Як зробити піст смачним і корисним – кілька важливих порад
Сьогодні, 28 листопада, починається Різдвяний піст. Від цього дня і аж до Різдва деякі люди повністю виключають з раціону їжу тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця тощо. А чи відомо вам, що така дієта корисна не лише для душі, але й для тіла? Як правильно постити та якою буде користь – про це далі.
Користь для організму
По-перше, наприкінці осені ми різко скорочуємо кількість споживання свіжих овочів і фруктів. У цей період люди починають значно менше рухатись, та споживати більше важкої, шкідливої їжі. Це призводить до перевантаження шлунково-кишкового тракту, серця та може призвести до закупорювання клітин. В результаті, людина стає млявою та стомленою. Така пісна дієта допоможе розвантажити організм.
По-друге, споживаючи менше м’яса та продуктів тваринного походження ми починаємо налягати на альтернативу – продукти рослинного походження, багаті пектинами та клітковиною. Така їжа сприятиме виведенню з організму токсичних речовин, які потрапляють у кров з повітрям: свинець, токсичні гази, радіоактивні речовини, нітрати, солі важких металів, пестициди, лікарські засоби тощо.
До речі, лікарі наголошують, що дотримання посту більш природне, ніж голодування чи роздільне харчування.
Як правильно постити
Дуже важливо правильно скласти свій пісний раціон. Пам’ятайте: відмовляючись від однієї їжі, треба компенсувати енергію для організму вітамінами та корисними речовинами з рослинних замінників.
Зокрема, важливо забезпечити свій організм необхідною кількістю білка, тому важливо їсти боби, капусту, сою, крупи, хліб грубого помелу. Також потрібно вживати олію та горіхи.
Солодощі можна замінити цукатами сухофруктами та медом. До слова, мед – особливо корисний, він позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, містить велику кількість глюкози, фруктози та вітаміни групи В, А, С, Е, К.
Також медики радять у цей період пити багато рідини (півтора-два літри, можна додати мед чи лимонний сік). Корисно також варити компоти, узвар та трав’яні чаї.
Важливо!
Не можна обмежувати себе пісною їжею людям, які страждають на анемію, та тим, хто переніс операцію або лікується від гострих інфекційних захворювань. Також у групі ризику особи, що мають проблеми з шлунково-кишковим трактом та хворим на цукровий діабет. У цьому випадку виключно пісна їжа може навіть зашкодити, адже рослинні білки засвоюються складніше, ніж тваринні. Також не можна постити вагітним жінкам і дітям до 7 років.
Правильне закінчення пісної дієти
З посту треба виходити поступово. Ризик полягає в тому, що люди так би мовити "дорвавшись" до м’ясної їжі, починають споживати все й одразу. Та ще й запиваючи все це алкоголем.
Так робити, звісно, не можна. Це зведе нанівець очищення організму та може призвести до ще більших проблем. Зокрема, це може стати справжнім ударом для роботи підшлункової залози та печінки.
Щоб цього не трапилось, важливо їсти часто (5-6 разів на день), але малими порціями. В перші дні після посту, все ж спробуйте обмежити вживання тваринної їжі – не більше 150-200 грамів м'яса, одне яйце та небагато соусів.
Перевагу надавайте рибі та продуктам рослинного походження – фруктам, овочам та виробам зі злаків.
Звісно, ці правила умовні, і важливо враховувати потреби свого організму. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, то перед початком цієї дієти обов’язково проконсультуйтесь з лікарем, та підберіть конкретно для вас правильний раціон.