Своїм корінням День подяки сягає далекого 1620-го року, коли після двомісячного плавання до берегів Америки причалив англійський корабель Mayflower. На ньому припливли близько ста пілігримів, які через релігійні переслідування залишили рідну країну та відправилися у подорож у пошуках вільної землі. На жаль, перша зима видалася дуже суворою та важкою, тому забрала багато життів. Про це повідомляє 24 канал.

Читайте також Вихідні у грудні 2020: скільки днів будуть відпочивати українці

Лише завдяки індіанцям, які навчили колоністів вирощувати боби, кукурудзу, гарбузи, показали, де полювати на дичину, поселенці зібрали дуже щедрий врожай, який дозволив би їм пережити наступну зиму. Пілігрими влаштували помпезне свято, як знак подяки Богу за щедрість.

Історія започаткування свята

Свою офіційну назву та дату свято отримало лише за більш ніж 160 років, після указу тодішнього президента США Джорджа Вашингтона, в 1789 році. Цікаво, що сам президент вкладав у свято ідею подяки американців своїй Конституції.

Але по-справжньому національним святом День Подяки став в 1863-му році, коли президент Авраам Лінкольн під час громадянської війни закликав сторони сісти разом за стіл, як під час Дня подяки. Саме він встановив дату, за якою й нині відзначають свято: четвертий четвер листопада.

Традиції на День подяки

Зі святом пов'язано багато традицій, які американці пильно бережуть. Цього дня всі члени сім'ї повинні сходити в церкву, а після служби зібратися за одним столом, на якому неодмінно будуть індичка, гарбузовий пиріг, картопляне пюре та соус із журавлини.

Під час святкової вечері існує традиція рахувати "подарунки долі", коли кожен бере чистий аркуш паперу та записує з одного боку усе хороше, що сталося з ним, за що він вдячний, а з іншого – те, що було поганого і що ти пробачаєш усім.

Традиційно у день Подяки вся родина збирається за святковим столом
У день Подяки вся родина збирається за святковим столом

Зазвичай хороше переважає, і за це теж дякують один одному та Богу. Після самого свята американці мають ще два вихідних, на які зазвичай гарно їдять, але й не забувають про тих, хто не має родини та не може дозволити собі святковий стіл. У газетах розміщують оголошення про пожертвування для благодійних святкових обідів для бездомних, на станціях метро навіть стоять спеціальні столи, куди можна складати подарунки для знедолених.

Окрім сімейних обідів, вже традиційними стали паради.

Початок ця традиція бере ще у 1924-му році, коли робітники універмагів Macy's вирішили влаштувати карнавал на честь початку різдвяних ярмарок у магазинах мережі.

Читайте також Різдвяний піст в Україні: дата і традиції

Чотириста осіб у яскравих костюмах клоунів, ковбоїв, лицарів пройшли вулицями Нью-Йорка у супроводі професійних оркестрів та 25 живих тварин із місцевого зоопарку.

Паради – невід'ємний атрибут дня Подяки в США
Паради – невід'ємний атрибут дня Подяки в США

Не дивно, що жителі були просто у захваті. Відтоді щороку на День Подяки в Нью-Йорку проходить цей яскравий парад, який із самого ранку транслюють по телебаченню. Традиційно, осінніми вулицями під звуки оркестрів проходять яскраві карнавальні платформи, а над натовпом пропливають величезні надувні кулі, які зображають улюблених американських персонажів – від мультяшних Міккі Мауса, Снуппі, Гарфілда до Санта-Клауса.

"Помилування індички"

ХХ-те століття подарувало не лише парад, а й ще один цікавий звичай. Близько п'ятдесяти років назад тодішній президент США Гарі Трумен започаткував традицію "Помилування індички". Під час свята з'їдають дуже багато індичок, але за цією традицією, хоча б одна пташка повинна уникнути такої долі.


"Помилування індички" – церемонія, що відбувається на найвищому рівні держави

Це – напівсерйозна-напівжартівлива процесія напередодні свята, під час якої на галявині перед Білим Домом президент зачитує указ про Помилування індички. Після цього "помилувану" пташку відправляють у зоопарк, де вона живе до смерті. Обов'язково церемонію транслюють по телебаченню, щоб кожен американець мав змогу побачити усе на власні очі.

Святкування в родинному колі

Святковий обід – це чи не найголовніший атрибут свята. Він збирає навколо себе родину, є символом добробуту та процвітання кожної родини. Головною стравою є індичка (turkey). Традиційно, її потрібно готувати власноруч, усією родиною.

Читайте також Коли день святого Миколая: найцікавіші традиції в Україні та світі

Цікаво, що ця пташка є основою святкового столу не просто так. За легендою, це була єдина дичина, яку могли вполювати перші поселенці. Спеціально до Дня подяки по усій країні вирощують близько 50 тисяч індичок, щоб кожна родина мала можливість прикрасити цією стравою свій стіл.

Зазвичай, її фарширують яблуками чи гарбузом, запікають в духовці та подають з овочевим гарніром – зеленим горошком, кукурудзою, картоплею. Вважають, що всі ці овочі були на святковому столі першого Дня подяки. До того ж, готують спеціальну підливу до індички. Окрім індички, на столі обов'язково має бути і солодка картопля (батат), рецепт якої додаємо:

Батат (солодка картопля) чудово поєднується з різноманітними м'ясними стравами, наприклад, з запеченою індичкою.

Рецепт солодкої картоплі на День подяки

  • 800 грамів батату
  • 1 чайна ложечка солі
  • кленовий сироп – 125 мл
  • 1 чайна ложечка соку лимону
  • 3 столові ложки вершкового масла.

Солодка картопля – батат, одна з улюблених святкових став в Америці
Солодка картопля – батат, одна з улюблених святкових страв в Америці на День подяки

Солодку картоплю промиваємо за допомогою щітки під струменем води, потім перекладаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо близько півгодини. Готовність овоча перевіряємо вістрям ножа. Зливаємо воду, даємо батату трохи охолонути, розрізаємо кожну картоплину на чотири частини і посипаємо сіллю.

Змішуємо в невеликій каструльці кленовий сироп з лимонним соком і вершковим маслом. Ставимо на вогонь і розігріваємо, постійно помішуючи. Потім глазуруємо солодку картоплю в отриманому соусі. Приготований таким чином батат виходить дуже соковитим і ароматним.

Дивіться також У чому зустрічати Новий рік 2021 по знаках Зодіаку: важливі деталі

У багатьох ресторанах у День подяки діє спеціальне святкове меню, тому туристи можуть спробувати усі традиційні страви та відчути справжню атмосферу свята.

Рецепт святкової індички на День подяки

  • індичка
  • 6 столових ложок вершкового масла
  • 2 столові ложки солі
  • 2 столові ложки дрібно нарізаної цибулі
  • по 1 чайній ложці паприки та сухої петрушки
  • 4 склянки теплої води
  • 3 столові ложки приправи для курячого бульйону або бульйонні кубики.

Рецепт приготування святкової індички
Рецепт приготування святкової індички

Увімкніть духовку і розігрійте її до 180 градусів. Тушку індички вимийте і обсушіть паперовими рушниками. Покладіть у форму для запікання.

Відокремте шкіру на грудинці з двох боків, щоб зробити невеликі кишеньки, у які покладете по три столові ложки вершкового масла. Треба, щоб масло опинилося під шкірою – це додасть особливу соковитість грудинці.

У мисці змішайте воду і бульйонну приправу. Полийте цією сумішшю індичку. Натріть птицю з усіх боків і всередині сіллю, паприкою, петрушкою і дрібно нарізаною цибулею.

Накрити індичку фольгою. Запікайте у розігрітій духовці близько чотирьох годин. Приберіть фольгу на останні 45-60 хвилин – для утворення рум’яної скоринки.

Рецепт соусу з журавлини на День подяки

  • 340 г журавлини
  • 3/4 склянки цукру
  • 1 чайна ложка тертої лимонної цедри
  • 1 стакан води

Журавлиний соус добре смакує з індичкою
Журавлиний соус добре смакує з індичкою

У середній каструлі змішайте журавлину, цукор, цедру лимона і воду – доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть до м'якості журавлини близько 10 хвилин. Перекладіть соус в миску і дайте охолонути до кімнатної температури.