Звісно, щодня відвідувати спеціалізовані ресторани, де подають вишукані страви – не варіант. Тому, переважно, ми поспіхом забігаємо у відділ кулінарії в найближчому супермаркеті, хапаємо перше, що потрапило під руку та харчуємось на ходу, пише 24 Канал. У такі моменти ми зовсім забуваємо, що робота роботою, а треба сісти та нормально поїсти.
Обов'язково спробуйте Пізнаємо світову культуру через їжу: які страви приготувати на вихідних
Що з цим робити? Є низка порад, які мінімізують імпульсивні перекуси та допоможуть насолоджуватися соковитими та смачними стравами з дому. Перерва на такий ланч – це те, що потрібно для кожного, адже ніщо так не заряджає на нові звершення, як улюблена їжа та приємні асоціації, які вона дарує.
Як навчитися їсти нормально: покрокова інструкція
Наша редакція підготувала рекомендації, які допоможуть покращити свої харчові звички. Спочатку радимо придбати компактний ланч-бокс з красивим дизайном. Сучасний посуд приємніше брати до рук, він викликає естетичне задоволення. Практичний варіант – це скляні ланч-бокси з кришкою. Вони зручні у користуванні, легко миються.
Далі – скласти меню на робочий тиждень. Найкраще підібрати варіанти страв, які просто готувати та зручно носити з собою. Також варто звернути увагу на інгредієнти: основа, як-от чабата чи хліб, можуть фігурувати в кількох стравах, проте начинки слід змінювати упродовж тижня. Так раціон буде більш збалансованим.
І найважливіше – третій крок – підібрати соуси: вони зроблять їжу соковитішою, а смак – багатшим та насиченішим.
Усе це зробили й ми. Ланч-бокс на кухні, базове меню сформоване, соуси куплені. Готові спробувати з нами? Тоді йдемо готувати!
Японські онігірі з тунцем та соусом Sriracha
Онігірі – це традиційна японська страва, головним інгредієнтом якої, очікувано, є рис. Вони трохи схожі на суші, адже обгорнуті водоростями норі та мають різні начинки. Однак їх значно простіше брати з собою та використовувати як перекус.
Онігірі – смачний та оригінальний перекус / Фото Shutterstock
Ще одна перевага в тому, що онігірі не потребують соєвого соусу – все смачне вже всередині. На приготування треба десь 20 хвилин, рис, норі, овочі, якась риба чи курка і найважливіше – соус Сірача (Sriracha) ТМ Руна, який в азійській кухні кладуть майже у все.
Онігірі готуються дуже просто / Фото Shutterstock
Приготування:
- Спочатку готуємо рис. Варимо його у підсоленій воді, після чого даємо охолонути, щоб загортати онігірі було комфортніше.
- Тим часом у невелику миску кладемо зціджений тунець, майонез, соус Sriracha та соєвий соус. Усе добре перемішуємо.
- Огірок миємо і нарізаємо на тонкі півкільця.
- Змочуємо руки водою, щоб до них нічого не прилипало. Після цього беремо грудочку рису, робимо в центрі заглиблення та кладемо начинку – її має бути втричі менше, ніж рису. Викладаємо зверху кілька шматочків огірка.
- Загортаємо рис так, щоб він закрив усю начинку. Акуратно формуємо трикутник.
- Норі нарізаємо на невеликі прямокутники, орієнтовно 4х6 см.
- Беремо заготовки норі та обгортаємо ними кожен трикутник онігірі. Щоб інгредієнти склеїлися, потрібно прикладати норі шершавою стороною до рису.
- Також можна обійтися без нарізання листів та повністю загорнути рис у норі.
Радимо також спробувати приготувати онігірі з малосольним лососем або з підсмаженим курячим філе. Решту інгредієнтів треба залишити такими ж. Особливо це стосується соусу Sriracha. Його основу складають ферментований сік гострих перців та сушені овочі – у результаті виходить справжня азійська страва.
Паніні Капрезе з Часниковим соусом
Для приготування другого ланч-боксу нас надихнули простота та вишуканість італійської кухні. Свіжий базилік, сир моцарела та стиглі томати – це інгредієнти для найпростішого у приготуванні салату Капрезе. Проте, щоб страва була ситнішою, ми рекомендуємо подавати його не на тарілці, а у паніні.
Паніні Капрезе – класика італійської кухні / Фото Shutterstock
Соус Часниковий від ТМ Руна зробить смак ще багатшим, тому навіть не сумніваємось, що такий ланч "зайде" всім.
Як готувати:
- Італійський хліб розрізаємо вздовж навпіл.
- Поливаємо чабату італійською оливковою олією, бальзамічним кремом та соусом Часниковий.
- Викладаємо базилік і порізаний кружальцями помідор на одну половинку. Посипаємо сіллю і перцем.
- Зверху кладемо свіжу моцарелу і закриваємо паніні другою половинкою чабати.
- Для хрумкої скоринки радимо підсмажити паніні на сковороді гриль.
Результат:
За 15 хвилин ідеальне паніні готове.
Соус Часниковий гармонійно об'єднав усі інгредієнти у смачну композицію. Його в міру насичений смак та легка текстура – те, що потрібно. Не дарма ж саме часниковий соус є одним з найпопулярніших у світі!
Сендвіч з хамоном та томатами з соусом Тартар
Ще один класний перекус – усіма улюблені сендвічі. У нас вони будуть з хамоном та соковитими томатами.
Сендвіч з тостового хліба, мабуть, одна з найпростіших страв на обід. Між двома скибками хліба можна покласти і листя салату, і овочі, і м'ясо – та кожного разу смак буде іншим. А допоможуть у цьому кольорові соуси ТМ Руна.
Такий перекус стане вашим улюбленим / Фото Shutterstock
Ми обрали рецепт з хамоном – це шедевр іспанської кулінарії, який полюбився людям в усьому світі. До нього чудово пасуватиме соус Тартар від ТМ Руна з кисленькими маринованими огірочками та гірчицею.
Приготування:
- Шматочки хліба змащуємо соусом Тартар.
- На 4 шматки викладаємо нарізані моцарелу та томати. Далі йде - хамон, песто, рукола та ще один шар моцарели. Можна посолити та поперчити – тут вже треба дивитися на свій смак.
- Зверху закриваємо сендвічі другим шматочком хліба.
- Якщо ж хочеться отримати хрумку скоринку, готовий сендвіч можна викласти на деко, застелене пергаментним папером, та поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 5 хвилин.
Результат:
Сендвічі насправді готуються дуже швидко – всього 10 хвилин і поживний перекус вже на столі. Звичайно, хамон не є обов'язковим складником, тож його легко можна замінити чимось іншим, що є в холодильнику – ковбасою, шинкою, беконом, смаженою куркою чи індичкою тощо.
Проте соус Тартар від ТМ Руна замінити неможливо. Це ідеальна основа для сендвічів, бургерів, фіш ролів та інших страв із лавашем. Також Тартар ідеально пасує до салатів та закусок. Через широкий діапазон застосування він закінчується швидко, тож радимо одразу купувати щонайменше 2 пляшки.
Буріто з куркою та овочами
Усім відомо, що мексиканці люблять екстремально гостру їжу. Ми ж такими відчайдухами не будемо й адаптуємо популярне мексиканське буріто під наш смак.
Найголовніше в буріто – правильний соус / Фото Shutterstock
Готуватимемо із соусом Часниковий від ТМ Руна.
Як приготувати:
- Розігріваємо пательню на середньому вогні з невеликою кількістю олії.
- Додаємо нарізану курку та обсмажуємо її до готовності.
- Далі засипаємо нарізані смужками перці та цибулю. Обсмажуємо, поки овочі не стануть м’якими.
- Додаємо в пательню кукурудзу або квасолю. Смажимо ще 2 – 3 хвилини, після чого знімаємо з вогню.
- Намащуємо кожну тортилью часниковим соусом. На середину кладемо шар начинки, посипаємо тертим сиром та згортаємо тортильї, утворюючи буріто.
Результат:
Ще один варіант ситного та нормального перекусу готовий.
Секрет ароматності цього перекусу полягає саме у соусі Часниковий від ТМ Руна. Він має легку майонезну основу та в міру насичений смак подрібненого часнику і прянощів.
До того ж такий соус – насправді універсальний. Він суперово підходить і для салатів, і для сендвічів, і до м'яса чи картоплі фрі.
4 ідеї ланчів, 4 рецепти. Зберігай усі та поїж нормально!