Що їсти, щоб довше жити
Жирні кислоти омега-6 зменшують ризик передчасної смерті, а також перешкоджають розвитку серцево-судинних захворювань.
До такого висновку дійшли дослідники з університету Східної Фінляндії, пише портал Eurekalert.
Читайте також: Ранні овочі небезпечні не через нітрати, – фахівці
"Лінолева кислота – найпоширеніша з поліненасичених жирних кислот омега-6. Ми встановили, що чим вищий рівень лінолевої кислоти в крові, тим менше ризик передчасної смерті", – заявив один з з авторів роботи Юркі Віртанен.
Лінолева кислота надходить в організмі через спеціальну дієту. Головні джерела цієї речовини – рослинні олії, горіхи і насіння.
Експерти проводили дослідження з групою з 2480 людей, яким на момент початку роботи в 1984-1989 роках було від 42 до 60 років. У наступні роки 1143 з них померли. Їх розділили на п'ять груп по рівню вмісту лінолевої кислоти в крові.
Як виявили науковці, ризик передчасної смерті в групі з найвищим вмістом лінолевої кислоти був на 43% нижчим, ніж в тій, куди увійшли люди з найнижчим вмістом цієї речовини. Схожу закономірність зафіксували щодо смертей від серцево-судинних захворювань.