Зривання грон винограду має бути проведене вчасно. Майте на увазі, що коли зірвати ягоди, вони вже не зможуть дозрівати в період зберігання. Коли саме час збирати виноград – підкаже 24 Канал.

Ого Зацвіте кожна квітка: 4 дешеві добрива, які є у кожного

Коли пора збирати виноград

Переважно в Україні старт збору винограду починається в середині вересня. Хоча велику роль в цьому питанні грає саме сорт.

  • Місцевість теж має значення. У південних регіонах України плоди завжди стають стиглими швидше. А от у холодніших областях виноград зривають десь у жовтні. Утім, важливо з цим не затягувати, тому що урожай зів'яне.

До речі, такий як, столовий виноград збирають навіть під час заморозків, але його слід одразу вживати. Зрозуміти, чи можна вже зривати ягоди, дуже просто. Потрібно пробувати його на смак кожні 2-3 дні. Якщо він не змінюється протягом кількох днів – можете починати.

Ознаки стиглості винограду

Зверніть увагу на колір ягід. Він має бути доволі яскравим. Зокрема, шкірка синіх сортів повинна бути насиченого кольору та без плям.

Спілий темний виноград
Спілий темний виноград / Фото Riara.com.ua

  • Натомість білий виноград дозріває, коли шкірка ягід стає прозорою й тонкою.
  • Ознакою зрілості ягід є сама плодоніжка грон, яка має ставати твердою.
  • Зернятка у спілих ягодах стають ледь коричневими та без зусиль від'єднуються від м'якоті.
  • Виноград, який дозрів, на смак повинен бути солодким, без зайвої кислості.