Страви на Святвечір: рецепт узвару із сухофруктів

3 січня 2020, 19:10
Читать новость на русском

Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. В цей вечір на стіл ставлять 12 пісних страв, а з напоїв – готують традиційний українських узвар із сухофруктів.

Святий вечір припадає на останній день Різдвяного посту. Однією із 12 страв на Святвечір, традиційно, є узвар. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині, а свячена вода є символом очищення тіла і душі.

Читайте також: Коли колядують, щедрують і посівають

Узвар дуже простий в приготуванні, адже не потребує екзотичних продуктів, а тільки фрукти, які ростуть у кожному саду. Вариться компот із сухофруктів, як і звичайний компот, з єдиною різницею: перед приготуванням сухофрукти слід замочити на деякий час у воді. В якості підсолоджувача замість цукру в узварі можна використовувати мед.

Рецепт узвару на Святвечір


Рецепт узвару на Святвечір

Інгредієнти:
- 200 г меду;
- 200 г чорносливу;
- 200 г сушених груш;
- 200 г сушених яблук;
- 100 г ізюму;
- 3 л води.

Рецепт узвару:

1. Підготуйте сухофрукти – помийте їх теплою водою і залийте їх на 10 хвилин холодною водою. Накрийте кришкою і залиште на 2-3 години.


Сухофрукти для узвару

2. Налийте в каструлю 3 літра води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин.

3. Наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.


Подавайте узвар охолодженим