А щоб мандрівка виявилася не лише пізнавальною та смачною, але й економною 24 Канал за підтримки Raiffeisen Bank та Visa ділиться простим способом заощадити під час численних дегустацій.

Читайте також Планування та автоматизація: як полегшити процес заощадження

І допоки ви очікуєте на перемогу в акції, гайда вивчати й інші регіони західної України та ознайомлюватися зі стравами, які обов’язково варто спробувати під час мандрівки.

Де і що скуштувати: карта автентичних страв на Заході України

Прикарпаття

Розпочнемо нашу гастромандрівку з Прикарпаття, де варто спробувати традиційний банош. Гуцульська страва, приготовлена із кукурудзяного борошна, подається зі сметаною та домашнім сиром. Найчастіше кашу заправляють шкварками та білими грибами. Однак у будь-якому варіанті страва має фантастичний смак.


Традиційний гуцульський банош / Фото Shutterstock

Банош давно став візитною карткою Прикарпаття, тож знайти його можна як в центральних закладах Івано-Франківська, так і в сусідніх містечках, які ведуть у Карпати.

Буковина

Гуцульський банош – не єдина каша на основі кукурудзянки, заради якої варто вирушити у гастрономічну мандрівку. Поблизу, на Буковині, готують схожу страву – козацьку мамалигу. Попри те, що основою обох страв є кукурудзяне борошно, банош готується на сметані та заправляється бринзою, а мамалигу варять на воді до загустіння і ріжуть як пиріг.

Мамалига може подаватися з різними соусами, сиром або сметаною. А в деяких закладах вас порадують комбінаціями із яйцями та навіть смаженою рибою.

Закарпаття

Відвідуючи Ужгород, гірськолижний курорт Драгобрат чи селище Пилипець, обов'язково запитайте в місцевих закладах про бограч. Ця смачна страва з м'ясом (зазвичай бараниною), картоплею, капустою та різними спеціями точно здивує особливою пікантністю.


Бограч – страва, яку варто скуштувати на Закарпатті / Фото Shutterstock

Головною особливістю бограча є спосіб приготування. Варять його у чавунному казані, на відкритому вогні, щоб він добре пропах димом, а м'ясо стало ніжним.

Бограч смакує із домашнім вином, яким теж славиться Закарпаття. Знайти у регіоні цей тандем зовсім не важко, адже місцеве населення пишається своїми традиціями та активно популяризує їх. Однак при будь-якій дегустації пам’ятайте: надмірне вживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я.

Львівщина

Мандрівка Львівщиною запросто може перетворитися в справжню гастрономічну пригоду. Тут подають як традиційний пісний борщ з вушками, так і унікальний яворівський пиріг з картоплею пюре та гречкою. А ще – цвіклі, палюшки та флячки. Навіть найвибагливіші гурмани знайдуть щось для себе.

Та все ж є традиційне поєднання, яке слід скуштувати кожному – львівський сирник з філіжанкою місцевої кави. І ні в чому собі не відмовляйте – спробуйте доповнення, які пропонують місцеві кав'ярні, кожне із них подарує вам незабутні враження від десерту.


Львів славиться десертами / Фото Shutterstock

Волинь

Після екскурсії замком Любарта, необхідно доповнити враження місцевою їжею. Тут за це відповідають волинські мазурики. Страва з індички є відносно "молодою", однак це не заважає їй обростати історіями. Та й удвічі приємніше скуштувати страви, які ще не стали надмірно популярними та зустрічаються лише в окремих регіонах.

Рівненщина

Зовсім поруч – на Рівненщині, варто скуштувати традиційні страви із картоплі, якими славиться регіон. Як місцеві господині, так і популярні ресторани, з радістю пригостять вас картопляними галушками і картопляниками.

Фінальним акордом подорожі стане вівсяний кисіль. Напій, занесений у кулінарний каталог автентичних страв і напоїв, точно викличе фурор й змусить ще неодноразово розповісти про нього рідним та друзям.

Хмельниччина

Значний вплив на гастрономічну культуру Хмельницького краю мала Литва, кухня котрої відріз­няється чималою кількістю страв зі свинини. Саме через це на Хмельниччині по­любляють м'ясні страви.

На Хмельниччині по­любляють м'ясні страви / Фото Shutterstock

Однією із них є картопляна ковбаса або ведерей. Це ретельно очищені товсті свинячі кишки, начинені тертою сирою картоплею або крупою з жиром. Ці ковбаси печуть, обливши топленим свинячим салом. Тож, якщо ви шукаєте щось унікальне – сміливо вирушайте за враженнями у Хмельницький.

Тернопільщина

У Тернопільському регіоні вас приємно здивує мачанка. Це лемківський густий суп з м’ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю. Ситна страва ідеально смакуватиме після довгої дороги чи піших прогулянок містом. Тож врахуйте це, шукаючи, чим поповнити запас сил та енергії під час гастромандрівки.

Як заощадити під час гастромандрівки

Асортимент автентичних страв справді вражає, однак часто доводиться відмовлятися від нових смаків, бажаючи зекономити. Щоб спробувати все та не хвилюватися за фінансовий стан, радимо використовувати Райфкартку + Visa Gold.

Однією із головних переваг картки для гастромандрівників є кешбек на кафе і ресторани в розмірі 1%. Тож навіть, розпланувавши бюджет із запасом, у підсумку вдасться вийти у приємний плюс.

Крім того, банк надає можливість знімати готівку в банкоматах Райфу, а також поповнювати рахунок в банкоматах та терміналах EasyPay та City24 без комісій та переплат. При цьому контролювати витрати допоможе віртуальна картка в Google Pay та Apple Pay. Це означає, що подорож не буде обтяжуватися фінансовими питаннями, що зробить її ще комфортнішою.


З Райфкарткою + Visa Gold ви отримуєте кешбек на кафе і ресторани в розмірі 1% / Фото Shutterstock

Пам'ятайте, що гастромандрівка – це не лише про смаколики, але й про унікальний досвід. А розумне управління бюджетом дозволить вам насолоджуватися стравами Заходу України без переплат.

*Акція проводиться з 01.06 по 31.07. 2023 року на території України (за винятком територій, що визнані відповідно до законодавства як тимчасово окуповані, територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також територій, де фактично ведуться бойові дії або є реальна загроза їх ведення). Умови надання послуги згідно з правилами Банку. Деталі на сайті.