріали позначені словами “Спецпроєкт“, “Партнерський матеріал“, “Експерт“, “Позиція” й відокремлені від журналістських інформаційних матеріалів 24tv.ua. За достовірність та зміст реклами відповідальність несе рекламодавець.

    Інтернет-виданням дозволяється безкоштовно використовувати цитати (короткі уривки) в обсязі не більше 25 % від обсягу статті (інформації), розміщеної на сайтах Компанії, за умови відкритого гіперпосилання та згадки першоджерела не нижче першого абзацу. Для друкованих видань передрук матеріалів Компанії дозволяється на платній основі та лише за письмової згоди редактора. Для мобільних додатків та SmartTV використання матеріалів дозволяється на платній основі та лише за письмової згоди Компанії.

    Усі права захищені. © 2005—2021, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»

    Made by
    Залиште відгук