Європейські традиції Масниці та що про них варто знати: як готують і з чим подають млинці
Млинці – споконвічна страва, яку готували ще в Давньому Римі та Греції. Їхнє походження досі достеменно невідоме, однак припускають, що їх почали робити практично одразу після появи борошна.
Натомість можна сміливо констатувати, що різноманітні варіації млинців в наші дні готують практично у кожному куточку планети. Відтак, 24 Канал разом з партнером ТМ "Олейна" сформував добірку цікавих закордонних рецептів, які слід спробувати. Щобільше, майже всі вони є пісними, тож підійдуть як на Масницю, так і після неї.
За підтримки "Олейна"
Читайте також Не тільки млинці: традиційні рецепти на Масницю
Якою є Масниця в країнах Європи
Унікальний рецепт млинців можна знайти практично у кожного народу. Воно й не дивно, адже коржики з борошна та води, мабуть, найпростіша страва, яка до того ж ще й смачна та поживна.
Млинці різняться методами приготування, інгредієнтами та способами подачі. Деякі з них настільки екстравагантні, що навряд змогли б прижитися в інших культурах.
В Україні цю страву готують на щоденній основі з давніх-давен. А Масниця відіграє важливу роль у культурі та традиціях нашого народу. Однак, що цікаво, в європейських країнах є багато аналогів цього свята, під час яких люди прощаються з зимою та зустрічають весну.
До прикладу, у Франції Масницю називають Марді Гра, у Великій Британії – Панкейк вівторок. Водночас поляки мають свято Запусти, а чехи – М'ясопуст.
Святкування зазвичай супроводжуються розвагами та смачною їжею. Зокрема влаштовують бали з масками, карнавали, фестивалі млинців та масних страв, повсюди можна почути танці й музику.
Панкейк вівторок
Панкейк вівторок – це свято, яке відзначають у Великобританії, Канаді, США, Австралії, Ірландії, Франції, Іспанії, Італії та Бразилії. Воно завжди припадає на вівторок перед початком Великого посту (зазвичай у лютому або на початку березня). Це останній день, коли можна повеселитися і наїстися від душі.
Одним із цікавих обрядів на Панкейк вівторок є забіги з млинцями, які проводять англійці. У цьому змаганні учасники намагаються якомога швидше подолати визначену дистанцію з млинцями на пательнях, перевертаючи їх під час бігу.
Німецький Karnevalsdienstag ("Карнавальний вівторок")
Це день великих святкувань у Німеччині, коли відбуваються масштабні карнавальні паради та фестивалі. Свято настає безпосередньо після Розенмонтагу, який є кульмінацією карнавального сезону. Жителі багатьох міст і містечок влаштовують величезні паради протягом дня, а святкування триває аж до пізньої ночі.
Хоча німці не їдять млинців, як англійці чи американці у Панкейк вівторок, але в цей день у них прийнято насолоджуватись пампушками з варенням, відомими як Berliner Pfannkuchen ("Берлінський млинець").
Також варто зазначити, що в різних регіонах Німеччини є свої унікальні традиції святкування Карнавалу. Наприклад, у Рейнській області зазвичай спалюють солом'яну фігуру, відому як Нуббель, що символізує закінчення зими та настання теплої весни, а також гарантує процвітання в наступному році.
Карнавальний вівторок, Марді Гра, М'ясопуст – які б назви не давали святу, воно є символом веселощів та радості, а також нагадує про наближення весни та нового початку. Хоча в кожній країні є свої особливі традиції святкування, однак у всіх них головною подією є приготування та смакування млинців, що об'єднує людей та надає святкового настрою.
Кожна країна має свої унікальні традиції та обряди, які додають святкуванню власний колорит та неповторність. Найцікавіші рецепти, що можна імплементувати у свій раціон, – далі в матеріалі.
Які закордонні рецепти млинців варто спробувати / Фото ТМ "Олейна"
Пухкі фріттелле – традиційний десерт Венеційського карнавалу напередодні Великого посту
Карнавал у Венеції, мабуть, одне з найвидатніших свят в Італії, яке просто вражає своєю розкішшю та красою. Як відомо, традиція святкувати у цей період виникла ще у XII столітті, коли місто відзначало перемогу над патріархом Аквілеї.
Традиційно карнавал у Венеції асоціюється з масками, що виникли як символ відчуження та анонімності. Саме тому учасники свята нерідко вбираються у вишукані костюми та надягають інтригуючі маски.
Цікавий факт, що італійське слово "сarnevale" походить від латинського "carnem levarec", що означає "прибери м'ясо". Карнавал у Венеції – це час радості, веселощів та смачних пончиків під назвою фріттелле, рецепт яких залишаємо далі.
Інгредієнти:
- 1 стакан молока;
- 60 грамів вершкового масла;
- 1,5 склянки борошна;
- 5 курячих яєць;
- цедра половини лимона;
- 50 грамів родзинок;
- 20 грамів кедрових горіхів;
- 50 грамів лікеру (за бажанням);
- 100 грамів цукрової пудри;
- пів літра рафінованої соняшникової олії "Олейна Традиційна" для смаження.
Приготування:
Замочити родзинки в лікері. Молоко нагріти у каструлі, додати вершкове масло.
Коли почне кипіти, слід засипати борошно, безперервно помішуючи масу. Заварене тісто варто охолодити до кімнатної температури.
Після цього можна додавати до нього яйця. Спочатку – це може бути складно, однак чим рідкіше стає тісто, тим легше розмішуватимуться яйця.
Коли суміш буде готова, слід додати цедру лимона, замочені родзинки, кедрові горішки і все ще раз добряче перемішати. Тісто має бути еластичним, проте не надто рідким.
У глибоку сковорідку або фритюрницю налити олію та розігріти до кипіння. Чайною ложкою набрати трохи тіста і кинути їх у кип'яток.
У гарячій олії маленькі шматочки тіста почнуть роздуватися і набудуть форми кульок. Готові пончики фріттелле дістати шумівкою і викласти на паперові рушники, щоб він увібрав зайву олію.
Зверху можна посипати цукровою пудрою та смакувати теплими.
Австрійський кайзершмаррн: солодкий "рваний" млинець
Німецьке слово "kaiserschmarrn" дослівно означає "імператорський омлет". Довкола назви поросло багато легенд, які так чи інакше пов'язують з імператором Францом Йосифом.
Страву також часто називають "рваний млинець". Усе через її зовнішній вигляд – кайзершмаррн смажать за принципом омлету. А в процесі приготування розділяють на дрібні шматочки.
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 100 грамів борошна;
- 2 столові ложки цукру;
- 250 мілілітрів молока;
- 1 столові ложки розтопленого масла;
- 20 грамів родзинок;
- 2 столові ложки рому (за бажанням);
- рафінована соняшникова олія "Олейна Традиційна" для смаження.
Готових млинців вистачить на 2 порції.
Приготування:
Перш за все, потрібно залити родзинки окропом і дати настоятись 5 хвилин.
Далі у глибокій мисці збити міксером молоко, жовтки, цукор, ром та вершкове масло. В отриману суміш додати борошно та збити ще раз, щоб отримати однорідну консистенцію.
Після цього в окремій посудині слід збити яєчні білки. Варто зауважити, що отримана маса повинна бути густою і повітряною, не виливатися.
Тоді білки обережно ввести до приготованого тіста, ретельно перемішуючи. Сковорідку розігріти на середньому вогні, додати трохи олії й вилити половину суміші.
Також одразу слід викласти попередньо відпарені родзинки (теж половину). Смажити млинець слід поки верхній шар тіста злегка не схопиться. Відтак, можна перевернути його й одразу "порвати" на менші клаптики.
По готовності викласти млинець на тарілку. Ще одну порцію зготувати за аналогічною схемою.
Подають кайзершмаррн традиційно до сніданку. Цю страву австрійці дуже люблять і вживають на щоденній основі. Доповнюють фруктами, маслом, горіхами, яблучним джемом чи родзинками.
Норвезькі лефсе: картопляні млинці з корицею та джемом
Лефсе – це традиційний норвезький млинець, який зазвичай готують із картопляного тіста. Страва прижилася і стала невіддільною частиною кухні країни завдяки простоті та швидкості приготування.
Для багатьох норвежців вона символізує родинний затишок та спогади про дитинство. І хоча найчастіше її готують з картоплею, складники й подача лефсе різняться залежно від регіону країни.
Солодкі з медом чи солоні, гарячі або ж холодні – обирати є з чого. Проте сьогодні поговоримо про традиційний рецепт.
Інгредієнти:
- 300 грамів картоплі;
- 100 мілілітрів 10% вершків;
- 2 столові ложки рафінованої соняшникової олії "Олейна Традиційна";
- 125 грамів борошна;
- пів чайної ложки солі;
- пів чайної ложки цукру;
- 50 грамів вершкового масла;
- кориця – для посипання.
Приготування:
Спочатку слід очистити картоплю та відварити її до готовності. Тоді розім'яти у пюре і дати охолонути.
Далі з'єднати у великій мисці борошно (залишивши приблизно 25-30 грамів на розкачування тіста), цукор, сіль, 2 столові ложки олії, вершки та картопляне пюре. Усі інгредієнти замісити у м'яке тісто.
Отриману масу слід розділити три рівні частини й помістити у морозильну камеру. Охолоджувати приблизно 15 хвилин.
За цей час підготувати поверхню та присипати її рештою борошна. Тоді розкачати шматки тіста в круглі млинці й смажити на рафінованій олії до золотистої скоринки з обох боків.
При подачі гарячі лефсе змащують вершковим маслом та щедро посипають корицею. Їсти їх слід теплими.
Ніжні та повітряні млинці: як приготувати відомий французький десерт креп сюзетт
Марді Гра (буквально "жирний вівторок") є аналогом східнослов'янської Масниці. Свято припадає на останній день перед Великим постом. Французькою мовою "mardi" означає "вівторок", а "gras" – "жир". Відтак, назва буквально відображає традицію споживання здобної, жирної їжі, наприклад млинців.
Основне святкування Марді Гра відбувається в Парижі та Ніцці, але його також активно відзначають у багатьох інших регіонах країни. У цей період у Франції проводять просто вражаючі карнавальні паради з купою костюмів та гучною музикою. Серед смаколиків надають перевагу кінським стейкам, гороховому супу та, звісно, "зірці святкування" – крепам (млинцям).
До слова, останні декілька років десерт креп сюзетт (Crepes Suzette) перебуває на піку своєї популярності у світі. Воно й не дивно, адже французькі млинці буквально тануть у роті, а легка кислинка апельсинового лікеру підкорює смакові рецептори навіть затятих гурманів.
Зауважимо, що правильно приготований креп (млинець) повинен мати хрусткі краї. Традиційно цю страву поливають масляним соусом з апельсином, карамелізованим цукром та апельсиновим лікером чи іншим алкоголем. На додачу, десерт ще й підпалюють перед подачею прямо на очах у клієнта.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 300 грамів борошна;
- 2 столові ложки рафінованої соняшникової олії "Олейна традиційна" та ще трохи для смаження;
- 2 яйця;
- 2 столові ложки цукру;
- 340 мілілітрів молока;
- дрібка солі.
Для соусу:
- 3 столові ложки коньяку (можна без нього);
- 2 столові ложки цукру;
- 1 соковитий апельсин.
Приготування:
Щоб приготувати тісто, слід додати яйця та цукор у глибоку миску і перемішати вінчиком або виделкою. Після цього залити молоко і знову змішати.
Далі до суміші можна засипати борошно і дрібку солі, щоб збалансувати смак та зробити його насиченішим. До готового тіста додати рафіновану соняшникову олію. Саме завдяки їй млинці будуть повітряні та танутимуть у роті.
Смажити тонкі крепи варто на розігрітій сковорідці з невеликим додаванням рафінованої олії.
Для приготування соусу потрібно очистити стиглий апельсин та вичавити з нього сік. Потім вилити його на сковорідку та дати трішки підігрітись. Додати цукор і перемішувати до повного розчинення.
Млинці згорнути у чотири рази й викласти в один шар на сковорідку. Обсмажувати до хвилини з кожного боку, щоб крепи просочились соком.
Тоді додати коньяк та ще трошки потушкувати. За бажанням, страву можна підпалити, щоб домогтися рум'яної скоринки. Однак важливо наголосити, що алкоголь дуже швидко загоряється, тож потрібно бути максимально пильними та обережними.
Готові крепи викладають на тарілку і поливають соусом прямо зі сковорідки. І все – неймовірно ніжний та смачний французький десерт готовий до подачі.
Олейна, готуємо з любов'ю!